Σάββατο, 07 Σεπ, 2024
(Luis Alvarez/Getty Images)

Μελέτη: Έλλειψη βιταμίνης D και τερηδόνα στους ηλικιωμένους

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει μια σχέση μεταξύ των επιπέδων βιταμίνης D και του κινδύνου εμφάνισης τερηδόνας σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

Ηλικιωμένοι με έλλειψη σε βιταμίνη D έχουν 44% μεγαλύτερο κίνδυνο τερηδόνας, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients, υποδηλώνει «την πιθανή σημασία των επαρκών επιπέδων βιταμίνης D για την διατήρηση της υγείας των δοντιών στους ηλικιωμένους», σύμφωνα με τους συγγραφείς.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα (University of Utah), το Κολλέγιο Οδοντιατρικής του Νότιου Τζόρνταν στην Γιούτα (College of Dental Medicine in South Jordan) και το Ινστιτούτο Γήρανσης στο Πόρτλαντ (Institute on Aging) ανέλυσαν δεδομένα από πάνω από 2.700 συμμετέχοντες ηλικίας 65 ετών και άνω. Τα δεδομένα περιλάμβαναν πληροφορίες από απαντήσεις στην Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής (National Health and Nutrition Examination Survey – NHANES).

Περίπου οι μισοί από τους ηλικιωμένους είχαν έλλειψη βιταμίνης D, όπως βρήκαν οι ερευνητές. Θεωρούν πως η βιταμίνη D βοηθά το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο και το φώσφορο που απαιτείται για την δημιουργία του σμάλτου των δοντιών, την φυσική άμυνα των δοντιών ενάντια στα βλαβερά βακτήρια. Επιπλέον, το γηρασμένα δόντια έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νερό, κάνοντας τα πιθανόν πιο εύθραυστα.

 

Έλλειψη βιταμίνης D και Τερηδόνα

Η ερευνητική ομάδα αναθεώρησε τις εξετάσεις δοντιών και αξιολόγησε τα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα των συμμετεχόντων. Όσο λιγότερη η παρουσία της βιταμίνης D τόσο πιο επιρρεπές ήταν το άτομο στην τερηδόνα.

Περίπου το 32% των ατόμων με κανονικά επίπεδα βιταμίνης D – πάνω από 75nmol/mL – είχαν τερηδόνα. Το ποσοστό των ατόμων με τερηδόνα αυξάνονταν καθώς έπεφταν τα επίπεδα βιταμίνης D. Πάνω από το 36% των ατόμων με ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D είχαν τερηδόνα, ενώ σχεδόν το 41% με ελλειπή και εξαιρετικά ελλειπή επίπεδα είχαν τερηδόνα.

Επιπλέον, σοβαρή έλλειψη σε βιταμίνη D (λιγότερο από 25nmol/mL βιταμίνης D) συνδέθηκε με 13% αυξημένη πιθανότητα εκφυλισμένων, αφαιρεμένων ή δοντιών με σφραγίσματα, βρήκαν οι συγγραφείς.

Η φυλή, το φύλο και ο τόπος γέννησης επίσης επηρέασαν τον βαθμό της τερηδόνας που μπορεί ένα άτομο να έχει, με τους άντρες σε ελαφρός μεγαλύτερο κίνδυνο, σύμφωνα με την μελέτη. Κοντά στο 49% των Μεξικανών Αμερικανών συμμετεχόντων είχαν τερηδόνα που δεν αντιμετωπίστηκε, ενώ περίπου το 38% των άλλων Ισπανόφωνων συμμετεχόντων και μη- Ισπανόφωνων έγχρωμων είχαν επίσης. Μόλις πάνω από το 30% των Ασιατών και μη-Ισπανόφωνων λευκών είχαν τερηδόνα.

Υψηλότερα ποσοστά τερηδόνας επίσης βρέθηκαν σε συμμετέχοντες της έρευνας που γεννήθηκαν εκτός των ΗΠΑ.

«Αυτή η έρευνα παρουσίασε σημαντική αντιστρόφως ανάλογη σχέση μεταξύ των επιπέδων βιταμίνης D και DMFT (decayed, missing, and filled teeth – εκφυλισμένα, αφαιρεμένα και δόντια με σφραγίσματα) στους ηλικιωμένους και προσθέτει στην βιβλιογραφία που υποστηρίζει τον σύνδεσμο μεταξύ της βιταμίνης D και της τερηδόνας», αναφέρουν οι συγγραφείς της έρευνας.

 

Γιατί είναι σημαντική η βιταμίνη D για την στοματική υγιεινή

Παρότι οι ερευνητές δεν καταλαβαίνουν τους ακριβείς μηχανισμούς της βιταμίνης D, αναγνωρίζουν πως διαθέτει αντιμικροβιακές ιδιότητες και ανοσοτροποποιητές, τα οποία βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμά τις ασθένειες. Σύμφωνα με την μελέτη, αυτές οι ιδιότητες είναι ζωτικές για περισσότερα από απλά την υγεία των δοντιών. Όταν λείπουν, η απόκριση του ανοσοποιητικού είναι μειωμένη, καθιστώντας δυσκολότερη την καταπολέμηση των μικροβίων ή των μολύνσεων και πιο πιθανή την καταστροφή ιστών γύρω από τα δόντια. Ως αποτέλεσμα, άτομα με χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο άλλων ζητημάτων στοματικής υγείας, περιλαμβανομένης της περιοδοντίτιδας, μιας σοβαρής ασθένειας των ούλων.

«Καθώς τα άτομα μεγαλώνουν, η πιθανότητα ανάπτυξης χρόνιων παθήσεων που επηρεάζουν την στοματική υγεία, όπως μειωμένη ροή σαλιού, αυξημένη χρήση φαρμάκων και γενικά η φθορά των δοντιών, αυξάνεται», δηλώνουν οι συγγραφείς. «Επομένως, η διατήρηση επαρκών επιπέδων βιταμίνης D στους ηλικιωμένους μπορεί να είναι κρίσιμο κομμάτι της ολοκληρωμένης στρατηγικής περίθαλψης των δοντιών που στοχεύει στην βελτίωση της στοματικής υγείας αυτού του πληθυσμού.»

Της A.C. Dahnke

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε