Πέμπτη, 10 Οκτ, 2024
Ο Zhou Deyong στην κοιλάδα Monument Valley στην κομητεία Navajo της Αριζόνα, τον Ιανουάριο του 2020. (ευγενική παραχώρηση του Zhou You)

Κυβερνητική ομάδα των ΗΠΑ εφιστά την προσοχή στις καταδίκες Κινέζων πολιτών για την πίστη τους

Ένας Ρεπουμπλικανός νομοθέτης και μια ομάδα της αμερικανικής κυβέρνησης εφιστούν την προσοχή στην περίπτωση δύο Κινέζων πολιτών που καταδικάστηκαν σε φυλάκιση, στο πλαίσιο της δίωξης της πνευματικής άσκησης Φάλουν Γκονγκ από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας (ΚΚΚ).

Ο Τζόου Ντεγιόνγκ και η Λιου Αϊχούα, και οι δύο συγγενείς κατοίκων των ΗΠΑ και θύματα της καταστολής της ελευθερίας της πίστης από το καθεστώς, αποτελούν πλέον μέρος των αμερικανικών βάσεων δεδομένων που καταγράφουν τους φυλακισμένους συνείδησης στην Κίνα.

«Αν μείνουμε σιωπηλοί μπροστά σε αυτές τις παραβάσεις, το κάνουμε εις βάρος της κοινωνίας των πολιτών. Πρέπει να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση για να αναγκάσουμε το ΚΚΚ να παραχωρήσει στον λαό του θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στη λατρεία», δήλωσε στην Epoch Times ο βουλευτής Γκας Μπιλιράκης (R-Fla.), συνήγορος του Τζόου στο πλαίσιο του προγράμματος Defending Freedoms Project (Πρόγραμμα Υπεράσπισης των Ελευθεριών).

Το Φάλουν Γκονγκ, επίσης γνωστό ως Φάλουν Ντάφα, είναι μια πνευματική άσκηση που περιλαμβάνει ασκήσεις διαλογισμού και ηθικές διδασκαλίες που βασίζονται σε τρεις βασικές αρχές: την αλήθεια, την καλοσύνη και την ανεκτικότητα. Η άσκηση απέκτησε δημοτικότητα στην Κίνα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, με εκτιμώμενο αριθμό ασκουμένων περί τα 70 έως 100 εκατομμύρια.

Το αθεϊστικό κομμουνιστικό καθεστώς, φοβούμενο ότι ο αριθμός των ασκούμενων αποτελούσε απειλή για τον αυταρχικό έλεγχό του, ξεκίνησε μια σαρωτική εκστρατεία στις 20 Ιουλίου 1999 για την εξάλειψη της άσκησης – ένα πρόγραμμα που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Από τότε, εκατομμύρια έχουν κρατηθεί σε φυλακές, στρατόπεδα εργασίας και άλλες εγκαταστάσεις, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες έχουν βασανιστεί κατά τη διάρκεια της φυλάκισής τους, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης για το Φάλουν Ντάφα.

Το Πρόγραμμα Υπεράσπισης των Ελευθεριών – που ξεκίνησε από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Tom Lantos μαζί με την Αμερικανική Επιτροπή για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία (USCIRF) και τη Διεθνή Αμνηστία των ΗΠΑ- επιδιώκει να αναδείξει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπερασπιζόμενο τους φυλακισμένους συνείδησης σε όλο τον κόσμο.

Ο κ. Μπιλιράκης – ο οποίος έχει στο παρελθόν ταχθεί κατά της δίωξης των ασκούμενων του Φάλουν Γκονγκ – επέλεξε τώρα να υπερασπιστεί την ελευθερία του Τζόου, προσθέτοντας την περίπτωσή του στη βάση δεδομένων και στέλνοντας επιστολή στους Κινέζους αξιωματούχους με την οποία ζητά την «άνευ όρων απελευθέρωσή του».

«Η διεθνής κοινότητα έχει την υποχρέωση να μιλήσει για λογαριασμό εκείνων των οποίων οι φωνές, όπως του Τζόου, έχουν φιμωθεί για πάρα πολύ καιρό», δήλωσε ο Μπιλιράκης, ο οποίος είναι επίσης συν-πρόεδρος της Διεθνούς Ομάδας για τη Θρησκευτική Ελευθερία στο Κογκρέσο.

«Είναι σαφές ότι το ΚΚΚ προσπαθεί να παραδειγματίσει τον κ. Τζόου επειδή απλά έμεινε πιστός στην πίστη του», πρόσθεσε.

Ο Τζόου, γεωλόγος μηχανικός που εργαζόταν στο δεύτερο μεγαλύτερο πετρελαϊκό πεδίο της Κίνας, καταδικάστηκε σε οκταετή φυλάκιση στις 20 Απριλίου μαζί με πρόστιμο 100.000 γιουάν (περίπου 13.000 ευρώ), μετά από δύο χρόνια κράτησης, κατά τη διάρκεια των οποίων η σύζυγος και ο γιος του στη Φλόριντα είχαν ελάχιστες πληροφορίες για την κατάστασή του. Τόσο η σύζυγός του όσο και ο γιος του ασκούν Φάλουν Γκονγκ.

Αρχικά συνελήφθη στην επαρχία Σάντονγκ, τον Απρίλιο του 2021. Στο σπίτι του έγινε έφοδος, όπου οι αρχές βρήκαν υλικό σχετικό με το Φάλουν Γκονγκ, το οποίο φέρεται να ανήκε στη σύζυγό του, η οποία είχε επίσης κρατηθεί στην Κίνα για τις πεποιθήσεις της.

Η περίπτωση του Τζόου περιλαμβάνεται πλέον στη βάση δεδομένων πολιτικών κρατουμένων της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κογκρέσου για την Κίνα (CECC).

Η 69χρονη Λιου Αϊχούα καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης για διανομή και κατοχή υλικού που σχετίζεται με το Φάλουν Γκονγκ. Πριν από αυτό, είχε υποστεί 11 συλλήψεις και πέρασε περίπου οκτώ χρόνια σε διάφορα κέντρα κράτησης.

Η περίπτωσή της προστέθηκε πρόσφατα στον κατάλογο θυμάτων της USCIRF για την ελευθερία της θρησκείας ή των πεποιθήσεων. Αυτή η βάση δεδομένων καταγράφει τα θύματα φυλάκισης, κράτησης, εξαφάνισης, βασανιστηρίων, κατ’ οίκον περιορισμού και αναγκαστικής αποκήρυξης της πίστης σε όλο τον κόσμο.

Από τον Ιούλιο του 2022 απαγορεύεται στην οικογένεια της κ. Λιου να την επισκέπτεται και δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας της. Ο σύζυγός της – ο οποίος επίσης ασκούσε το Φάλουν Γκονγκ – πέθανε το 2009 λόγω νεφρικής ανεπάρκειας που προήλθε από χρόνια βασανιστηρίων, ενώ κρατούνταν σε κινεζική φυλακή λόγω της πίστης του.

Η Liu Aihua στην πόλη Λιουτζόου, επαρχία Γκουανγκσί. Κίνα, 2007. Η Liu καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης στην Κίνα για την πίστη της, τον Μάρτιο του 2023. (ευγενική παραχώρηση του Steven Wang)

 

Κατηγορούμενοι για την πίστη τους

Οι Τζόου και Λιου κατηγορήθηκαν για απόπειρα «υπονόμευσης της εφαρμογής του νόμου» μέσω της πίστης τους – ένα αδίκημα που το ΚΚΚ χρησιμοποιεί συστηματικά για την καταστολή της θρησκευτικής ελευθερίας.

Υπό την κυριαρχία του ΚΚΚ, πέντε θρησκείες αναγνωρίζονται επίσημα στην Κίνα: Ο Βουδισμός, ο Ταοϊσμός, ο Καθολικισμός, ο Προτεσταντισμός και το Ισλάμ. Επτά κρατικά ελεγχόμενοι οργανισμοί προΐστανται επίσημα αυτών των θρησκευτικών κοινοτήτων, διασφαλίζοντας ότι είναι «πατριωτικές» και «πολιτικά πιστές στο ΚΚΚ».

Το κινεζικό καθεστώς χρησιμοποιεί τον όρο «αιρετικές θρησκευτικές οργανώσεις» -που συχνά μεταφράζεται ως «αιρέσεις»- για να στιγματίσει και να διώξει θρησκείες ή πεποιθήσεις που δεν υποκύπτουν στον έλεγχο του ΚΚΚ. Αυτός ο χαρακτηρισμός, καθώς και η έλλειψη εξειδίκευσης του αδικήματος «υπονόμευση της εφαρμογής του νόμου», θέτει την ελευθερία της πίστης σε θέση εξαιρετικά ευάλωτη.

Επιπλέον, το κινεζικό καθεστώς δεν διαθέτει μηχανισμούς που να διασφαλίζουν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, καθώς το νομοθετικό σώμα-λάστιχο, το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο, δημιουργεί και εποπτεύει το δικαστικό σώμα και διορίζει τους δικαστές, οι οποίοι συχνά είναι πρώην μέλη του Κόμματος.

Αυτοί οι παράγοντες επιτρέπουν στο ΚΚΚ να εμφανίζει την καταστολή των ανεξάρτητων θρησκειών ως πολιτική απόφαση, μετατρέποντας το δικαίωμα στην ελευθερία της πίστης σε ψευδαίσθηση.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με αυτό το θέμα, ο κ. Μπιλιράκης δήλωσε: «Κανένας άνθρωπος δεν πρέπει ποτέ να εκφοβίζεται, να εξαναγκάζεται να εγκαταλείψει την πατρίδα του, να φυλακίζεται ή να δολοφονείται εξαιτίας των πεποιθήσεών του.

»Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί μας πρέπει να στείλουν ένα ισχυρό και αταλάντευτο μήνυμα για την υπεράσπιση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προστασία όλων των ανθρώπων. Το δικαίωμα στη λατρεία και η ελευθερία των πεποιθήσεων πρέπει να προστατεύονται σε ολόκληρο τον κόσμο.»

 

Της  Danella Pérez Schmieloz, με τη συμβολή των Sherry Dong και Eva Fu.

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε