Πέμπτη, 07 Δεκ, 2023
Μια πολυκατοικία που έχει υποστεί σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης Ουκρανίας-Ρωσίας στη Μαριούπολη της Ουκρανίας, στις 18 Απριλίου 2022. (REUTERS/Alexander Ermochenko/File Photo)

Μαριούπολη: Ρωσικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει όλες τις οδούς εκκένωσης από την πόλη

Πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας

Σύμβουλος του δημάρχου της Μαριούπολης δήλωσε την Τετάρτη ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει όλες τις οδούς εκκένωσης από την πόλη.

Ο σύμβουλος, Πέτρο Αντριουτσένκο, δήλωσε ότι υπάρχουν λίγες πολυκατοικίες κατάλληλες για να ζήσει κανείς μετά τους εβδομαδιαίους βομβαρδισμούς και πολύ λίγα τρόφιμα ή πόσιμο νερό.

Ο Αντριουτσένκο δήλωσε ότι ορισμένοι κάτοικοι που έχουν παραμείνει στην πόλη συνεργάζονται με τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής με αντάλλαγμα τρόφιμα.

Εν τω μεταξύ, η Ουκρανή αναπληρώτρια πρωθυπουργός Ιρίνα Βερεστσούκ λέει ότι η Ουκρανία έχει προσφερθεί να απελευθερώσει Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου εάν η Ρωσία επιτρέψει την απομάκρυνση των βαριά τραυματισμένων μαχητών από το εργοστάσιο χάλυβα της Μαριούπολης.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει το εργοστάσιο, το τελευταίο προπύργιο της ουκρανικής αντίστασης στη νότια πόλη-λιμάνι.

Η Βερεστσούκ δήλωσε ότι δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία, αλλά οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι παγιδευμένοι στο εργοστάσιο μαχητές αρνούνται να παραδοθούν στους Ρώσους, λέγοντας ότι φοβούνται ότι θα βασανιστούν ή θα σκοτωθούν.

___
Η Ουκρανία θα διεξάγει την πρώτη δίκη για εγκλήματα πολέμου σε αιχμάλωτους Ρώσους

Ο ανώτατος εισαγγελέας της Ουκρανίας αποκάλυψε την Τετάρτη τα σχέδια για την πρώτη δίκη για εγκλήματα πολέμου ενός αιχμάλωτου Ρώσου στρατιώτη, καθώς οι μάχες μαίνονταν στα ανατολικά και τα νότια και το Κρεμλίνο.

Η γενική εισαγγελέας Ιρίνα Βενεντίκτοβα δήλωσε ότι το γραφείο της απήγγειλε κατηγορίες στον λοχία Βαντίμ Σισιμάριν, 21 ετών, για τη δολοφονία ενός άοπλου 62χρονου πολίτη που πυροβολήθηκε ενώ οδηγούσε ποδήλατο τον Φεβρουάριο, τέσσερις ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου.

Ο Σισιμάριν, ο οποίος υπηρετούσε σε μια μονάδα τεθωρακισμένων, κατηγορήθηκε ότι πυροβόλησε από το παράθυρο του αυτοκινήτου εναντίον του άνδρα στο βορειοανατολικό χωριό Σισιμάριν. Η Βενεντίκτοβα δήλωσε ότι ο στρατιώτης μπορεί να φάει έως και 15 χρόνια φυλάκιση. Δεν είπε πότε θα ξεκινήσει η δίκη.

Το γραφείο της Βενεντίκτοβα δήλωσε ότι έχει ερευνήσει περισσότερα από 10.700 φερόμενα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις και έχει εντοπίσει πάνω από 600 υπόπτους.

___
Ρωσία Κυρώσεις στην Gazprom Germania Group

Η Ρωσία επέβαλε κυρώσεις αποκλεισμού σε ολόκληρο τον όμιλο Gazprom Germania Group που έχει τεθεί υπό τον έλεγχο της γερμανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, στον κατάλογο περιλαμβάνονται 31 εταιρείες, οι περισσότερες από τις οποίες ανήκουν στον όμιλο Gazprom Germania.

Το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας δήλωσε ότι αξιολογεί τον αντίκτυπο της ανακοίνωσης και αναμένει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Το υπουργείο ανέφερε ότι οι γερμανικές αρχές, οι οποίες ανέλαβαν τον έλεγχο της Gazprom Γερμανίας τον Απρίλιο, «κάνουν τις απαραίτητες προετοιμασίες για διάφορα σενάρια». Δεν διευκρίνισε λεπτομέρειες, αλλά ανέφερε ότι η παροχή φυσικού αερίου στη Γερμανία είναι ασφαλής και παρακολουθείται συνεχώς.

Η Γερμανία λάμβανε περίπου το 55% του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία πριν από τον πόλεμο, αλλά έκτοτε έχει μειώσει το μερίδιο αυτό στο 35%. Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε ότι στοχεύει να απεξαρτήσει τη χώρα από το ρωσικό φυσικό αέριο το αργότερο έως το 2024.

Το Associated Press και το Reuters συνέβαλαν σε αυτό το ρεπορτάζ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε