Σάββατο, 27 Ιούλ, 2024
TOPSHOT - A picture taken on November 13, 2018, shows a woman walking by as a Tanzanian soldier from the United Nations Organization Stabilization Mission in the Democratic Republic of the Congo (MONUSCO) patrols against Ugandan Allied Democratic Force (ADF) rebels in Beni. - The Beni area has for the last four years been under seige from the ADF, an Islamist armed group that has killed hundreds of people since 2014. (Photo by John WESSELS / AFP) (Photo credit should read JOHN WESSELS/AFP via Getty Images)

ΛΔ Κονγκό: Τουλάχιστον 131 άμαχοι φονεύθηκαν από τους αντάρτες της Μ23 στο Βόρειο Κίβου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Τουλάχιστον 131 άμαχοι φονεύθηκαν από τους αντάρτες της Μ23 στις 29 και 30 Νοεμβρίου στο ανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε τη νύκτα της Τετάρτης προς Πέμπτη από την αποστολή του ΟΗΕ στη ΛΔ Κονγκό (Monusco).

Οι αρχές της Κινσάσα ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι περίπου 300 άμαχοι σκοτώθηκαν στο χωριό Κισίσε, στην επαρχία Βόρειο Κίβου. Ο απολογισμός της προκαταρκτικής έρευνας του ΟΗΕ αφορά το Κισίσε και το γειτονικό χωριό Μπάμπο, ανέφερε η Monusco.

Αυτοί οι 131 άμαχοι (102 άνδρες, 17 γυναίκες και 12 παιδιά) σκοτώθηκαν «στη διάρκεια αντιποίνων εναντίον του άμαχου πληθυσμού».

«Τα θύματα εκτελέστηκαν αυθαίρετα με σφαίρες ή αιχμηρά όπλα», πρόσθετε η ανακοίνωση. «Επίσης 80 άνθρωποι τραυματίστηκαν από σφαίρες και άλλοι 60 απήχθησαν. Τουλάχιστον 22 γυναίκες και πέντε κορίτσια έπεσαν θύματα βιασμού», σημείωσε.

«Οι βιαιότητες αυτές διαπράχθηκαν στο πλαίσιο μιας εκστρατείας φόνων, βιασμών, απαγωγών και λεηλασιών εναντίον των δύο αυτών χωριών στην περιοχή Ρουτσούρου σε αντίποινα για συγκρούσεις μεταξύ της M23» και μελών της πολιτοφυλακής FDLR (Δημοκρατικές Δυνάμεις Απελευθέρωσης της Ρουάντας) και άλλων ένοπλων ομάδων, συνέχισε η ανακοίνωση.

Την έρευνα διεξήγαγε το Κοινό Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη ΛΔ Κονγκό και η Monusco που «συγκέντρωσαν μαρτυρίες από 52 θύματα και άμεσους μάρτυρες αλλά και από διάφορες πηγές» στο Ρουίντι, 20 χιλιόμετρα από το Κισίσε, διευκρίνισε η ανακοίνωση, ενώ υπογράμμισε ότι οι ερευνητές δεν κατάφεραν να πάνε στο Κισίσε και το Μπάμπο «εξαιτίας προβλημάτων ασφαλείας».

Το Κισίσε προς το παρόν ελέγχεται από τους αντάρτες της M23 (Κίνημα της 23ης Μαρτίου), μια παλιά πολιτοφυλακή όπου κυριαρχούν οι Τούτσι, η οποία ξαναπήρε τα όπλα στα τέλη του περασμένου έτους και τους τελευταίους μήνες κατέλαβε μεγάλες περιοχές βόρεια της Γκόμα, πρωτεύουσα της επαρχίας Βόρειο Κίβου.

Την 1η Δεκεμβρίου ο στρατός της ΛΔ Κονγκό κατηγόρησε την Μ23 ότι σφαγίασε τουλάχιστον 50 αμάχους στο χωριό Κισίσε, έναν απολογισμό που αναθεώρησε προς τα πάνω η κυβέρνηση σε περισσότερους από 100 και στη συνέχεια σε «γύρω 300».

Η Μ23 διέψευσε ότι διέπραξε αυτή τη σφαγή, όμως παραδέχθηκε τον θάνατο 8 αμάχων που σκοτώθηκαν από «αδέσποτες σφαίρες» στη διάρκεια συγκρούσεων στο Κισίσε μεταξύ μαχητών της και πολιτοφυλάκων.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε