Πέμπτη, 23 Μαρ, 2023
Ο Dr. Ashish Jha, συντονιστής του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της COVID-19, μιλάει σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον σε μια εικόνα αρχείου της 2ας Ιουνίου 2022. (Kevin Dietsch/Getty Images)

Λευκός Οίκος – Αξιωματούχος Υγείας διατυπώνει ψευδή ισχυρισμό σχετικά με τα εμβόλια COVID-19

Ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου προέβη στις 20 Ιουνίου σε ψευδή ισχυρισμό σχετικά με τα εμβόλια COVID-19, ενώ ενθάρρυνε τους γονείς να εμβολιάσουν τα μικρά παιδιά τους.

Ο Δρ Ασίς Τζα, συντονιστής του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της COVID-19, δήλωσε ότι «δεν έχουν υπάρξει σοβαρές παρενέργειες από αυτά τα εμβόλια».

Σε αντίθεση με τον ισχυρισμό του Τζα, οι σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, η πήξη του αίματος, η φλεγμονή της καρδιάς και η παράλυση είναι μεταξύ των σοβαρών παρενεργειών που συνδέονται με τα τρία εμβόλια COVID-19 που είναι διαθέσιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Υπάρχει ένας καλά τεκμηριωμένος κίνδυνος μυοκαρδίτιδας από το εμβόλιο COVID, ιδίως σε νεαρούς άνδρες και έφηβα αγόρια, και ένας αυξημένος κίνδυνος πήξης αίματος σε νεαρές γυναίκες με το εμβόλιο Moderna», δήλωσε ο Δρ Τζέι Μπατατσάρια, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, στους Epoch Times σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα.

«Δεν είναι σωστό οι επιστημονικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης να υποβαθμίζουν τους τεκμηριωμένους κινδύνους του εμβολίου, διότι αυτό τελικά υπονομεύει την εμπιστοσύνη στη δημόσια υγεία».

Οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δεν απάντησαν σε αίτημα για σχολιασμό.

Ο Τζα, ο οποίος ανέλαβε πρόσφατα μια θέση στην κυβέρνηση Μπάιντεν και βρίσκεται σε άδεια από τη θέση του κοσμήτορα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Μπράουν, βρισκόταν σε περιοδεία στα μέσα ενημέρωσης στις 20 Ιουνίου για την προώθηση του εμβολιασμού COVID-19 για παιδιά κάτω των 5 ετών.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα τα εμβόλια COVID-19 της Pfizer και της Moderna για μικρά παιδιά και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνέστησαν να κάνει ένα από τα εμβόλια σχεδόν κάθε παιδί που είναι πλέον σε θέση να το κάνει.

Ο Τζα δήλωσε ότι τα μέτρα αυτά επήλθαν επειδή τα δεδομένα σχετικά με τα εμβόλια ήταν «αρκετά πειστικά σαφή» και ότι τα εμβόλια ήταν τόσο ασφαλή όσο και αποτελεσματικά, παρόλο που έχουν προκύψει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους.

«Είναι πραγματικά καθησυχαστικό να γνωρίζουμε ότι για τα μικρά παιδιά, αυτά τα εμβόλια είναι εξαιρετικά ασφαλή», δήλωσε ο Τζα.

Τα παιδιά στη δοκιμή της Moderna είχαν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν μια σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια μετά τον εμβολιασμό από ό,τι μετά τη λήψη εικονικού φαρμάκου, ενώ περισσότεροι εθελοντές που εμβολιάστηκαν στη δοκιμή της Pfizer παρουσίασαν σοβαρές περιπτώσεις COVID-19 σε σύγκριση με την ομάδα εικονικού φαρμάκου.

«Η φράση “ασφαλές και αποτελεσματικό” έχει καταστεί άνευ νοήματος και δεν μπορεί πλέον να εμπιστευτεί κανείς. Έχει καταληφθεί από εμπορικά συμφέροντα. Μια πιο ακριβής φράση θα ήταν ‘ο αγοραστής να προσέχει’», δήλωσε η Κιμ Γουίτζακ, υπέρμαχος της ασφάλειας των φαρμάκων που ίδρυσε μια ομάδα με την ονομασία Woody Matters, σε πρόσφατο ηλεκτρονικό μήνυμα προς τους Epoch Times, αφού εξέτασε τα δεδομένα από τις δοκιμές.

Ο Τζα δήλωσε επίσης ότι τα εμβόλια «κάνουν εξαιρετική δουλειά στο να κρατούν τα παιδιά μακριά από το νοσοκομείο». Ενώ αυτό φαίνεται να ίσχυε νωρίτερα στην πανδημία COVID-19, ενδέχεται να μην ισχύει τώρα, σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια συναντήσεων με τις συμβουλευτικές επιτροπές εμβολίων της κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα.

Για παράδειγμα, η αποτελεσματικότητα κατά της νοσηλείας ήταν μόλις 22% μετά από 60 ημέρες μεταξύ των παιδιών ηλικίας 12 έως 15 ετών που έλαβαν το εμβόλιο της Pfizer, σύμφωνα με στοιχεία από το δίκτυο VISION του CDC.

Άλλες μελέτες δείχνουν υψηλότερη αποτελεσματικότητα, αλλά δεν είναι σαφές αν τα εμβόλια κάνουν «εξαιρετική δουλειά». Δεν υπάρχουν επίσης κλινικές αποδείξεις ότι τα εμβόλια θα θωρακίσουν έναντι σοβαρών κρουσμάτων COVID-19 σε μικρά παιδιά.

Ο Τζα μίλησε στο CBS και στο ABC.

Όλοι οι εμπειρογνώμονες που συμβουλεύουν την κυβέρνηση ψήφισαν υπέρ των εμβολίων. Αλλά ορισμένοι είπαν ότι οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν βασικές λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο τα δεδομένα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας βασίζονται σε μικρό αριθμό παιδιών.

«Νομίζω ότι είναι η σωστή απόφαση σήμερα να γίνουν αυτά τα εμβόλια διαθέσιμα για αυτή την ηλικιακή ομάδα, αλλά νομίζω επίσης ότι είναι σημαντικό να καταλάβει ο κόσμος ότι πρόκειται για μικρό αριθμό παιδιών που έχουν λάβει αυτά τα εμβόλια και ότι η ασφάλεια δεν είναι τόσο καλά τεκμηριωμένη όσο είναι στους εφήβους και τους ενήλικες», δήλωσε ο Δρ Κόντι Μέισνερ, ο οποίος συμβουλεύει τον FDA για τα εμβόλια, κατά τη διάρκεια μιας από τις συνεδριάσεις. «Επομένως, είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε το προφίλ ασφάλειας αυτών των εμβολίων. Δεν νομίζω ότι θα πρέπει να απαιτούνται για οποιαδήποτε συγκεκριμένη κατάσταση».

Από την άλλη πλευρά, άλλοι δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι οι γονείς πρέπει να εμβολιάζουν τα παιδιά τους, ανεξάρτητα από την υγεία του παιδιού.

«Η προσωπική μου ελπίδα [είναι] ότι κάθε παιδί στις ΗΠΑ επιδιώκει και εμβολιάζεται στο εγγύς μέλλον», δήλωσε ο Δρ Μάικλ Νέλσον, ένας άλλος σύμβουλος.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε