Σάββατο, 30 Σεπ, 2023
Στον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ δηλώνει ότι θα απευθυνθεί ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Κυρώσεις στο Κόσοβο για τις συνεχιζόμενες εντάσεις και διώξεις των Σέρβων κατοίκων

Ο πρόεδρος της Σερβίας θα ζητήσει από τον ΟΗΕ να ληφθούν μέτρα για την προστασία του σερβικού πληθυσμού

Η Γερμανία αποφάσισε να διακόψει προσωρινά τη συνεργασία με το Κόσοβο σε κάποιους τομείς εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση του ‘Αλμπιν Κούρτι δε λαμβάνει μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης στον βορρά του Κοσόβου.

Όπως διευκρινίστηκε από την γερμανική πρεσβεία στην Πρίστινα, οι κυρώσεις αφορούν τη διακοπή της διακυβερνητικής συνεργασίας, την αναστολή των προγραμμάτων εταιρικής σχέσης για το κλίμα και τη μη παροχή εξοπλισμού στις δυνάμεις ασφαλείας του Κοσόβου. Οι κυρώσεις αυτές θα ισχύσουν μέχρι να διαπιστωθεί ότι γίνονται προσπάθειες από την κυβέρνηση του Κοσόβου για να ξεπεραστεί η κρίση.

Σημειώνεται ότι ανάλογα μέτρα εφαρμόζει από την 1η Ιουλίου και η ΕΕ αναστέλλοντας της επιδοτήσεις από το πρόγραμμα IPA και τις χρηματοδοτήσεις έργων υποδομής από τη βοήθεια που προβλέπεται για τα δυτικά Βαλκάνια.

Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ότι θα καταθέσει αίτημα για έκτακτη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όπου θα ζητήσει να ληφθούν μέτρα για την προστασία των Σέρβων στο Κόσοβο.

Ο Βούτσιτς ανέφερε ότι θα ζητήσει και συνάντηση με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ ώστε να ενημερωθεί για τις κινήσεις που θα κάνει η KFOR για να σταματήσει – όπως είπε χαρακτηριστικά – το «σιωπηρό πογκρόμ» του σερβικού πληθυσμού. Ο πρόεδρος της Σερβίας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του ‘Αλμπιν Κούρτι υλοποιεί σχέδιο εθνικής εκκαθάρισης με την επιβολή καθεστώτος τρόμου στις περιοχές όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε