Τρίτη, 18 Ιούν, 2024
(west_photo/Shutterstock)

Μελέτη: Η φύση είναι ένα δωρεάν φάρμακο για πολλές χρόνιες ασθένειες

Τα οφέλη της Φύσης

Αν δεν ξέρετε πού να πάτε διακοπές, δεν είναι κακή ιδέα να έρθετε σε επαφή με τη φύση. Όχι μόνο ανακουφίζει από το άγχος, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της λήψης συνταγογραφούμενων φαρμάκων για την υψηλή αρτηριακή πίεση, το άσθμα κλπ. Το καλύτερο είναι να βγάλετε τα παπούτσια σας και να πατήσετε στο γρασίδι με γυμνά πόδια – μπορεί να αποκομίσετε κάποια απροσδόκητα οφέλη.

Η φύση είναι ένα δωρεάν φάρμακο που μπορεί να βελτιώσει πολλές χρόνιες ασθένειες

Το British Medical Journal δημοσίευσε μια διετή μελέτη στη Φινλανδία που αποκάλυψε ότι οι συχνές επισκέψεις σε φυσικούς χώρους, όπως δάση, κήπους, πάρκα και λιβάδια, μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να μειώσουν τη χρήση συνταγογραφούμενων φαρμάκων για κατάθλιψη, αϋπνία, υψηλή αρτηριακή πίεση και άσθμα. Τα φάρμακα αυτά χρησιμοποιούνται κυρίως για τη θεραπεία κοινών και δυνητικά σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Η μελέτη ανέλυσε στοιχεία για σχεδόν 7.300 άτομα και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι σε σύγκριση με όσους επισκέπτονταν χώρους πρασίνου λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα, εκείνοι που επισκέπτονταν χώρους πρασίνου τρεις έως τέσσερις φορές την εβδομάδα είχαν 33% λιγότερες πιθανότητες να χρησιμοποιήσουν ψυχοφάρμακα, 36% λιγότερες πιθανότητες να χρησιμοποιήσουν αντιυπερτασικά φάρμακα και 26% λιγότερες πιθανότητες να χρησιμοποιήσουν φάρμακα για το άσθμα.

Η έκθεση στο φυσικό περιβάλλον πιστεύεται ευρέως ότι είναι ευεργετική για την ανθρώπινη υγεία και η μελέτη αυτή παρέχει στην πραγματικότητα ένα ακόμη στοιχείο. Ο Δρ. Gyaltsen Lobsang, ειδικός στην προληπτική ιατρική και διευθυντής της κλινικής προληπτικής ιατρικής Δρ. Lobsang, δήλωσε ότι ενθαρρύνει συχνά τους ανθρώπους να πηγαίνουν στο δάσος- η συμβουλή αυτή περιλαμβάνεται ακόμη και στη συνταγογράφηση του, επειδή η φύση έχει τόσα πολλά οφέλη για την υγεία να προσφέρει.

1. Μειώνει τη χρόνια φλεγμονή

Τα φυτά απελευθερώνουν πολύ οξυγόνο και παράγουν πολλές βιοδραστικές ουσίες κατά τη διάρκεια της φωτοσύνθεσης, γεγονός που σας βοηθά να αντισταθείτε στην οξείδωση και να μειώσετε τη χρόνια φλεγμονή.

Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από χρόνιες φλεγμονώδεις καταστάσεις. Όταν τα κύτταρα του σώματος δεν λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο, τα υποξικά κύτταρα θα εκπέμψουν “αντιδραστικά είδη οξυγόνου”, τα οποία μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα και τα όργανα, με αποτέλεσμα την οξείδωση του σώματος και τη χρόνια φλεγμονή. Η χρόνια φλεγμονή θα οδηγήσει στη συνέχεια σε εξασθενημένη ανοσία, καθιστώντας δύσκολο για το σώμα να καταπολεμήσει ξένους ιούς και βακτήρια.

Η υποξαιμία (ανεπαρκές οξυγόνο στο σώμα) μπορεί να προκληθεί από περιβαλλοντικούς, φυσιολογικούς και παθολογικούς παράγοντες. Ο Lobsang επεσήμανε ότι συμπτώματα όπως η μυϊκή δυσκαμψία, ο κακός ύπνος και η ζάλη μπορεί να υποδηλώνουν έλλειψη οξυγόνου στο σώμα.

2. Ενισχύστε την ανοσία και προλάβετε τον καρκίνο

Ο Lobsang πιστεύει ότι ο αέρας του δάσους μπορεί να βοηθήσει στον καθαρισμό των πνευμόνων. Ως εκ τούτου, θα ζητήσει από τους ασθενείς, ιδίως τους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, να έρχονται σε επαφή με τη φύση, κατά προτίμηση σε περιοχές με δάση, τουλάχιστον δύο με τρεις φορές το μήνα.

3. Ανακουφίζει από το στρες, βελτιώνει τη διάθεση και ρυθμίζει το αυτόνομο νευρικό σύστημα

Ένα φυσικό περιβάλλον γεμάτο φυτά προάγει τη χαλάρωση του σώματος και του νου. Ο διευθυντής της κλινικής Lohasiinfra στην Ταϊβάν, Shih-Heng Chang, επισήμανε ότι στο δάσος υπάρχουν περισσότεροι ήχοι απ’ ό,τι στην παραλία, όπως το κελάηδισμα των εντόμων και των πουλιών και ο ήχος του ανέμου. Αυτοί οι ήχοι ονομάζονται λευκοί ήχοι και μπορούν να αποκλείσουν τον πραγματικό θόρυβο, βοηθώντας στην ανακούφιση από το στρες, ενώ είναι πιο χαλαρωτικοί από την απόλυτη σιωπή.

Μελέτες έχουν επίσης διαπιστώσει ότι τα δασικά τοπία μπορούν να μειώσουν το ψυχολογικό στρες και την πνευματική κόπωση και να προκαλέσουν θετικά συναισθήματα, βελτιώνοντας έτσι το άγχος, την κατάθλιψη και τον θυμό. Αυτό έχει προληπτικά και θεραπευτικά αποτελέσματα στην κατάθλιψη. Ταυτόχρονα, το “λουτρό στο δάσος” βοηθά επίσης στη μείωση του στρες, όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη, ανακουφίζοντας έτσι τους ανθρώπους από το στρες.

Το στρες συνδέεται επίσης στενά με τις διαταραχές του αυτόνομου νευρικού συστήματος- το λουτρό στο δάσος μπορεί να αυξήσει τη δραστηριότητα των παρασυμπαθητικών νεύρων και να μειώσει τη δραστηριότητα των συμπαθητικών νεύρων, επιτρέποντας στο αυτόνομο νευρικό σύστημα να επανέλθει σε μια σταθερή και ισορροπημένη κατάσταση. Κατά συνέπεια, μπορεί επίσης να βελτιωθεί η ποιότητα του ύπνου.

Το φυσικό περιβάλλον γεμάτο φυτά μπορεί να χαλαρώσει το σώμα και το μυαλό και να ρυθμίσει το αυτόνομο νευρικό σύστημα

Το φυσικό περιβάλλον γεμάτο φυτά μπορεί να χαλαρώσει το σώμα και το μυαλό και να ρυθμίσει το αυτόνομο νευρικό σύστημα. (Ovidiu Hrubaru/Shutterstock)

 

4. Μειώνουν την αρτηριακή πίεση και διαχειρίζονται τον διαβήτη

Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το περιβάλλον του δάσους μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά την αρτηριακή πίεση, να μειώσει τον παλμό και να βελτιώσει τις καρδιακές-πνευμονικές και μεταβολικές λειτουργίες, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των προ-υπερτασικών ή υπερτασικών ασθενών.

Το περπάτημα σε δασικό περιβάλλον αυξάνει την αδιπονεκτίνη, η οποία συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα σε διαβητικούς ασθενείς. Τα υψηλά επίπεδα αδιπονεκτίνης έχουν συνδεθεί με την αντίσταση στον διαβήτη, την απώλεια βάρους και την πρόληψη της αθηροσκλήρωσης.

5. Διαχείριση της ΔΕΠΥ και βελτίωση της συγκέντρωσης

Εκτός από τη βελτίωση της συγκέντρωσης στον γενικό πληθυσμό, το φυσικό περιβάλλον μπορεί επίσης να ενισχύσει την προσοχή σε παιδιά με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ). Μια βόλτα στο πάρκο αρκεί για να ανεβάσει τη συγκέντρωση στα παιδιά με ΔΕΠΥ.

Ο Lobsang διαπίστωσε επίσης στην κλινική του θεραπεία ότι τα συμπτώματα του 80 έως 90 τοις εκατό των παιδιών με ΔΕΠΥ ή αυτισμό μπορούν να βελτιωθούν σταδιακά όταν τα παιδιά εκτίθενται στη φύση.

6. Διαχείριση του άσθματος και βελτίωση της λειτουργίας των πνευμόνων

Το άσθμα έχει συνδεθεί με την έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Για τα παιδιά με αλλεργικές ασθένειες όπως το άσθμα, η έκθεση σε δασικό περιβάλλον μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Respiratory Journal έδειξε ότι τα παιδιά που μεγάλωσαν με αυξημένη έκθεση σε χώρους πρασίνου είχαν βελτιωμένη αναπνευστική υγεία και συχνά καλύτερη λειτουργία των πνευμόνων.

Ο Lobsang πιστεύει ότι τα φυτά είναι πολύ αποτελεσματικά στον καθαρισμό του αέρα, λέγοντας ότι “τα φυτά είναι οι καλύτεροι καθαριστές αέρα”. Επεσήμανε ότι πολλές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι απλά και μόνο η ύπαρξη πολλών φυτών (όπως η σανσεβιέρια) σε εσωτερικούς χώρους μπορεί να βοηθήσει στον καθαρισμό του αέρα.

7. Βελτιώστε την υγεία των ματιών

Η θέαση ενός πράσινου περιβάλλοντος μετά από έντονη χρήση των ματιών μπορεί να χαλαρώσει τα μάτια. Ο Chang εξήγησε ότι το μήκος κύματος του πράσινου φωτός μπορεί να χαλαρώσει τους μυς των ματιών. Τα μάτια θα επηρεάσουν άμεσα τον εγκέφαλο και η δυσφορία των ματιών θα προκαλέσει πόνο στο κεφάλι. Το οπτικό σύνδρομο υπολογιστών αναφέρεται στην ενόχληση στα μάτια που προκαλείται από την παρατεταμένη θέαση του υπολογιστή, η οποία θα επεκταθεί στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα συμπτώματα όπως πονοκέφαλος και ναυτία.

Βγάλτε τα παπούτσια σας και κάντε “γείωση” για να αυξήσετε τη φυσική θεραπευτική δύναμη

Όταν περπατάτε σε χώρους πρασίνου, είναι καλύτερο να βγάζετε τα παπούτσια σας, αν είναι δυνατόν, και να πατάτε ξυπόλυτοι στο γρασίδι, το χώμα και την άμμο για να κάνετε “γείωση”, καθώς έτσι μπορείτε να λάβετε το φάρμακο της φύσης – τα ηλεκτρόνια από την επιφάνεια της Γης.

Ο επιστήμονας Clint Ober ανακάλυψε τυχαία τα οφέλη της γείωσης για την υγεία. Στο βιβλίο του “Earthing”, το οποίο συνέγραψε με τον Δρ. Stephen Sinatra και άλλους, αναφέρεται ότι οι άνθρωποι ζουν σε έναν ηλεκτρισμένο πλανήτη και ζουν μια ηλεκτρισμένη ζωή – η καρδιά, ο εγκέφαλος, οι μύες, το νευρικό σύστημα και το ανοσοποιητικό σύστημα είναι όλα δυναμικά ηλεκτρικά κυκλώματα. Ο σκοπός της γείωσης είναι να συνδέσει το ασθενές ρεύμα στην επιφάνεια της γης με το φυσιολογικό ρεύμα του ανθρώπινου σώματος για να αποκαταστήσει την ηλεκτρική ισορροπία του σώματος.

Η γείωση μπορεί να αντιμετωπίσει πολλές ασθένειες συνδέοντας το ασθενές ρεύμα στην επιφάνεια της Γης με το φυσιολογικό ρεύμα του ανθρώπινου σώματος. (Me dia/Shutterstock)

 

Πολυάριθμες μελέτες έχουν πλέον τεκμηριώσει τα πολλά οφέλη του να περπατάς ξυπόλυτος στο έδαφος, όπως η μείωση των χρόνιων φλεγμονών, του πόνου και του στρες, η βελτίωση της ροής του αίματος, της ζωτικότητας και του ύπνου, η ενισχυμένη επούλωση πληγών και η πρόληψη και αντιμετώπιση αυτοάνοσων νοσημάτων.

Σε μια μελέτη (pdf) από τη Διεθνή Ακαδημία Κλινικής Θερμογραφίας αναφέρεται ότι ένας 85χρονος άνδρας με σοβαρή φλεγμονή και χρόνιο πόνο ξυπνούσε κάθε μέρα με δυσκαμψία και πόνο και ο πόνος του εξαφανίστηκε εντελώς μετά από τέσσερις εβδομάδες θεραπείας με γείωση.

Η γείωση μπορεί επίσης να επιταχύνει την επούλωση των δύσκολα επουλούμενων πληγών σε διαβητικούς ασθενείς και να ανακουφίσει τον πόνο των πληγών.

Για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη της γείωσης στο σώμα, περπατήστε ξυπόλυτοι για μόλις 30 ή 40 λεπτά καθημερινά.

Ο Lobsang δήλωσε ότι το σώμα είναι η δομή της ενέργειας και η γείωση μπορεί όχι μόνο να απελευθερώσει την κακή ενέργεια από το σώμα, αλλά και να κάνει ταυτόχρονα μασάζ στα πέλματα των ποδιών. Υπάρχουν πολλά βελονιστικά σημεία στα πέλματα των ποδιών, όπως το βελονιστικό σημείο Yong Quan, το οποίο είναι ένα εξαιρετικό βελονιστικό σημείο για την ανακούφιση από το στρες, τη σταθεροποίηση των συναισθημάτων και τη βελτίωση του ύπνου. Επιπλέον, η διέγερση των μυών του πέλματος μπορεί να προωθήσει τη μικροκυκλοφορία.

Ο Lobstang φέρνει τους ασθενείς του σε μέρη με καθαρό γρασίδι για γείωση. Ειδικότερα, το γρασίδι που έχει εκτεθεί στον ήλιο είναι καλύτερο. Ωστόσο, τα άτομα με πληγές στα πέλματα των ποδιών, ιδίως οι διαβητικοί, πρέπει να είναι προσεκτικοί- θα πρέπει να αποφεύγουν τη γείωση όταν υπάρχουν πληγές στα πέλματα των ποδιών.

Επιπλέον, η παραδοσιακή κινεζική ιατρική πιστεύει στην έννοια της ενότητας του ανθρώπου και της φύσης και η γείωση είναι σύμφωνη με την έννοια αυτή. Ο Wu Kuo-pin, προϊστάμενος της καρδιολογικής κλινικής Taiwan Xinyitang, δήλωσε ότι το έδαφος είναι μέρος της Γης (στα Πέντε Στοιχεία)- το στοιχείο της Γης συνδέεται με τη σπλήνα και το στομάχι, και η σπλήνα και το στομάχι είναι μέρος του πεπτικού συστήματος στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική. Οι άνθρωποι μπορούν να ενισχύσουν τη σπλήνα και το στομάχι τους κάνοντας γείωση και απορροφώντας το τσι του στοιχείου Γη. Το ανοσοποιητικό σύστημα θα βελτιωθεί καθώς βελτιώνεται η λειτουργία της σπλήνα και του στομάχου.

Ο Kuo-pin άκουσε κάποτε για μια περίπτωση στην οποία ένας καρκινοπαθής ανάρρωσε από τον καρκίνο περπατώντας ξυπόλυτος στα βουνά. Τόνισε ότι οι ενέργειες του ανθρώπινου σώματος, της Γης και του σύμπαντος είναι εγγενώς αλληλένδετες. Το πάτημα στο έδαφος με γυμνά πόδια μπορεί να ρυθμίσει την ενέργεια του σώματος, κάτι που είναι ευεργετικό για τη συνολική ευεξία.

Της Camille Su

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε