Πέμπτη, 23 Μαΐ, 2024
Ένα 13χρονο αγόρι λαμβάνει το εμβόλιο COVID-19 της Pfizer-BioNTech σε ιατρικό κέντρο στο New Hyde Park της Νέας Υόρκης, στις 13 Μαΐου 2021. (Shannon Stapleton/Reuters)

Μελέτη Lancet: Σπάνιο πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο εντοπίστηκε σε εμβολιασμένους νέους

Ορισμένοι εμβολιασμένοι νέοι στην ηλικιακή ομάδα 12-20 ετών ανέφεραν μια υπερφλεγμονώδη κατάσταση, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού μπαίνει σε υπερδιέγερση και εμφανίζει συμπτώματα πυρετού και συστηματικής φλεγμονής που περιλαμβάνει πολλαπλά συστήματα οργάνων, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Υπήρξαν συνολικά 5.973 περιπτώσεις πολυσυστηματικού φλεγμονώδους συνδρόμου στα παιδιά (MIS-C) που αναφέρθηκαν στο εθνικό σύστημα επιτήρησης MIS-C των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) μεταξύ 14 Μαΐου 2020 και 30 Νοεμβρίου 2021.

Το MIS-C εκδηλώνεται συνήθως δύο έως έξι εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό και χαρακτηρίζεται από σοβαρή ασθένεια που απαιτεί νοσηλεία.

Οι συγγραφείς της μελέτης Lancet, η οποία έχει αξιολογηθεί από ομότιμους, εξέτασαν τα δεδομένα μεταξύ 14 Δεκεμβρίου 2020 και 31 Αυγούστου 2021 και «εντόπισαν 21 άτομα με MIS-C μετά τον εμβολιασμό με COVID-19».

Αυτά τα 21 άτομα ήταν ηλικίας μεταξύ 12 και 20 ετών, με 13 άτομα να είναι άνδρες και οκτώ γυναίκες. Έντεκα από αυτούς εμφάνισαν MIS-C μετά τη λήψη της πρώτης δόσης του εμβολίου, ενώ οι υπόλοιποι 10 εμφάνισαν την ασθένεια μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης.

«Και οι 21 νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο: Οι 12 (57%) εισήχθησαν σε μονάδα εντατικής θεραπείας και όλοι πήραν εξιτήριο στο σπίτι. Τα 15 (71%) από τα 21 άτομα είχαν εργαστηριακές ενδείξεις προηγούμενης ή πρόσφατης λοίμωξης SARS-CoV-2, ενώ έξι (29%) δεν είχαν», αναφέρεται στη μελέτη.

Συνολικά, πάνω από 21 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 12 έως 20 ετών είχαν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου COVID-19 στις 31 Αυγούστου 2021, γεγονός που τοποθετεί το ποσοστό MIS-C σε αυτή την ηλικιακή ομάδα σε ένα ανά εκατομμύριο. Το ποσοστό αναφοράς μεταξύ των ατόμων χωρίς ενδείξεις μόλυνσης από την COVID-19 ήταν μόλις 0,3 ανά εκατομμύριο εμβολιασμένων ατόμων.

Τα ποσοστά αυτά είναι χαμηλότερα από μια προηγούμενη μελέτη για το θέμα που είχε προτείνει ποσοστό αναφοράς MIS-C 224 ανά εκατομμύριο μεταξύ ατόμων ηλικίας 11 έως 15 ετών και ποσοστό 164 ανά εκατομμύριο μεταξύ ατόμων ηλικίας 16 έως 20 ετών.

«Η παθογένεια της MIS-C υποτίθεται ότι περιλαμβάνει μια απορρυθμισμένη ανοσολογική απόκριση στη λοίμωξη SARS-CoV-2 και η γενετική του ξενιστή μπορεί να μεταβάλλει την ευαισθησία στην ανάπτυξη της MIS-C», γράφουν οι συγγραφείς.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι το 98% των νοσηλειών MIS-C αφορούσε μη εμβολιασμένους παιδιατρικούς ασθενείς. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα κρούσματα MIS-C τείνουν να κορυφώνονται μετά την κορύφωση των κρουσμάτων COVID.

Από τις 699 παιδιατρικές νοσηλείες για COVID-19, 513 περιπτώσεις ή το 73% βρέθηκαν μεταξύ ανεμβολίαστων ατόμων, υποστηρίζει η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Epic Research στις 28 Ιανουαρίου. «Από τις 1.499 παιδιατρικές νοσηλείες για MIS-C, οι 1.474 (98 τοις εκατό) αφορούσαν μη εμβολιασμένους ασθενείς», από την έκθεση της έρευνας.

Στην Εβδομαδιαία Έκθεση για τη Νοσηρότητα και τη Θνησιμότητα (MMWR) της 14ης Ιανουαρίου, το CDC προτείνει ότι δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer είχαν εκτιμώμενο ποσοστό αποτελεσματικότητας 91 τοις εκατό κατά του MIS-C, προτείνοντας έτσι τη χρήση του σε άτομα ηλικίας 12 έως 18 ετών. Ωστόσο, το MMWR δεν είναι ιατρικό ή επιστημονικό περιοδικό με κριτές, αλλά μόνο υποστηρικτικό της πολιτικής του CDC.

Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) έχουν προτείνει πολλαπλές θεραπευτικές επιλογές για τους παιδιατρικούς ασθενείς με MIS-C. Αυτές περιλαμβάνουν αρχική ανοσοτροποποιητική θεραπεία, εντατικοποίηση της ανοσοτροποποιητικής θεραπείας, αντιθρομβωτική αγωγή, αντιική θεραπεία και διαχείριση της εντατικής θεραπείας.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε