Παρασκευή, 01 Δεκ, 2023
Εικόνα της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων (Spectral-Design/Shutterstock)

Μελέτη ανακαλύπτει μηχανισμό αναγέννησης μετά από καρδιακή προσβολή, πιθανή χρήση ως θεραπεία

Μια καναδική μελέτη ανακάλυψε τον μηχανισμό που διέπει την αναγέννηση του κατεστραμμένου καρδιακού ιστού σε ψάρια ζέβρα, με τους ερευνητές να αισιοδοξούν ότι τα ευρήματα μπορούν να οδηγήσουν σε θεραπευτικά φάρμακα για την αναγέννηση της καρδιάς για ανθρώπινη χρήση.

«Αυτή η ανακάλυψη θα καταστήσει δυνατή τη μελέτη των δυνατοτήτων αυτού του μορίου για θεραπευτικούς σκοπούς σε ανθρώπους με καρδιακή βλάβη», δήλωσε ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο καθηγητής Ρούμπεν Χουέζ (Prof. Ruben Juez) του Πανεπιστημίου του Μοντρεάλ, στο δελτίο τύπου του πανεπιστημίου.

Ενώ τα ψάρια ζέβρα είναι σε θέση να αναγεννούν και να επιδιορθώνουν τον καρδιακό ιστό και τα αιμοφόρα αγγεία τους μετά από τραυματισμό μέσω καρδιακής προσβολής, οι άνθρωποι δεν μπορούν. Ως εκ τούτου, οι καρδιακές προσβολές μπορούν εύκολα να οδηγήσουν σε μειωμένη καρδιακή λειτουργία και θάνατο.

Ως εκ τούτου, οι ερευνητές πιστεύουν ότι με την κατανόηση των μορίων που ενεργοποιούνται στα ψάρια ζέμπρα και στη συνέχεια με τη χορήγηση των ίδιων μορίων ως θεραπευτικό μέσο, η επιδιόρθωση θα μπορούσε να είναι μια δυνατότητα και για τους ανθρώπους.

«Γνωρίζαμε ήδη ότι, μετά από καρδιακό τραυματισμό, ο αγγειακός ενδοθηλιακός αυξητικός παράγοντας C (Vegf-C) ρυθμίζεται σε ενήλικα ψάρια ζέβρα και ότι ο παράγοντας αυτός εμπλέκεται στην καρδιακή αναγέννηση», δήλωσε ο Χουέζ.

Η μελέτη που διεξήχθη από διεθνή ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι μετά από καρδιακό τραυματισμό σε ψάρια ζέβρα, τα κύτταρα που επενδύουν τα αιμοφόρα αγγεία θα αναγεννηθούν και θα ρυθμίσουν το γονίδιο Vegf-C. Αυτό το γονίδιο θα ενεργοποιήσει στη συνέχεια ένα γονίδιο που ονομάζεται Emilin2a, το οποίο θα παράγει την πρωτεΐνη Emilin2a και θα ενεργοποιήσει ένα γονίδιο που ονομάζεται Cxcl8a.

Το Cxcl8a που βρίσκεται στα καρδιακά κύτταρα θα ξεκινήσει στη συνέχεια την επιδιόρθωση των κατεστραμμένων καρδιακών κυττάρων καθώς και την ανάπτυξη των κατεστραμμένων στεφανιαίων αιμοφόρων αγγείων [αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν την καρδιά] για να επανέλθει η καρδιακή λειτουργία, διαπιστώνει η μελέτη.

Περαιτέρω, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι παρόλο που το Vegf-C ήταν το πιο προπορευόμενο στο μονοπάτι για τη σειρά των αναγεννήσεων, το γονίδιο δεν χρειάζεται να ενεργοποιηθεί για την αναγέννηση της καρδιάς.

Απλώς χειραγωγώντας την πρωτεΐνη Emilin2a που παράγεται από το γονίδιο Emilin2a, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ήταν σε θέση να «διαμορφώσουν την αναγεννητική απόκριση των καρδιακών μυϊκών κυττάρων» μέσω του Cxcl8a.

Οι ερευνητές ταυτοποίησαν τα Emilin2a και Cxcl8a μέσω μιας σειράς απαλοιφών και διαπίστωσαν ότι η αναστολή της Vegf-C προκάλεσε ουλές και μείωσε την αναγέννηση των αγγείων και των ιστών της καρδιάς, επιβεβαιώνοντας ότι η Vegf-C είναι ένα απαραίτητο γονίδιο για την αναγέννηση της καρδιάς.

Στη συνέχεια οι ερευνητές εξέτασαν ποιο γονίδιο αναστέλλεται επίσης όταν καταστέλλεται το Vegf-C, εντοπίζοντας έτσι τα Emilin2a και Cxcl8a, τα οποία βρίσκονταν πιο κάτω στο μονοπάτι.

Δεδομένου ότι η διαδικασία της αναγέννησης δεν λαμβάνει χώρα στα ανθρώπινα καρδιακά κύτταρα, οι ιστοί που έχουν υποστεί βλάβη κατά την καρδιακή προσβολή [που συνήθως προκαλείται από απόφραξη των καρδιακών αγγείων] συνήθως πεθαίνουν, σχηματίζοντας μια ουλή με μειωμένη την καρδιακή απόδοση της καρδιάς [καρδιακός ρυθμός και όγκος αίματος που αντλείται].

Εάν ο ιστός που έχει υποστεί βλάβη βρίσκεται σε μια μη ουσιώδη περιοχή της καρδιακής λειτουργίας, τότε το άτομο μπορεί να ζήσει- εάν όμως η βλάβη του ιστού συνέβη σε μια κρίσιμη περιοχή, τότε το άτομο πιθανότατα θα πεθάνει.

Ωστόσο, οι ερευνητές πιστεύουν ότι υπάρχει ελπίδα για αναγέννηση. Προηγούμενες μελέτες σε ενήλικα ποντίκια που δεν είναι πλέον σε θέση να αναγεννήσουν την καρδιά τους διαπίστωσαν ότι ένα ορισμένο επίπεδο αποκατάστασης έλαβε χώρα μετά από ενέσεις με το Vegf-C.

Οι ερευνητές της εν λόγω μελέτης διαπίστωσαν ότι ποντίκια που υπέστησαν καρδιακή προσβολή είδαν βελτίωση της καρδιακής παροχής και της απόδοσης μετά από ένεση Vegf-C μέσω της κοιλιάς.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι παρόμοιες μέθοδοι μπορεί να εφαρμοστούν και στον άνθρωπο, και αν οι πρωτεΐνες Vegf-C δεν αποδώσουν, η πρόσφατη μελέτη βρήκε επίσης την εναλλακτική λύση της χρήσης της πρωτεΐνης Emilin2a, η οποία μπορεί να είναι αποτελεσματική ως θεραπευτικό μέσο.

«Αυτές οι μελέτες βοηθούν στην κατανόηση των μηχανισμών που διέπουν τη στεφανιαία επαναγγείωση [αναμόρφωση των αιμοφόρων αγγείων στην καρδιά] στα ψάρια ζέβρα, με πιθανές θεραπευτικές επιπτώσεις για την ενίσχυση της επαναγγείωσης και της αναγέννησης σε τραυματισμένες ανθρώπινες καρδιές», έγραψαν οι συγγραφείς στη μελέτη. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Circulation Research.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε