Πέμπτη, 28 Μαρ, 2024
Τα κρέατα φυτικής προέλευσης μπορούν να μολυνθούν με παθογόνους μικροοργανισμούς μέσω της επαφής με μολυσμένες πηγές ζωικής κοπριάς, νερού ή άλλων τροφίμων. (Drew Angerer/Getty Images)

Μελέτη αμφισβητεί την ασφάλεια των μπιφτεκιών και των λουκάνικων χωρίς κρέας

Ενώ τα φυτικά προϊόντα έχουν εισέλθει στις καταναλωτικές αγορές σε πρωτοφανή κλίμακα, μια ανάλυση του επιπέδου των πρόσθετων, του αλατιού, των γενετικά τροποποιημένων συστατικών και των αλλεργιογόνων στα εναλλακτικά προϊόντα χωρίς κρέας έκανε τους ερευνητές να αμφισβητήσουν την τελική ασφάλεια του προϊόντος.

Σύμφωνα με την έκθεση του The Good Food Institute για την κατάσταση του κλάδου το 2020, η λιανική αγορά τροφίμων φυτικής προέλευσης στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 27,1% το 2020 σε λίγο πάνω από 7 δισεκατομμύρια δολάρια. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, τα προϊόντα αυτά έχουν μετακινηθεί από την εξειδικευμένη θέση τους στο μυαλό των καταναλωτών σε δημοφιλή προϊόντα στα ράφια και τα μενού των σούπερ μάρκετ.

Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Food Safety, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ και το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης εξέτασαν το διατροφικό περιεχόμενο των εναλλακτικών φυτικών τροφίμων, όπως τα μπιφτέκια, τα λουκάνικα και τα νάγκετ, διαπιστώνοντας αρκετά θέματα, συμπεριλαμβανομένων ποιοτικών, χημικών, αλλεργιογόνων και μικροβιολογικών προβλημάτων.

«(Τα κρέατα φυτικής προέλευσης) μπορεί να μολυνθούν με παθογόνους μικροοργανισμούς μέσω της επαφής τους με μολυσμένες πηγές ζωικής κοπριάς, νερού ή άλλων τροφίμων», ανέφεραν οι ερευνητές.

«Τα εναλλακτικά κρέατα φυτικής προέλευσης περιέχουν σχεδόν ουδέτερο pH και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και υγρασία, καθιστώντας τα ευάλωτα σε μικροβιακή ανάπτυξη και αλλοίωση».

Ορισμένα σιτηρά, ιδίως η σόγια, που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα χωρίς κρέας προέρχονται επίσης συχνά από γενετικά τροποποιημένες πηγές.

Η επικεφαλής της έρευνας Νταϊάνα Μπογκουέβα δήλωσε ότι τα εναλλακτικά προϊόντα φυτικής προέλευσης δεν έχει ακόμη αποδειχθεί ότι είναι πιο υγιεινά από το πραγματικό κρέας, παρά το γεγονός ότι συχνά διατίθενται στην αγορά με αυτόν τον τρόπο.

«Τα εναλλακτικά προϊόντα κρέατος με βάση τα φυτά είναι μια μεγάλη και αναπτυσσόμενη εμπορική βιομηχανία», δήλωσε η ίδια.

«Είναι σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη ζητήματα όπως τα πρόσθετα τροφίμων, η εισαγωγή νέων αλλεργιογόνων, καθώς και η πιθανή μείωση της ποιότητας των τροφίμων, όταν σχεδιάζεται η επόμενη γενιά τροφίμων φυτικής προέλευσης».

Η εφαρμογή αυστηρών μέτρων για τον μετριασμό της διασταυρούμενης επιμόλυνσης από διάφορα αλλεργιογόνα, όπως η πρωτεΐνη μπιζελιού και το σιτάρι, είναι ένας τρόπος με τον οποίο οι κατασκευαστές μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις, καθώς το βάρος τους είναι να αναπτύξουν προϊόντα που είναι υγιεινά και ασφαλή, δήλωσαν οι ερευνητές.

Η παρασκευή εναλλακτικών προϊόντων κρέατος φυτικής προέλευσης περιλαμβάνει την εξαγωγή πρωτεϊνών από φυτά, όπως η σόγια, ο αρακάς ή το καλαμπόκι, και την επεξεργασία τους σε άλευρα, συμπυκνώματα ή απομονωμένα προϊόντα.

Στη συνέχεια, οι εκχυλισμένες πρωτεΐνες συνδυάζονται με άλλα συστατικά για να μιμηθούν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του κρέατος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές από τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την εξαγωγή πρωτεϊνών δεν είχαν αρχικά σχεδιαστεί για τη βελτιστοποίηση της περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνες.

«Αντ’ αυτού, βελτιστοποιήθηκαν για την εξαγωγή του ελαίου ή του αμύλου από φυτικά υλικά. Ως αποτέλεσμα, η λειτουργικότητα των πρωτεϊνών μπορεί να διακυβεύεται επειδή μετουσιώνονται ή συσσωματώνονται», δήλωσε η Μπογκουέβα.

Τρίτον, το μείγμα υφίσταται περαιτέρω επεξεργασία, μορφοποιείται, κόβεται και τέλος συσκευάζεται για βέλτιστη αποθήκευση και πρόληψη της αλλοίωσης.

Οι μελέτες αυτές δείχνουν ότι οι καταναλωτές δεν πρέπει να υποκύπτουν στην επισήμανση «καλύτερο τρόφιμο» που σχετίζεται με αυτά τα προϊόντα, η οποία μπορεί να τους οδηγήσει σε υπερβολική εμπιστοσύνη στην ασφάλεια των φυτικών τροφίμων.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε