Τρίτη, 21 Μαΐ, 2024
Ιρανός κληρικός στην Τεχεράνη. Πίσω του διακρίνονται πύραυλοι Ντεζφούλ και Ζολφάγκαρ. Ιράν, 7 Ιανουαρίου 2022. (Vahid Salemi/AP Photo)

Κυρώσεις κατά του Ιράν ζητά το Ισραήλ – σε έντονους τόνους απαντά το Ιράν

Οι αμερικανικές δυνάμεις επιτέθηκαν και κατέρριψαν περισσότερους από 75 πυραύλους και drones που εκτόξευσε το Ιράν στο Ισραήλ αυτό το Σαββατοκύριακο, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη μάχη αεράμυνας στην εξάμηνη κρίση στη Μέση Ανατολή, αναφέρει το Business Insider .

Το Ιράν και οι πολιτοφυλακές του εκτόξευσαν ένα μπαράζ 170 επιθετικών drones, 120 βαλλιστικών πυραύλων και 30 πυραύλων κρουζ στο Ισραήλ σε μια μαζική και άνευ προηγουμένου επίθεση τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή, τοπική ώρα, σύμφωνα με τις Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ.

Αυτή ήταν η πρώτη άμεση επίθεση στο Ισραήλ από ιρανικό έδαφος. Περίπου το 99% των απειλών αναχαιτίστηκαν από το Ισραήλ και τους εταίρους του, ανέφεραν οι  Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF), χωρίς να περάσουν οι περισσότερες σε ισραηλινό έδαφος – μια αξιοσημείωτη επιτυχία για την αεράμυνα.

Οι αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή αφαίρεσαν περισσότερα από 70 από τα ιρανικά πυρομαχικά, δήλωσε την Κυριακή ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Δύο αντιτορπιλικά του αμερικανικού Ναυτικού που επιχειρούσαν στην ανατολική Μεσόγειο – το USS Arleigh Burke και το USS Carney – κατέστρεψαν τέσσερεις έως έξι βαλλιστικούς πυραύλους και ένα σύστημα αεράμυνας Patriot κατέρριψε έναν βαλλιστικό πύραυλο πάνω από το Ιράκ, δήλωσε αξιωματούχος.

Οι περισσότεροι από τους εναπομείναντες βαλλιστικούς πυραύλους εμπλέκονταν από τα συστήματα Arrow 2 και 3 του Ισραήλ, τα οποία αποτελούν το ανώτερο κλιμάκιο του εξελιγμένου δικτύου αεράμυνας της χώρας. Αρκετοί από τους βαλλιστικούς πύραυλους εισήλθαν στο ισραηλινό έδαφος και έπληξαν στόχους, περιλαμβανομένης μιας βάσης των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, προκαλώντας μικρές ζημιές, δήλωσε ο στρατός.

Αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη κατέρριψαν, επίσης, περισσότερα από 70 ιρανικά μονόδρομα επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δήλωσε ο Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος. Δεν είπαν πόσα αεροπλάνα συμμετείχαν στις αναχαιτίσεις.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε ότι διέταξε τον αμερικανικό στρατό να μεταφέρει αεροσκάφη και συστήματα αντιβαλλιστικής άμυνας στην περιοχή την περασμένη εβδομάδα.

«Χάρη σε αυτές τις αναπτύξεις και την εξαιρετική ικανότητα των μελών της υπηρεσίας μας, βοηθήσαμε το Ισραήλ να καταρρίψει σχεδόν όλα τα drones και τους πυραύλους που πλησιάζουν», ανέφερε σε δήλωσή του.

«Οι δυνάμεις μας παραμένουν σε θέση να προστατεύσουν τα αμερικανικά στρατεύματα και τους εταίρους στην περιοχή, να παρέχουν πρόσθετη υποστήριξη για την άμυνα του Ισραήλ και να ενισχύσουν την περιφερειακή σταθερότητα», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν μετά την επίθεση.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Γκραντ Σαπς επιβεβαίωσε ότι η Βρετανία επίσης αναχαίτισε πολλά drones. Ούτε τα drones ούτε οι πύραυλοι κρουζ που εκτόξευσε το Ιράν δεν διέσχισε το ισραηλινό έδαφος, σύμφωνα με τις ισραηλινής ένοπλες δυνάμεις.

Η επίθεση σηματοδότησε τη μεγαλύτερη μάχη αεράμυνας του αμερικανικού στρατού στην τρέχουσα εκτεταμένη κρίση στη Μέση Ανατολή, η οποία ξεκίνησε με την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, προκαλώντας έκρηξη βίας σε ολόκληρη την περιοχή.

πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ
Πλοίο του Αμερικανικού Ναυτικού (στιγμιότυπο).

 

Από τον Οκτώβριο, οι αμερικανικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν πάνω από το Ιράκ και τη Συρία, καθώς και πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν αεροπορικές απειλές που εξαπολύουν πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν. Η μεγαλύτερη από αυτές τις επιθέσεις αφορούσε περισσότερα από 20 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πύραυλους που πραγματοποιήθηκαν από τους αντάρτες Χούτι της Υεμένης το 2024.

Συμφραζόμενα 

Η επίθεση της Τεχεράνης στο Ισραήλ, εν τω μεταξύ, ήρθε ως αντίποινα για μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε ιρανική διπλωματική εγκατάσταση στη Συρία στις αρχές Απριλίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν αρκετοί αξιωματούχοι του στρατού, περιλαμβανομένων δύο στρατηγών του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC).

Μετά το περιστατικό, το Ιράν υποσχέθηκε εκδίκηση και τηλεγράφησε ότι θα ανταποδώσει στο Ισραήλ. Η Μέση Ανατολή βρισκόταν σε κατάσταση συναγερμού τις τελευταίες δύο εβδομάδες, προετοιμαζόμενη για την απάντηση της Τεχεράνης, το μέγεθος και το εύρος της οποίας ήταν ασαφή.

Η επίθεση του Σαββάτου καταδικάστηκε διεθνώς, με τους περισσότερους ηγέτες να επικρίνουν το Ιράν ως «απερίσκεπτο». Οι ηγέτες της G7 -που αποτελούνται από τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τον Καναδά, την Ιταλία και την Ιαπωνία – δήλωσαν ότι εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στο Ισραήλ και ότι είναι αφοσιωμένοι στην ασφάλεια της χώρας.

«Με τις ενέργειές του, το Ιράν έκανε ένα επιπλέον βήμα προς την αποσταθεροποίηση της περιοχής και κινδυνεύει να προκαλέσει μια ανεξέλεγκτη περιφερειακή κλιμάκωση. Αυτό πρέπει να αποφευχθεί», ανέφεραν οι ηγέτες σε δήλωσή τους.

Προς το παρόν, το Ισραήλ φαίνεται να προετοιμάζει μια απάντηση στην ιρανική επίθεση, αν και δεν είναι ακόμη σαφές το είδος της.

Κυρώσεις και αντίποινα

Επιπλέον, το Ισραήλ ζήτησε νέες κυρώσεις κατά του Ιράν κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σύμφωνα με τον Guardian .

Ο απεσταλμένος του Ισραήλ στον ΟΗΕ Γκιλάντ Ερντάν προέτρεψε το Συμβούλιο να «επιβάλει όλες τις πιθανές κυρώσεις στο Ιράν πριν να είναι πολύ αργά» και «να καταδικάσει το Ιράν για τις τρομοκρατικές του ενέργειες», αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Image preview
Ο πρέσβης του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη Γκιλάντ Ερντάν (αριστερά) δείχνει ένα βίντεο με αναχαιτισμένες βόμβες πάνω από το τέμενος Αλ Άκσα, ενώ ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος του Ιράν στον ΟΗΕ Αμίρ Σαΐντ Ιραβάνι (δεξιά) απευθύνεται, επίσης, στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών Έθνη κατά τη διάρκεια έκτακτης συνάντησης, στις 14 Απριλίου 2024, στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. (David Dee Delgado/Getty Images)

 

Από την άλλη, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ζήτησε αυτοσυγκράτηση, φοβούμενος μια κλιμάκωση μετά τις επιθέσεις του Ιράν στο Ισραήλ.

Η αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησε, επίσης, την Ουάσιγκτον να μην παρέμβει στη σύγκρουσή της με το Ισραήλ. Πρόσθεσε σε μήνυμα στο X ότι «το θέμα μπορεί να θεωρηθεί λήξαν».

«Αλλά εάν το ισραηλινό καθεστώς κάνει άλλο ένα λάθος, η απάντηση του Ιράν θα είναι πολύ πιο αυστηρή.»

 

Επιμέλεια: Βαλεντίνα Λισάκ & Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε