Δευτέρα, 22 Ιούλ, 2024
Με το πρωτομαγιάτικο στεφάνι γιορτάζουμε τον ερχομό της άνοιξης, όπως κάποτε εορταζόταν ο γυρισμός της Περσεφόνης από τον Κάτω Κόσμο, τον αντίστοιχο μήνα, με τη γιορτή των Ανθεστηρίων.

Λαμπρή Πρωτομαγιά σε όλη την Αττική

Πολλοί είναι οι δήμοι της Αττικής που έχουν οργανώσει εκδηλώσεις και ανθοκομικές εκθέσεις για να τιμήσουν τον ερχομό της άνοιξης και να προσφέρουν στους δημότες την ευκαιρία να συγκεντρωθούν μαζί για να γιορτάσουν και να φτιάξουν το πρωτομαγιάτικο στεφάνι τους.

Και επειδή φέτος η Πρωτομαγιά είναι αμέσως μετά το Σαββατοκύριακο, αρκετοί δήμοι της Αττικής το εκμεταλλεύονται το τριήμερο για μια σειρά εκδηλώσεων με πλούσιο πρόγραμμα, όπου η μουσική συμπληρώνει τη δημιουργία και το παιχνίδι.

Ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας οργάνωσε ένα «γεμάτο» πολιτιστικό τριήμερο, που περιλαμβάνει εκδηλώσεις και δράσεις για δημότες και επισκέπτες, αλλά και συναυλίες στην κεντρική πλατεία. Το Άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας ζωντανεύει για χάρη των παιδιών, αφού στήθηκε ένας «στίβος μάχης» για παιχνίδι και λειτουργεί Εργαστήριο Κηπουρικής, ώστε να φυτέψουν εποχιακά φυτά, να ενημερωθούν για τη φροντίδα τους και να πάρουν δώρο ένα γλαστράκι.

Ανήμερα την Πρωτομαγιά λειτουργεί και Εργαστήριο Πρωτομαγιάτικων Στεφανιών και Κηπουρικής στο πάρκο της Νέας Χαλκηδόνας, ενώ το βράδυ θα δοθεί συναυλία του Στέλιου Ρόκκου στη λίμνη του Άλσους της Νέας Φιλαδέλφειας. Προηγήθηκαν οι συναυλίες με τη Ρίτα Αντωνοπούλου και τους Ρεβάνς το Σάββατο, αλλά και το παραδοσιακό γλέντι με νησιώτικα από την τετράδα των μουσικών «Ξέφραγο Αμπέλι» την Κυριακή.

Τριήμερο εκδηλώσεων και στον Δήμο Ηρακλείου με πεδίο δράσης το Κτήμα Φιξ, δηλαδή την έκταση που απέκτησε ο δήμος και μετέτρεψε φέτος σε πάρκο. Περίπτερα από ανθοπωλεία και φυτώρια περιμένουν τους επισκέπτες και επαγγελματίες δίνουν συμβουλές για τα λουλούδια, τα φυτά, αλλά και για το μαγιάτικο στεφάνι.

Στο Κτήμα Φιξ φιλοξενείται και έκθεση εικαστικών με θέμα γυναίκες και λουλούδια. Το Εργαστήρι Τέχνης Ηρακλείου Αττικής σε συνεργασία με την ΚΕΑΕΔΗΑ στήνουν εργαστήριο εικαστικών για μικρούς και μεγάλους με ανοιξιάτικο ντεκόρ.

Το Τμήμα Πολιτισμού έχει προγραμματίσει για την Πρωτομαγιά και μια συναυλία με την Χριστίνα Γκόλια και την μπάντα της και μάλιστα το πρόγραμμα θα ανοίξει το συγκρότημα των μαθητών του 4ου Λυκείου της πόλης.

Τέλος, μια ξεχωριστή δράση οργάνωσε και η Δημοτική Βιβλιοθήκη, η οποία την Πρωτομαγιά θα διαθέσει επιλεγμένα βιβλία της για ανάγνωση στο πάρκο, έχοντας ετοιμάσει και δράσεις για τους μικρούς φίλους της.

Με μουσική, χορό και τραγούδι γιορτάζει την Πρωτομαγιά ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού, καθώς στο Άλσος Ψυχικού οι επισκέπτες θα φτιάξουν τα στεφάνια τους με τη συνοδεία του μουσικοχορευτικού σχήματος «Εύηχον», με χορό και μελωδίες από διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Στον Δήμο Αγίου Δημητρίου, επίκεντρο των εκδηλώσεων γίνεται ο Βοτανικός Κήπος, έναντι του Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου. Εκεί, για την παραμονή της Πρωτομαγιάς, οργανώθηκαν ειδικά εργαστήρια κατασκευής μαγιάτικων στεφανιών, που ανήμερα της Πρωτομαγιάς θα στολίσουν την πόλη για να καλωσορίσουν τον Μάη. Στα εργαστήρια οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στον Κήπο, ώστε να γνωρίσουν και να μελετήσουν τα φυτά, να παίξουν μουσικοκινητικά περιβαλλοντικά παιχνίδια, να κατασκευάσουν στεφάνια και από ανακυκλώσιμα υλικά, να φτιάξουν φωλιές για πουλιά και να φυτέψουν κάποιο αρωματικό φυτό σε γλαστράκι που θα το πάρουν μαζί τους. Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού & Περιβάλλοντος μερίμνησε για όλα τα λουλούδια που απαιτούνται για την κατασκευή των στεφανιών και για μουσική με dj.

Ένα Φεστιβάλ Άνοιξης με αφορμή την Πρωτομαγιά οργανώνει ο Δήμος Λαυρεωτικής στο Πολιτιστικό Πάρκο της Κερατέας. Ξεκίνησε την Παρασκευή και θα ολοκληρωθεί στις 2 Μαΐου. Το Φεστιβάλ αυτό απευθύνεται σε οικογένειες και σε παιδιά ηλικίας 4 έως 14 ετών, με μια σειρά πολιτιστικών, ψυχαγωγικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων. Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να πάρουν μέρος στα εκπαιδευτικά προγράμματα κάνοντας ανασκαφές, θαυμάζοντας εντυπωσιακά ομοιώματα δεινοσαύρων και απολαμβάνοντας το πάρκο με μια βόλτα με το τρενάκι. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ πραγματοποιούνται παραστάσεις κουκλοθέατρου με την Ιρίνα Μπόικο, μια μουσική συναυλία με τον Στέλιο Mac, θεατρικό παιχνίδι, face painting και πολλές ακόμα δράσεις.

Για τον Δήμο Αθηναίων,  η Πρωτομαγιά σημαίνει και την έναρξη του Athens City Festival, που διαρκεί όλο τον μήνα.  Για δεύτερη χρονιά, διοργανώνεται πικ-νικ στην Ακαδημία Πλάτωνος, προσφέροντας στις οικογένειες και ιδιαίτερα στα παιδιά χορό, παιχνίδι, ζωγραφική, περιβαλλοντικές δράσεις, επιστημονικά θεάματα και την ευκαιρία να ζωντανέψουν οι ίδιοι τους μύθους του Αισώπου.

Οι Ανθοκομικές Εκθέσεις των δήμων

Φυσικά, ο Μάιος είναι ο μήνας των Ανθοκομικών Εκθέσεων και η Πρωτομαγιά το επίκεντρό τους. Εδώ, τη μεγάλη παράδοση κρατάει ο Δήμος Κηφισιάς, ο οποίος οργανώνει για 69η χρονιά την περίφημη Έκθεση στο Άλσος Κηφισιάς. Άνοιξε τις πόρτες της την περασμένη Πέμπτη και θα διαρκέσει έως τις 14 Μαΐου, με χιλιάδες είδη φυτών και λουλουδιών σε 86 καλαίσθητα περίπτερα. Το θεματικό πάρκο διαθέτει φέτος και 8 ελληνικούς κήπους, οι οποίοι αντλούν την έμπνευσή τους από το ποικιλόμορφο ελληνικό μεσογειακό τοπίο.

Κάθε μέρα γίνονται διάφορες εκδηλώσεις και υπάρχουν ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τα παιδιά, ενώ ειδικά για την Πρωτομαγιά είναι προγραμματισμένο το παραδοσιακό ράλι παλαιών αυτοκινήτων, μια δραματοποίηση ποιήματος με τίτλο «Γειά σου, κύριε Μενεξέ» κι ένα ανοιξιάτικο θεατρικό δρώμενο από τους παιδικούς, βρεφικούς και βρεφονηπιακούς Σταθμούς του δήμου.

Την 32η Ανθοκομική Έκθεση διοργανώνει στο πλακόστρωτο της παραλίας της Βάρκιζας, o Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης σε συνεργασία με τον Ανθοκομικό Συνεταιρισμό Φυτωριούχων Αττικής. Ξεκίνησε την Παρασκευή και θα λειτουργεί καθημερινά έως και τις 14 Μαΐου. Σε αυτήν τη «γιορτή» συμμετέχουν παραγωγοί λουλουδιών, φυτών και άλλων προϊόντων κήπου, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να περιηγηθούν στον πολύχρωμο και ευωδιαστό κόσμο των λουλουδιών. Η συγκεκριμένη έκθεση είναι επί σειρά ετών συνδεδεμένη με την περιοχή της Βάρκιζας και πέρα από τη χαρά που προσφέρει, συμβάλει ενεργά στην ανάδειξη της ελληνικής παραγωγής λουλουδιών.

Μεγάλη έκθεση με τίτλο «Φυτά και Κήπος» φιλοξενεί και ο Δήμος Περιστερίου στο Άλσος της πόλης, από τις 29 Απριλίου έως τις 14 Μαΐου. Συμμετέχουν παραγωγοί, επαγγελματίες και έμποροι ανθοκομικών από το Περιστέρι και τη δυτική Αθήνα, με μεγάλη ποικιλία φυτών, λουλουδιών και είδη κήπου. Όλα αυτά, πλαισιώνονται από παιδικές χαρές, ποδηλατοδρόμιο, υπαίθρια γυμναστήρια και πράσινες διαδρομές περιπάτου.

Τέλος, για δεύτερη χρονιά ο Δήμος Νέας Σμύρνης οργανώνει στο Άλσος τη δική του Ανθοκομική Έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 7 Μαΐου.

Ημέρα μνήμης για την Καισαριανή

Για τον Δήμο Καισαριανής, η Πρωτομαγιά έχει πάντα έναν ξεχωριστής σημασίας χαρακτήρα, αφού είναι ημέρα μνήμης και τιμής στους 200 εκτελεσθέντες από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, το 1944, στο Σκοπευτήριο της πόλης. Μόνο που φέτος οι εκδηλώσεις θα γίνουν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, σε σε συνεργασία με τον Δήμο Χαϊδαρίου, στο στρατόπεδο του οποίου ήταν φυλακισμένοι οι εκτελεσθέντες.

Αυτό περιλαμβάνει το Σάββατο (6/5) εκδήλωση τιμής στο Μπλοκ 15 (Στρατόπεδο Χαϊδαρίου), αγώνα ανώμαλου δρόμου προς τιμήν του Ναπολέοντα Σουκατζίδη στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής και την Κυριακή (7/5) μια συμβολική λαμπαδηδρομία, η οποία θα ακολουθήσει τη διαδρομή που έκαναν τα καμιόνια των Γερμανών εκείνη την Πρωτομαγιά, με αφετηρία το Μπλοκ 15 του Χαϊδαρίου και κατάληξη τον χώρο εκτέλεσης του Σκοπευτηρίου Καισαριανής (ώρα εκκίνησης από το Χαϊδάρι 9 π.μ.).

Την Κυριακή θα γίνει ακόμη μια συγκέντρωση στο Παλιό Δημαρχείο Καισαριανής και πικετοφορία προς το Σκοπευτήριο. Θα ακολουθήσει εκδήλωση τιμής στον χώρο του Μνημείου (11 π.μ.) και το βράδυ (8 μ.μ.) θα δοθεί η θεατρική παράσταση «ΜΑΟΥΤΧΑΟΥΖΕΝ» από το θεατρικό Εργαστήρι Καλλιτεχνικού-Εκπαιδευτικού Οργανισμού «Ιάκωβος Καμπανέλλης» στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Καισαριανής.

Δημ. Βασιλόπουλος

(πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ)

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε