Κυριακή, 03 Μαρ, 2024
Το λογότυπο του Twitter φαίνεται στο εξωτερικό των κεντρικών γραφείων του Twitter στο Σαν Φρανσίσκο, Καλιφόρνια, στις 28 Οκτωβρίου 2022 (Constanza Hevia/AFP via Getty Images)

Λογοκρισία περιεχομένου COVID-19: Έγγραφα αποκαλύπτουν μυστική διαδικτυακή πύλη του Twitter που χρησιμοποιούσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ

Ο Έλον Μασκ το χαρακτηρίζει «εξαιρετικά ανησυχητικό»

Από την Patricia Tolson

Νέα έγγραφα αποκαλύπτουν πώς η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών χρησιμοποίησε μια μυστική διαδικτυακή πύλη του Twitter για να λογοκρίνει το περιεχόμενο του COVID-19 που ερχόταν σε αντίθεση με την κυβερνητική αφήγηση.

Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης έρευνας για τις πρακτικές λογοκρισίας του Twitter, η America First Legal απέκτησε μια τέταρτη σειρά εγγράφων (pdf) που αποκαλύπτουν μια μυστική διαδικτυακή πύλη του Twitter την οποία χρησιμοποίησε η κυβέρνηση Μπάιντεν για να λογοκρίνει αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με το COVID-19 που δεν συμφωνούσαν με την εγκεκριμένη αφήγησή της.

Τα έγγραφα αποκαλύπτουν πώς τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συντονίστηκαν με εταιρείες όπως η Mafindo για να λογοκρίνουν ό,τι η διοίκηση Μπάιντεν θεωρούσε ως «παραπληροφόρηση». Η Mafindo-μια εταιρεία ελέγχου των γεγονότων με έδρα την Ινδονησία που συνεργάζεται με το Facebook- χρηματοδοτείται από την Google, η οποία είναι επίσης γνωστό ότι έχει λογοκρίνει αναζητήσεις για λέξεις-κλειδιά όπως coronavirus και COVID-19, καθώς και ότι έχει μπλοκάρει πληροφορίες σχετικά με ανεπιθύμητες ενέργειες και θανάτους που προκλήθηκαν από τα εμβόλια COVID-19.

Το Facebook ξεκίνησε το πρόγραμμα ελέγχου γεγονότων από τρίτους το 2016, συνεργαζόμενο με ελεγκτές γεγονότων από όλο τον κόσμο, οι οποίοι είναι πιστοποιημένοι από το Διεθνές Δίκτυο Ελέγχου Γεγονότων (IFCN) του Poynter, για να αξιολογούν και να εξετάζουν την ακρίβεια του περιεχομένου στην πλατφόρμα τους. Σύμφωνα με τον ιστότοπο του IFCN, πιστεύουν ότι «ο αμερόληπτος και διαφανής έλεγχος των γεγονότων μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο της δημοσιογραφικής υπευθυνότητας». Ωστόσο, μεταξύ του συμβουλευτικού τους συμβουλίου, οι εκπρόσωποι με έδρα τις ΗΠΑ φαίνεται να προέρχονται από πρακτορεία όπως η Washington Post και η PolitiFact, η οποία ανήκει στο Poynter.

Η διαδικτυακή πύλη του Twitter

Στις 10 Μαρτίου του 2021, ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από έναν υπάλληλο της Δημοσιονομικής Πολιτικής των ΗΠΑ στο Facebook προς αρκετούς υπαλλήλους του CDC μιλούσε για τον «εβδομαδιαίο συγχρονισμό του γίγαντα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με το CDC» και για το πώς το CDC «θα προσκαλούσε άλλες υπηρεσίες ανάλογα με τις ανάγκες».

Ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της 24ης Μαρτίου 2021 από τους ίδιους υπαλλήλους του Facebook προς υπαλλήλους του CDC ανέφερε ότι «αυτή είναι η τακτική συνάντηση του FB μου και θα ήθελαν να συζητήσουν 2 θέματα παραπληροφόρησης« και «παραπληροφόρηση που αφαιρέθηκε».

Ένα εγχειρίδιο κοινοτικών κανόνων του Facebook στις 19 Μαΐου 2021 αποκαλύπτει πώς η εταιρεία συνεργάζεται με τους νομοθέτες και το νομικό συμβούλιο, καθώς και με ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την ανάπτυξη πολιτικών γύρω από τους στόχους τους, όπως να «φέρουν 50 εκατομμύρια ανθρώπους ένα βήμα πιο κοντά στον εμβολιασμό», ενώ παράλληλα «καταπολεμούν την COVID-19 και την παραπληροφόρηση για τα εμβόλια» και «ξεπερνούν τις παγκόσμιες προκλήσεις στον εμβολιασμό». Οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν για να επιτευχθεί αυτό περιλάμβαναν την αφαίρεση «ψευδών πληροφοριών που έχουν καταρριφθεί από ειδικούς της δημόσιας υγείας» και την απόρριψη διαφημίσεων που παραβιάζουν τις πολιτικές τους, «συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αποθαρρύνουν τον εμβολιασμό». Μείωσαν επίσης τη διανομή «παραπλανητικών ισχυρισμών που αξιολογήθηκαν από ανεξάρτητους ελεγκτές γεγονότων».

Αφαίρεση περιεχομένου

Οι αναρτήσεις που θα διέγραφε το Facebook – τις οποίες το CDC ή οποιαδήποτε άλλη αρχή δημόσιας υγείας έκρινε ως «ψευδείς και πιθανόν να συμβάλλουν σε επικείμενη βία σωματικής βλάβης» – περιελάμβαναν:

Ισχυρισμοί ότι η COVID-19 δεν είναι πιο επικίνδυνη από την κοινή γρίπη ή το κρυολόγημα.
Ισχυρισμοί ότι η COVID-19 δεν μπορεί να μεταδοθεί σε ορισμένα κλίματα, καιρικές συνθήκες ή τοποθεσίες.
Ισχυρισμοί ότι για τον μέσο άνθρωπο, κάτι μπορεί να εγγυηθεί την πρόληψη από το να εμφανίσει COVID-19 ή μπορεί να εγγυηθεί την ανάρρωση από COVID-19 πριν από την έγκριση μιας τέτοιας θεραπείας ή πρόληψης.
Ισχυρισμοί ότι τα τεστ COVID-19 προκαλούν καρκίνο.
Ισχυρισμοί σχετικά με τη διαθεσιμότητα ή την ύπαρξη εμβολίων COVID-19.
Ισχυρισμοί σχετικά με την ασφάλεια ή τις σοβαρές παρενέργειες των εμβολίων COVID-19.
Ισχυρισμοί σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων COVID-19.
Ισχυρισμοί σχετικά με τον τρόπο ανάπτυξης του εμβολίου COVID-19 ή τα συστατικά του.
Ισχυρισμοί που αφορούν θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με τα εμβόλια COVID-19 ή τα προγράμματα εμβολίων.

Το περιεχόμενο που θεωρήθηκε ότι έχει «διαψευστεί» περιελάμβανε μεταξύ άλλων, ότι «τα εμβόλια προκαλούν την νόσο από την οποία υποτίθεται ότι προστατεύουν ή προκαλούν στο άτομο περισσότερες πιθανότητες να προσβληθεί από την εν λόγο νόσο», ότι «η φυσική ανοσία είναι ασφαλέστερη από την ανοσία που αποκτάται με το εμβόλιο» και ότι «τα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά για την πρόληψη της ασθένειας από την οποία υποτίθεται ότι προστατεύουν».

Οι επαναλαμβανόμενοι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν διάφορους περιορισμούς ακόμα και την αφαίρεση του λογαριασμού τους από τον ιστότοπο.

Αυτές οι τιμωρίες πραγματοποιήθηκαν παρά τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα εμβόλια δεν εμποδίζουν τη μετάδοση, ότι τα εμβόλια προκαλούν ανεπιθύμητες ενέργειες, ακόμη και θάνατο, και ότι περισσότεροι εμβολιασμένοι άνθρωποι πεθαίνουν τώρα από τους ανεμβολίαστους. Ακόμη και το CDC παραδέχθηκε τον Ιούνιο ότι οι εμβολιασμένοι άνθρωποι μπορεί να προσβληθούν ξανά από την ασθένεια.

Τέλος, το Facebook υπερηφανεύεται ότι έχει αφαιρέσει πάνω από 16 εκατομμύρια αναρτήσεις στο Facebook και το Instagram, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 2 εκατομμύρια μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαΐου 2021.

Η πρώτη δημοσιοποίηση εγγράφων της AFL αποκάλυψε τη συμπαιγνία μεταξύ του CDC και των εταιρειών μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τη λογοκρισία των πληροφοριών COVID-19 που δεν έχουν εγκριθεί από την κυβέρνηση. Η δεύτερη δέσμη αποκάλυψε τις συγκεκριμένες πληροφορίες που έστειλε το CDC στο Facebook και το Twitter, συμπεριλαμβανομένων των αναρτήσεων που ήθελαν να διαγραφούν, να λογοκριθούν ή να επισημανθούν. Η τρίτη έκδοση εγγράφων της AFL έδειξε πώς η καθοδήγηση του CDC για την απόκρυψη από τους μαθητές καθοδηγούνταν από πολιτικά υποκινούμενες δημοσκοπήσεις, που χρηματοδοτήθηκαν από το Ίδρυμα Kaiser Family Foundation, το οποίο υποστηρίζει σε μεγάλο βαθμό τους υποψήφιους και τις οργανώσεις των Δημοκρατικών.

Οι Epoch Times απευθύνθηκαν στο Facebook για σχόλια.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε