Παρασκευή, 01 Δεκ, 2023
Ένα αγόρι λαμβάνει μια δόση του εμβολίου COVID-19 της Pfizer στο Εσπού της Φινλανδίας, στις 24 Σεπτεμβρίου 2021. (Emmi Korhonen/Lehtikuva/AFP μέσω Getty Images)

Μελέτη: Η φλεγμονή της καρδιάς είναι πιο διαδεδομένη μεταξύ των εμβολιασμένων απ’ ό,τι των ανεμβολίαστων

Η φλεγμονή της καρδιάς που χρειάστηκε νοσοκομειακή περίθαλψη ήταν πιο συχνή μεταξύ των ατόμων που έλαβαν το εμβόλιο COVID-19 από εκείνους που δεν έλαβαν, σύμφωνα με μια νέα μελέτη δεκάδων εκατομμυρίων Ευρωπαίων.

Τα ποσοστά της μυοκαρδίτιδας ή της περικαρδίτιδας, δύο τύπων φλεγμονής της καρδιάς, είναι υψηλότερα από τα επίπεδα σε μια ανεμβολίαστη κοόρτη, τα οποία προσδιορίστηκαν σε 38 ανά 100.000 μετά τη λήψη μιας δεύτερης δόσης εμβολίου που βασίζεται στην τεχνολογία του αγγελιοφόρου RNA (mRNA) σε άνδρες ηλικίας 16 έως 24 ετών -η ηλικιακή ομάδα που μελέτες έχουν δείξει ότι κινδυνεύει περισσότερο από την κατάσταση μετά τον εμβολιασμό- διαπίστωσαν οι ερευνητές των οργανισμών υγείας της Φινλανδίας, της Δανίας, της Σουηδίας και της Νορβηγίας.

«Αυτά τα επιπλέον κρούσματα μεταξύ ανδρών ηλικίας 16-24 ετών αντιστοιχούν σε 5 φορές αυξημένο κίνδυνο μετά το Comirnaty και 15 φορές αυξημένο κίνδυνο μετά το Spikevax σε σύγκριση με τους ανεμβολίαστους», δήλωσε ο Δρ. Ρίκαρντ Λιούνγκ, καθηγητής και ιατρός στη Σουηδική Υπηρεσία Ιατρικών Προϊόντων και ένας από τους κύριους ερευνητές της μελέτης, στο The Epoch Times σε ηλεκτρονικό μήνυμα.

Το Comirnaty είναι η εμπορική ονομασία του εμβολίου της Pfizer, ενώ το Spikevax είναι η εμπορική ονομασία του εμβολίου της Moderna.

Τα ποσοστά ήταν επίσης υψηλότερα στην ηλικιακή ομάδα για όσους έλαβαν οποιαδήποτε δόση από τα εμβόλια της Pfizer ή της Moderna, τα οποία χρησιμοποιούν τεχνολογία mRNA. Και τα ποσοστά ήταν αυξημένα μεταξύ των εμβολιασμένων ανδρών όλων των ηλικιών μετά την πρώτη ή τη δεύτερη δόση, εκτός από την πρώτη δόση του εμβολίου της Moderna για όσους ήταν 40 ετών και άνω και για τις γυναίκες 12 έως 15 ετών.

Οι ερευνητές άντλησαν στοιχεία από εθνικά μητρώα υγείας, αναλύοντας 23,1 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω. Η ανάλυση αφορούσε δεδομένα από τις 27 Δεκεμβρίου 2020 έως την εμφάνιση μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας ή το τέλος της χρονικής περιόδου της μελέτης, που ήταν στις 5 Οκτωβρίου 2021.

«Οι κίνδυνοι μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας ήταν υψηλότεροι εντός των πρώτων 7 ημερών από τον εμβολιασμό, ήταν αυξημένοι για όλους τους συνδυασμούς εμβολίων mRNA και ήταν πιο έντονοι μετά τη δεύτερη δόση», γράφουν οι ερευνητές στη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε από το Journal of the American Medical Association μετά από αξιολόγηση από ομοτίμους.

Η Moderna και η Pfizer δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

Ορισμένες προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι ο κίνδυνος φλεγμονής της καρδιάς είναι υψηλότερος από τα εμβόλια των εταιρειών ή από ορισμένες δόσεις των εμβολίων, παρά από την ίδια την COVID-19.

Άλλες έχουν καταλήξει στο αντίθετο συμπέρασμα, συμπεριλαμβανομένης μιας πρόσφατης μελέτης που δεν έχει αξιολογηθεί από ομότιμους από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, αν και αυτή είναι μία από τις εργασίες που έχει εκτιμήσει υψηλότερο ποσοστό φλεγμονής της καρδιάς μετά τον εμβολιασμό.

Οι αρχές στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζουν να συνιστούν τον εμβολιασμό για σχεδόν κάθε άτομο που πληροί τις προϋποθέσεις, ανεξαρτήτως ηλικίας, κατάστασης υγείας ή προηγούμενης λοίμωξης.

Οι σκανδιναβικές χώρες, ωστόσο, σταμάτησαν τη χρήση του εμβολίου της Moderna το 2021 για τους νέους και τους νεαρούς ενήλικες λόγω ανησυχιών σχετικά με την καρδιακή φλεγμονή μετά τον εμβολιασμό.

Ο Λιούνγκ δήλωσε ότι δεν μπορεί να απαντήσει αν τα αποτελέσματα σημαίνουν ότι κάποιοι άνθρωποι θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να λάβουν μόνο μία δόση ή καμία δόση εμβολίου COVID-19, επειδή ο Σουηδικός Οργανισμός Ιατρικών Προϊόντων δεν δίνει τέτοιου είδους συστάσεις.

Σε ένα δελτίο Τύπου για την προώθηση της μελέτης, οι ερευνητές δήλωσαν ότι η εμφάνιση της φλεγμονής της καρδιάς είναι «πολύ σπάνια» και υποστήριξαν ότι «τα οφέλη αυτών των εμβολίων για τη μείωση του κινδύνου σοβαρής νόησης από COVID-19 και θανάτου υπερτερούν των κινδύνων παρενεργειών».

Ο Δρ Πίτερ ΜακΚάλοου, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Ιδρύματος Truth for Health και καρδιολόγος που βλέπει ασθενείς με φλεγμονή της καρδιάς μετά τον εμβολιασμό, διαφωνεί.

«Στην καρδιολογία ξοδεύουμε ολόκληρη την καριέρα μας προσπαθώντας να σώσουμε κάθε κομμάτι του καρδιακού μυός. Τοποθετούμε στεντ, κάνουμε καθετηριασμό καρδιάς, κάνουμε τεστ κοπώσεως, κάνουμε αξονικές αγγειογραφίες. Όλο το παιχνίδι της καρδιολογίας είναι να διασώσουμε τη διαστρέβλωση του καρδιακού μυός», δήλωσε ο ΜακΚάλοου στην Epoch Times. «Σε καμία περίπτωση δεν θα δεχόμασταν ένα εμβόλιο που θα προκαλούσε έστω και σε ένα άτομο να μείνει να υποστεί βλάβη στην καρδιά. Ούτε ένα. Και αυτή η ιδέα ότι ‘ω, θα ζητήσουμε από έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων να υποστούν καρδιακή βλάβη για κάποιο άλλο θεωρητικό όφελος για μια ιογενή λοίμωξη’, η οποία για τους περισσότερους είναι μικρότερη από ένα κοινό κρυολόγημα, είναι αστήρικτη. Τα οφέλη των εμβολίων δεν αντισταθμίζουν σε καμία περίπτωση τους κινδύνους».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε