Πέμπτη, 13 Ιούν, 2024
Ουκρανοί στρατιώτες φυλάνε σκοπιά στο Ίρπιν, βόρεια του Κιέβου, στις 12 Μαρτίου 2022. (Sergei Supinsky /AFP μέσω Getty Images)

Μάχες μαίνονται γύρω από το Κίεβο, οι ρωσικές δυνάμεις ανασυντάσσονται για νέα επίθεση

Οι μάχες μαίνονταν βορειοδυτικά του Κιέβου το Σάββατο, με τον κύριο όγκο των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων να απέχει περίπου 26 χιλιόμετρα από το κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας, σύμφωνα με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, ενώ πηγές δήλωσαν στην Epoch Times ότι οι ουκρανικές δυνάμεις αντιμετώπιζαν ομάδες Ρώσων σαμποτέρ σε διάφορα προάστια του Κιέβου.

Τμήματα μιας μεγάλης ρωσικής φάλαγγας βόρεια του Κιέβου είχαν διασκορπιστεί, πιθανότατα για να ανασυγκροτηθούν για μια νέα επίθεση εναντίον του Κιέβου και ενδεχομένως για να μειώσουν την ευπάθειά της στις ουκρανικές αντεπιθέσεις, ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας σε μια ενημέρωση για την κατάσταση το Σάββατο.

«Πέρα από το Κίεβο, οι πόλεις Χάρκοβο, Τσέρνιχοφ, Σούμι και Μαριούπολη παραμένουν περικυκλωμένες και συνεχίζουν να υφίστανται σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς», ανέφεραν οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

«Οι μάχες βορειοδυτικά του Κιέβου συνεχίζονται», πρόσθεσε.

Καπνός υψώνεται πάνω από το Ίρπιν, βόρεια του Κιέβου, Ουκρανία, στις 12 Μαρτίου 2022. (Sergei Supinsky/AFP via Getty Images)

 

Ο Ρόμαν Μπρόβκο, ένας Ουκρανός σκηνοθέτης που ζει σε ένα προάστιο νοτιοδυτικά του Κιέβου, δήλωσε στην Epoch Times ότι, το Σάββατο, οι ουκρανικές δυνάμεις έδιναν μάχη με ομάδες σαμποτέρ στο Ομπούτσιβ και το Μπορίσπιλ, δήμους κοντά στην πρωτεύουσα.

«Κατά τη διάρκεια της νύχτας και μέχρι σήμερα το πρωί, οι ρωσικές δυνάμεις μας επιτέθηκαν με πυραύλους», δήλωσε ο Μπρόβκο. «Δύο αεροδρόμια καταστράφηκαν», πρόσθεσε, το ένα στο Λουτσκ και το άλλο στο Βασίλκιβ.

Το Λούτσκ βρίσκεται περίπου 400 χιλιόμετρα δυτικά του Κιέβου και το Βασίλκιβο είναι περίπου 35 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας.

Ο Ίχορ Πολίστσουκ, δήμαρχος του Λουτσκ, δήλωσε ότι το στρατιωτικό αεροδρόμιο της πόλης καταστράφηκε ολοσχερώς αφού χτυπήθηκε από τέσσερις πυραύλους το πρωί του Σαββάτου.

«Είναι δύσκολο να πούμε γιατί πραγματοποιήθηκαν αυτές οι αεροπορικές επιδρομές, καθώς το αεροδρόμιο μας τέθηκε εκτός λειτουργίας στις 24 Φεβρουαρίου, όταν βομβαρδίστηκε για πρώτη φορά. Δεν θα μπορούσε πλέον να χρησιμοποιηθεί», δήλωσε ο Πολίστσουκ, σύμφωνα με το Ukrinform.

«Τώρα το αεροδρόμιο έχει καταστραφεί εντελώς. Χτύπησαν μια αποθήκη καυσίμων. Το αεροδρόμιο πιθανόν να βομβαρδίστηκε ξανά μόνο και μόνο για να αυξηθεί ο πανικός και ο φόβος στον πληθυσμό», πρόσθεσε.

Ουκρανοί διασχίζουν ένα αυτοσχέδιο μονοπάτι κάτω από μια κατεστραμμένη γέφυρα ενώ φεύγουν από το Ίρπιν, στα περίχωρα του Κιέβου, Ουκρανία, στις 8 Μαρτίου 2022. (Felipe Dana/AP Photo)

 

Το Ukrinform ανέφερε ότι από τον βομβαρδισμό του αεροδρομίου του Λουτσκ σκοτώθηκαν τέσσερις Ουκρανοί στρατιωτικοί και τραυματίστηκαν άλλοι έξι.

Η δήμαρχος του Βασίλκιβ Νατάλια Μπαλασίνοβιτς δήλωσε ότι το τοπικό αεροδρόμιο καταστράφηκε λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών και των πυραυλικών επιθέσεων.

«Σήμερα, περίπου στις 07:00 π.μ., οι εχθρικές δυνάμεις βομβάρδισαν την πόλη Βασίλκιβ, εκτοξεύθηκαν οκτώ πύραυλοι, βομβαρδίστηκε το αεροδρόμιο. Ως αποτέλεσμα των πυραυλικών επιθέσεων, το αεροδρόμιο καταστράφηκε ολοσχερώς, ο αεροδιάδρομος καταστράφηκε, η αποθήκη πυρομαχικών εξερράγη και εξακολουθούν να ανατινάζονται», ανέφερε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα, όπως αναφέρει το Interfax Ukraine.

Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο δήλωσε ότι οι κάτοικοι ετοιμάζονται να υπερασπιστούν την πόλη, αποθηκεύοντας κρίσιμα αγαθά, τρόφιμα και φάρμακα.

«Η πρωτεύουσα, κοντά στην οποία συνεχίζονται οι μάχες, προετοιμάζεται για την άμυνα. Συνεχίζουμε να ενισχύουμε τα σημεία ελέγχου, να δημιουργούμε αποθέματα τροφίμων, φαρμάκων και βασικών αγαθών», δήλωσε ο Κλίτσκο σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα στο κανάλι του στο Telegram.

«Συνεχίζουμε επίσης να διασφαλίζουμε τη λειτουργία των κρίσιμων υποδομών της πόλης, τη ζωή της πρωτεύουσας», πρόσθεσε.

Ένας Ουκρανός στρατιώτης (Α) μεταφέρει χειροβομβίδες ρουκετοβόλου όπλου (RPG) δίπλα σε εγκαταλελειμμένα καροτσάκια στο Ίρπιν, βόρεια του Κιέβου, Ουκρανία, στις 12 Μαρτίου 2022. (Sergei Supinsky/AFP via Getty Images)

 

Ο Μπρόβκο, ο οποίος δήλωσε ότι βρίσκεται περίπου 11 χιλιόμετρα μακριά από μια σημαντική γραμμή του μετώπου κοντά στο Κίεβο, δήλωσε στην Epoch Times ότι υπήρξαν επανειλημμένες συγκρούσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων και ομάδων Ρώσων σαμποτέρ στο Ομπούκιβ, ένα προάστιο 46 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας, και στο Μπόρισπιλ, περίπου 34 χιλιόμετρα από το Κίεβο.

«Αρκετές εκκλησίες έχουν καταστραφεί από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς», είπε. «Είναι πραγματικά λυπηρό να βλέπεις την ιστορική αρχιτεκτονική να μετατρέπεται σε ερείπια».

Ο κυβερνήτης της περιοχής του Κιέβου Ολέξι Κουλέμπα δήλωσε ότι οι μάχες και οι απειλές για ρωσικές επιθέσεις από αέρος συνεχίζονταν το πρωί του Σαββάτου, αλλά αργότερα δήλωσε ότι κάποιες εκκενώσεις εξελίσσονται, σύμφωνα με το Reuters.

«Θα προσπαθούμε να βγάζουμε τον κόσμο έξω κάθε μέρα, όσο είναι δυνατόν να τηρηθεί η εκεχειρία», είπε.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε