Δευτέρα, 22 Ιούλ, 2024
Ο συντονιστής για τις στρατηγικές επικοινωνίες στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι μιλάει κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο στην Ουάσιγκτον, στις 17 Φεβρουαρίου 2023. (Drew Angerer/Getty Images)

Λευκός Οίκος: Η Ρωσία εργάζεται για την ανατροπή της κυβέρνησης της Μολδαβίας

Οι ΗΠΑ όμως δεν βλέπουν «άμεση στρατιωτική απειλή»

Οι ρωσικές προσπάθειες για την «αποσταθεροποίηση» και την ανατροπή της κυβέρνησης της Μολδαβίας βρίσκονται σε εξέλιξη, προειδοποίησε την Παρασκευή ο Λευκός Οίκος, αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν βλέπουν «άμεση στρατιωτική απειλή» για τη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης.

«Πιστεύουμε ότι η Ρωσία αναζητά επιλογές για την αποδυνάμωση της κυβέρνησης της Μολδαβίας, πιθανότατα με τελικό στόχο να δει μια πιο φιλική προς τη Ρωσία διοίκηση στην πρωτεύουσα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι στους δημοσιογράφους σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε στις 10 Μαρτίου.

Συγκεκριμένα, Ρώσοι παράγοντες -συμπεριλαμβανομένων ορισμένων με δεσμούς με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες- σχεδιάζουν να οργανώσουν διαδηλώσεις στη Μολδαβία για να «υποδαυλίσουν μια κατασκευασμένη εξέγερση κατά της μολδαβικής κυβέρνησης», δήλωσε ο Κίρμπι.

«Επιπλέον, αναμένουμε ένα άλλο σύνολο ρωσικών παραγόντων να παρέχουν εκπαίδευση και να βοηθήσουν στην κατασκευή διαδηλώσεων στη Μολδαβία».

Τόνισε, ωστόσο, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Μολδαβίας να αντιμετωπίσει την απειλή – άποψη που συμμερίζεται και ο Κεντ Λόγκσντον, ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Μολδαβία.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες σέβονται την κυριαρχία της Μολδαβίας, την εδαφική της ακεραιότητα και τη συνταγματική της ουδετερότητα», ανέφερε ο Λόγκσντον σε δήλωσή του την Παρασκευή. «Σεβόμαστε επίσης την επιλογή που έκανε ο λαός της Μολδαβίας όταν εξέλεξε μια κυβέρνηση που δεσμεύτηκε για μεταρρυθμίσεις και ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν βέβαιες για την ικανότητα αυτής της κυβέρνησης να εκπληρώσει αυτές τις υποσχέσεις και να διαχειριστεί με επιτυχία αυτές τις απειλές.

«Ο λαός της Μολδαβίας, οι Μολδαβοί επιχειρηματίες και οι διεθνείς επενδυτές θα πρέπει επίσης να αισθάνονται σίγουροι ότι η κυβέρνηση της Μολδαβίας είναι σε καλή θέση να εφαρμόσει τις ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας αυτής και να υπερασπιστεί τη χώρα αυτή έναντι εκείνων που προέρχονται από το εξωτερικό και δεν επιθυμούν να δουν τη Μολδαβία να πετυχαίνει».

Η Μολδαβία, η οποία βρίσκεται μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρουμανίας, μαστίζεται από διαμαρτυρίες εν μέσω αύξησης του πληθωρισμού και του ενεργειακού κόστους και διχασμού λόγω του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.

Η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάια Σάντου εξελέγη το 2020 με την υπόσχεση να ενσωματώσει τη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Σάντου έχει παρουσιάσει τις διαδηλώσεις ως ρωσική προσπάθεια να εμποδίσει αυτή την ενσωμάτωση και να ανατρέψει τη συνταγματική τάξη της Μολδαβίας.

Η Μόσχα, από την πλευρά της, έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς αυτούς, αν και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ παραδέχθηκε τον περασμένο μήνα ότι οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Μολδαβία είναι «πολύ τεταμένες» και κατηγόρησε τη χώρα ότι προωθεί «αντιρωσική υστερία», σύμφωνα με το Reuters.

Στις παρατηρήσεις του την Παρασκευή, ο Κίρμπι σημείωσε ότι επιπλέον πληροφορίες μοιράστηκαν με τη μολδαβική κυβέρνηση για να βοηθήσουν τη χώρα να «διερευνήσει, να ανατρέψει και να διαταράξει» τα υποτιθέμενα σχέδια της Ρωσίας. Ενημέρωσε επίσης ότι η κυβέρνηση συνεργάζεται επί του παρόντος με το Κογκρέσο για την έγκριση ενεργειακής βοήθειας ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά τις πολιτικές, οικονομικές και μεταρρυθμίσεις κατά της διαφθοράς της Μολδαβίας και την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσής της», δήλωσε ο Κίρμπι.

«Ο λαός της Μολδαβίας έδειξε ξεκάθαρα ότι θέλει να ατενίσει ένα καλύτερο μέλλον. Θέλουμε κι εμείς να δούμε αυτό το λαμπρότερο μέλλον και θα σταθούμε στο πλευρό της Μολδαβίας σε κάθε βήμα της διαδρομής».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε