Παρασκευή, 19 Απρ, 2024
Λογότυπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έξω από το κτίριο της έδρας του κατά τη διάρκεια της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ/Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον, στις 20 Απριλίου 2018. (Yuri Gripas/File Photo/Reuters)

Μειώνει τις προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία το ΔΝΤ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μείωσε την Τρίτη την πρόβλεψή του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη κατά σχεδόν μια ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα, επικαλούμενο τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, και προειδοποιώντας ότι ο πληθωρισμός αποτελεί πλέον «σαφή και παρόντα κίνδυνο» για πολλές χώρες.

Ο πόλεμος αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω τον πληθωρισμό, ανέφερε το ΔΝΤ στις τελευταίες του Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές, προειδοποιώντας ότι μια περαιτέρω αυστηροποίηση των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας με στόχο τις εξαγωγές ενέργειας θα προκαλέσει άλλη μια σημαντική πτώση της παγκόσμιας παραγωγής.

Το ΔΝΤ ανέφερε ότι άλλοι κίνδυνοι για τις προοπτικές περιλαμβάνουν μια εντονότερη από την αναμενόμενη επιβράδυνση στην Κίνα που θα προκληθεί από την αναζωπύρωση των lockdown για την COVID-19.

Η άνοδος των τιμών των τροφίμων, της ενέργειας και άλλων αγαθών θα μπορούσε να προκαλέσει κοινωνικές αναταραχές, ιδίως στις ευάλωτες αναπτυσσόμενες χώρες, ανέφερε το ΔΝΤ.

Υποβαθμίζοντας τις προβλέψεις του για δεύτερη φορά φέτος, ο παγκόσμιος δανειστής δήλωσε ότι προβλέπει πλέον παγκόσμια ανάπτυξη 3,6% τόσο το 2022 όσο και το 2023, μια πτώση 0,8 και 0,2 ποσοστιαίων μονάδων, αντίστοιχα, από την πρόβλεψή του τον Ιανουάριο, λόγω των άμεσων επιπτώσεων του πολέμου στη Ρωσία και την Ουκρανία και των παγκόσμιων δευτερογενών επιπτώσεων.

Μεσοπρόθεσμα η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να μειωθεί σε περίπου 3,3% μεσοπρόθεσμα, σε σύγκριση με μέσο όρο 4,1% την περίοδο 2004-2013, και ανάπτυξη 6,1% το 2021.

«Τι κόστισε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία; Μια κρίση στην κορυφή της κρίσης, με καταστροφικό ανθρώπινο κόστος και ένα τεράστιο πισωγύρισμα για την παγκόσμια οικονομία», δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα σε πάνελ για την επισιτιστική ασφάλεια την Τρίτη.

Επιπτώσεις πολέμου

Το ΔΝΤ έχει εκτιμήσει ότι το ΑΕΠ της Ουκρανίας θα καταρρεύσει κατά 35% φέτος, ενώ η παραγωγή της Ρωσίας θα συρρικνωθεί κατά 8,5% το 2022, ενώ η αναδυόμενη και αναπτυσσόμενη Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων και των δύο χωρών, θα συρρικνωθεί κατά 2,9%.

Όμως ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Πιερ-Ολιβιέ Γκουρινσά δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι η αυστηροποίηση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ώστε να συμπεριληφθούν περιορισμοί στις εξαγωγές ενέργειας, θα μπορούσε να διπλασιάσει τη μείωση του ρωσικού ΑΕΠ στο 17% έως το 2023.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη ρωσική ενέργεια, είδε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη του 2022 να μειώνεται κατά 1,1 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ η Βρετανία αντιμετωπίζει πλέον βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη και πιο επίμονο πληθωρισμό από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη οικονομία το επόμενο έτος.

Οι δευτερογενείς επιπτώσεις από τις υψηλότερες τιμές της ενέργειας, η απώλεια εμπιστοσύνης και η αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές από αυτό το βήμα θα μειώσουν άλλες δύο ποσοστιαίες μονάδες από τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη, δήλωσε ο Γκουρινσά.

Ο πόλεμος, τον οποίο η Ρωσία περιγράφει ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» έχει προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση στην Ανατολική Ευρώπη, εκτοπίζοντας περίπου 5 εκατομμύρια Ουκρανούς σε γειτονικές χώρες, ανέφερε το ΔΝΤ.

Ο πόλεμος έχει επιδεινώσει τον πληθωρισμό που είχε ήδη αυξηθεί σε πολλές χώρες λόγω των ανισορροπιών στην προσφορά και τη ζήτηση που συνδέονται με την πανδημία, ενώ τα τελευταία λουκέτα στην Κίνα είναι πιθανό να προκαλέσουν νέες εμπλοκές στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

Ο Γκουρινσά δήλωσε ότι οι κεντρικές τράπεζες αντιμετωπίζουν αυξημένη πίεση για την καταπολέμηση του πληθωρισμού με αυστηρότερη νομισματική πολιτική και μια περαιτέρω αυστηροποίηση των κυρώσεων θα μπορούσε να επιταχύνει αυτή την κίνηση, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερες δυσκολίες για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

«Ο πόλεμος έρχεται να προστεθεί στη σειρά των σοκ στον εφοδιασμό που έχουν πλήξει την παγκόσμια οικονομία τα τελευταία χρόνια. Όπως τα σεισμικά κύματα, οι επιπτώσεις του θα επεκταθούν μακριά και ευρέως μέσω των αγορών εμπορευμάτων, του εμπορίου και των χρηματοοικονομικών δεσμών», δήλωσε ο Γκουρινσά.

Οι μειωμένες προμήθειες πετρελαίου, φυσικού αερίου και μετάλλων που παράγονται από τη Ρωσία, καθώς και σιταριού και καλαμποκιού – που παράγονται τόσο από τη Ρωσία όσο και από την Ουκρανία – είχαν οδηγήσει σε απότομη άνοδο των τιμών στην Ευρώπη, τον Καύκασο και την Κεντρική Ασία, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και την υποσαχάρια Αφρική, αλλά πλήττει τα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα σε όλο τον κόσμο.

Το ΔΝΤ δήλωσε ότι αναθεώρησε προς τα κάτω τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του για όλες τις ομάδες, εκτός από τους εξαγωγείς βασικών εμπορευμάτων που επωφελούνται από την άνοδο των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων.

Σαφής και υπαρκτός κίνδυνος

Το ΔΝΤ ανέφερε ότι ο πληθωρισμός προβλέπεται τώρα να παραμείνει υψηλότερος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, λόγω των αυξήσεων των τιμών των εμπορευμάτων που προκαλούνται από τον πόλεμο και των διευρυνόμενων πιέσεων στις τιμές, και προειδοποίησε ότι η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί εάν οι ανισορροπίες μεταξύ προσφοράς και ζήτησης βαθύνουν.

Για το 2022, προέβλεψε πληθωρισμό 5,7% στις προηγμένες οικονομίες και 8,7% στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, ένα άλμα 1,8 και 2,8 ποσοστιαίων μονάδων από την πρόβλεψη του Ιανουαρίου.

«Ο πληθωρισμός έχει γίνει σαφής και υπαρκτός κίνδυνος για πολλές χώρες», δήλωσε ο Γκουρινσά.

Είπε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και πολλές άλλες κεντρικές τράπεζες έχουν ήδη προχωρήσει σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, αλλά οι διαταραχές που σχετίζονται με τον πόλεμο ενισχύουν αυτές τις πιέσεις.

Το ΔΝΤ ανέφερε ότι υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος να απενοχοποιηθούν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό, προκαλώντας μια πιο επιθετική αντίδραση σύσφιξης, η οποία θα μπορούσε να ασκήσει πίεση σε ένα ευρύτερο φάσμα οικονομιών των αναδυόμενων αγορών.

Οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες αυστηροποιήθηκαν για τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες χώρες αμέσως μετά την εισβολή και η ανατιμολόγηση ήταν «ως επί το πλείστον ομαλή», αλλά η περαιτέρω αυστηροποίηση ήταν πιθανή, καθώς και οι εκροές κεφαλαίων.

Ο πόλεμος είχε επίσης αυξήσει τον κίνδυνο ενός μονιμότερου κατακερματισμού της παγκόσμιας οικονομίας σε γεωπολιτικά μπλοκ με διαφορετικά τεχνολογικά πρότυπα, συστήματα διασυνοριακών πληρωμών και αποθεματικά νομίσματα, μια κίνηση που, όπως είπε ο Γκουρινσά, θα ήταν «καταστροφή».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε