Δευτέρα, 22 Απρ, 2024
Εργαζόμενος στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης γεμίζει σύριγγα με το εμβόλιο COVID-19 της Pfizer σε εικόνα αρχείου. (Robyn Beck/AFP via Getty Images)

Μελέτη: Καρδιακά προβλήματα εντοπίστηκαν μήνες μετά τον εμβολιασμό COVID-19

Σύμφωνα με μια μελέτη, σε ορισμένους εφήβους εντοπίστηκαν καρδιακές ανωμαλίες μήνες μετά τον εμβολιασμό κατά της COVID-19.

Οι ερευνητές του Νοσοκομείου Παίδων του Σιάτλ εξέτασαν περιπτώσεις ασθενών ηλικίας κάτω των 18 ετών που πήγαν στο νοσοκομείο με πόνο στο στήθος και αυξημένα επίπεδα τροπονίνης στον ορό, δύο βασικούς δείκτες φλεγμονής της καρδιάς, μέσα σε μια εβδομάδα από τη λήψη της δεύτερης δόσης του εμβολίου COVID-19 της Pfizer.

Ενώ 35 ασθενείς πληρούσαν τα κριτήρια, 19 αποκλείστηκαν για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της λήψης περίθαλψης σε άλλη πολιτεία μετά την αρχική επίσκεψη. Η καρδιακή απεικόνιση των υπόλοιπων 16 ασθενών, που πραγματοποιήθηκε τρεις έως οκτώ μήνες μετά την πρώτη εξέτασή τους, έδειξε ότι 11 είχαν επίμονη όψιμη ενίσχυση με γαδολίνιο, μια καρδιακή ανωμαλία, αν και σε χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι μήνες νωρίτερα.

Η απεικόνιση παρακολούθησης αποκάλυψε επίσης ανώμαλη συνολική διαμήκη τάση, ένα μέτρο της καρδιακής λειτουργίας, στα τρία τέταρτα των ασθενών, με μικρή μεταβολή από τις αρχικές εξετάσεις, καθώς και «σημαντικά βελτιωμένα» μέτρα άντλησης αίματος και κανένα εντοπισμένο περιφερειακό πρόβλημα κίνησης των τοιχωμάτων, μια άλλη ανωμαλία.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι ενώ τα συμπτώματα «ήταν παροδικά και οι περισσότεροι ασθενείς φάνηκε να ανταποκρίνονται στη θεραπεία», η μελέτη έδειξε μια «επιμονή των μη φυσιολογικών ευρημάτων», σημειώνοντας ότι η όψιμη ενίσχυση με γαδολίνιο είναι γνωστή ως δείκτης καρδιακής βλάβης και σχετίζεται με χειρότερη πρόγνωση σε ασθενείς με τυπική μυοκαρδίτιδα.

Τα ευρήματα «εγείρουν ανησυχίες για πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις», έγραψαν, προσθέτοντας ότι σχεδιάζουν να επαναλάβουν την απεικόνιση ένα έτος μετά το εμβόλιο για να εκτιμήσουν αν εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν μετά από αξιολόγηση από ομοτίμους στο The Journal of Pediatrics. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι δεν έλαβαν καμία χρηματοδότηση για τη δημοσίευση.

Η Pfizer και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) δεν απάντησαν μέχρι την ώρα του Τύπου σε αιτήματα για σχολιασμό.

Ο Δρ. Άνις Κόκα, καρδιολόγος που δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε ότι αυτή υποδηλώνει ότι το 60 έως 70 τοις εκατό των εφήβων που παθαίνουν μυοκαρδίτιδα από το εμβόλιο COVID-19 μπορεί να μείνει με μια ουλή στην καρδιά τους.

«Σίγουρα, τα παιδιά που είχαν θωρακικό πόνο αρκετά σοβαρό ώστε να αξίζουν να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια πρέπει τουλάχιστον να βεβαιωθούν ότι θα κάνουν μια επακόλουθη μαγνητική τομογραφία», δήλωσε στην Epoch Times σε μήνυμά του στο Twitter, προσθέτοντας ότι τα ευρήματα «θα πρέπει να έχουν σαφείς επιπτώσεις στη συζήτηση γύρω από τα εμβόλια, ειδικά για τους άνδρες εφήβους υψηλού κινδύνου … και σίγουρα για τις εντολές εμβολιασμού».

Τα εμβόλια COVID-19 της Pfizer και της Moderna, τα οποία βασίζονται και τα δύο στην τεχνολογία αγγελιοφόρου RNA, έχουν συνδεθεί με διάφορες μορφές φλεγμονής της καρδιάς, συμπεριλαμβανομένης της μυοκαρδίτιδας και της περικαρδίτιδας, σύμφωνα με στοιχεία από πολλές χώρες.

Οι παθήσεις αυτές έχουν παρατηρηθεί σε πολύ υψηλότερα από τα αναμενόμενα ποσοστά σε νέους, ιδίως σε νεαρούς άνδρες, σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρθηκαν στο CDC. Η ομάδα που κινδυνεύει περισσότερο είναι οι άνδρες ηλικίας 16 και 17 ετών, οι οποίοι ανέφεραν ποσοστά 69 ανά εκατομμύριο μετά από δεύτερες δόσεις της πρωτογενούς σειράς δύο δόσεων της Pfizer στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα προβλήματα είναι πιθανότατα υποδηλωμένα.

Η φλεγμονή της καρδιάς συχνά αφήνει τους ανθρώπους με δύσπνοια, με πόνο στο στήθος και άλλα συμπτώματα. Πολλοί ασθενείς εισάγονται στο νοσοκομείο και έχει αναφερθεί μικρός αριθμός θανάτων.

Μια έρευνα που διεξήχθη σε ορισμένους από τους νέους των οποίων οι παθήσεις αναφέρθηκαν στο CDC τουλάχιστον 90 ημέρες μετά την πρώτη εμφάνιση συμπτωμάτων διαπίστωσε ότι περίπου οι μισοί εξακολουθούσαν να υποφέρουν από τουλάχιστον ένα σύμπτωμα, όπως πόνο στο στήθος.

Περίπου 4 στους 10 ασθενείς εξακολουθούσαν να υπόκεινται σε περιορισμούς άσκησης μήνες μετά την εμφάνιση της φλεγμονής, όπως διαπιστώθηκε σε παράλληλη έρευνα με τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης των ασθενών.

Οι πάροχοι αποκάλυψαν επίσης ότι η καρδιακή απεικόνιση που έγινε μήνες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων εξακολουθούσε να παρουσιάζει ανωμαλίες για ορισμένους ασθενείς, με πιο συχνή την όψιμη ενίσχυση με γαδολίνιο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε