Τρίτη, 22 Απρ, 2025
Επισκέπτες παρακολουθούν την China Import and Export Fair, γνωστή και ως Canton Fair, στο Γκουανγκζού της επαρχίας Γκουανγκντόνγκ, Κίνα, στις 15 Απριλίου 2024. (David Kirton/Reuters)

Μειωμένη προσέλευση στην κορυφαία εμπορική έκθεση της Κίνας μετά την αύξηση των αμερικανικών δασμών

Δυτική απουσία και διάχυτη απαισιοδοξία στο φετινό Canton Fair, εν μέσω εμπορικών πιέσεων από τις ΗΠΑ

Εξαγωγείς που συμμετείχαν στην μεγαλύτερη εμπορική έκθεση της Κίνας ανέφεραν στην Epoch Times ότι η φετινή διοργάνωση ήταν αισθητά πιο άδεια σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές, με τη γενικευμένη απαισιοδοξία να κυριαρχεί σε πολλούς κλάδους, μετά την επιβολή δασμού 145% από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε κινεζικά προϊόντα λόγω των «αθέμιτων εμπορικών πρακτικών» του κινεζικού καθεστώτος.

Η Έκθεση της Καντώνας – γνωστή και ως Έκθεση Εισαγωγών και Εξαγωγών της Κίνας – είναι η αρχαιότερη, μεγαλύτερη και πιο αντιπροσωπευτική εμπορική διοργάνωση της Κίνας. Διοργανώνεται κάθε άνοιξη και φθινόπωρο από το 1957 στην πόλη Γκουανγκτζού της επαρχίας Γκουανγκντόνγκ, στη νότια Κίνα. Η φετινή διοργάνωση είναι η 137η στην ιστορία της.

Σύμφωνα με το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ), η φετινή έκθεση φιλοξενεί περίπου 31.000 εκθέτες, εκ των οποίων περισσότεροι από 30.000 συμμετέχουν στο σκέλος των εξαγωγών για πρώτη φορά. Επίσης, περισσότεροι από 200.000 ξένοι αγοραστές είχαν προεγγραφεί. Ωστόσο, Κινέζοι εξαγωγείς που συμμετέχουν στην έκθεση δήλωσαν ότι έχουν φέτος λιγότερους πελάτες και παραγγελίες, εκφράζοντας ανησυχία για τις επιπτώσεις των δασμών.

Η έκθεση διεξάγεται σε τρεις φάσεις από τις 15 Απριλίου έως τις 5 Μαΐου. Στην πρώτη φάση (έως 19 Απριλίου), παρουσιάστηκαν προϊόντα από τους τομείς των ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης – ηλεκτρικές οικιακές συσκευές, ανταλλακτικά, φωτιστικά, εργαλεία και εξαρτήματα.

Εκπρόσωπος εργοστασίου φωτιστικών από την πόλη Τζονγκσάν της Γκουανγκντόνγκ, που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας για λόγους ασφαλείας, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν επισκέπτες από τη Γερμανία, τη Γαλλία ή τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά παρατηρείται μεγαλύτερη παρουσία από την Ουκρανία και τη Ρωσία. Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρωί της πρώτης ημέρας η προσέλευση ήταν χαμηλή, ενώ η επιχείρησή του δεν αναμένει να κλείσει φέτος τόσες παραγγελίες όσες στο παρελθόν, παρά το γεγονός ότι η διοργάνωση στο παρελθόν είχε προσελκύσει «ποιοτικούς αγοραστές». Αν και το εργοστάσιό του δεν έχει επηρεαστεί ακόμη άμεσα από τους δασμούς, εκτίμησε ότι αυτό θα συμβεί αργά ή γρήγορα, καθώς μεγάλο μέρος της αγοράς αφορά προϊόντα που τελικά μεταπωλούνται στις ΗΠΑ μέσω τρίτων χωρών.

Η δεύτερη φάση της έκθεσης θα διεξαχθεί από τις 23 έως τις 27 Απριλίου, με προϊόντα όπως κεραμικά, είδη οικιακής χρήσης, έπιπλα κ.ά.

Έμπορος επίπλων από την επαρχία Φουτζιάν της νοτιοανατολικής Κίνας δήλωσε ότι η οικονομική κατάσταση τα τελευταία χρόνια είναι κακή και ότι η αντίστοιχη έκθεση επίπλων που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα στο Σεντζέν είχε ήδη χαμηλή προσέλευση. Η επιχείρησή του βασίζεται στο παραδοσιακό μοντέλο εξαγωγών προς τις αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ, το οποίο, όπως ανέφερε, έχει πλέον πληγεί σημαντικά. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως προετοιμάζεται να «κάθεται άπραγος για πέντε ημέρες» κατά τη δεύτερη φάση της φετινής έκθεσης.

Η ισχύς περνά στον αγοραστή

Αν και οι δασμοί της κυβέρνησης Τραμπ προς άλλες χώρες είναι προς το παρόν χαμηλότεροι, εκτιμάται ότι θα επηρεάσουν αρνητικά τη συνολική παγκόσμια ζήτηση, περιλαμβανομένης της ζήτησης για κινεζικά προϊόντα από τρίτες χώρες, εξαιτίας των δασμών των ΗΠΑ στα κινεζικά προϊόντα – ακόμη και εκείνων που μεταπωλούνται μέσω άλλων κρατών.

Αναλυτής κινεζικών θεμάτων με έδρα τις ΗΠΑ, ο Γουάνγκ Χε, δήλωσε στην Epoch Times στις 15 Απριλίου ότι η Κίνα συνεχίζει να εξάγει έμμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω τρίτων χωρών. Όπως επεσήμανε, οι αμοιβαίοι δασμοί του Τραμπ ωθούν πλέον τις χώρες να επιλέξουν στρατόπεδο, είτε τις Ηνωμένες Πολιτείες είτε το ΚΚΚ. Εάν, είπε, το Πεκίνο επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει τρίτες χώρες για τη μεταπώληση κινεζικών προϊόντων στις ΗΠΑ, τότε οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλουν αυξημένους δασμούς και σε εκείνες τις χώρες, πλήττοντας έτσι σοβαρά τις έμμεσες εξαγωγές της Κίνας.

Μέλος προσωπικού εργοστασίου γερανών από την επαρχία Λιαονίνγκ που συμμετείχε επίσης στην έκθεση σημείωσε ότι η προσέλευση είναι περιορισμένη και εξέφρασε αβεβαιότητα για τις επόμενες ημέρες, δηλώνοντας ότι «δεν υπάρχουν τόσοι πελάτες όσοι πέρυσι».

Αυτοκίνητα κινεζικής κατασκευής στο λιμάνι της Ναντζίνγκ, στην ανατολική επαρχία Τζιανγκσού της Κίνας, στις 16 Απριλίου 2025. (AFP μέσω Getty Images)

 

Οικονομολόγος με έδρα τις ΗΠΑ, ο Ντέηβυ Τζ. Γουόνγκ, εκτίμησε ότι η Έκθεση της Καντώνας υπήρξε παραδοσιακά πλατφόρμα προβολής των κινεζικών εξαγωγών, όμως πλέον η έκθεση είναι πιο άδεια, καθώς η αγορά των ΗΠΑ έχει «παγώσει». Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό αντικατοπτρίζει την αποδυνάμωση της επιρροής της Κίνας στο παγκόσμιο εμπόριο. Όπως εξήγησε, στο παρελθόν, οι τιμές εξαγωγών καθορίζονταν από την Κίνα, το «εργοστάσιο του κόσμου». Πλέον όμως, όπως είπε, έχει διαμορφωθεί αγορά αγοραστή, με την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες να είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές και να έχουν τον τελικό λόγο στις παγκόσμιες εξαγωγές.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η κάμψη της έκθεσης συμβολίζει την εντεινόμενη απαισιοδοξία για την πορεία της κινεζικής οικονομίας, ενώ καταδεικνύει την έλλειψη εμπιστοσύνης της αγοράς για το μέλλον.

Ο Γουάνγκ σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια η Κίνα ακολουθεί πρακτικές πώλησης προϊόντων σε τιμές κάτω του κόστους για να κατακτήσει τις ξένες αγορές και να εκτοπίσει τους ανταγωνιστές, γεγονός που έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια διεθνώς. Όπως είπε, με την απώλεια της αμερικανικής αγοράς, τίθεται το ερώτημα πού θα διοχετευθεί ο τεράστιος όγκος των κινεζικών προϊόντων, σε μια περίοδο κατά την οποία πολλές χώρες εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικές.

Τέλος, η επενδυτική τράπεζα UBS αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για την κινεζική ανάπτυξη το 2025, μειώνοντάς τη στο 3,4% από το αρχικό 4%. Η UBS προβλέπει επίσης πτώση κατά τα δύο τρίτα στις κινεζικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ στους επόμενους τριμηνιαίους κύκλους και συνολική μείωση 10% στις εξαγωγές της χώρας για φέτος.

Με τη συμβολή του Luo Ya και πληροφορίες από το Reuters

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε