Τρίτη, 18 Ιούν, 2024
Μικροπλαστικά έχουν ανιχνευθεί στο ρύζι, σύμφωνα με μια αυστραλιανή έρευνα (Joker/Alexander Stein/Getty Images).

Μελέτη: Μικροπλαστικά βρέθηκαν στο ανθρώπινο αίμα για πρώτη φορά

Ερευνητές στην Ευρώπη δηλώνουν ότι ανακάλυψαν μικροπλαστικά στο ανθρώπινο αίμα για πρώτη φορά στα χρονικά.

Μιλώντας στην Guardian την Πέμπτη, ο Ντικ Βεθάκ, οικοτοξικολόγος στο Vrije Universiteit του Άμστερνταμ στην Ολλανδία, δήλωσε ότι η «μελέτη τους είναι η πρώτη ένδειξη ότι έχουμε πολυμερή σωματίδια στο αίμα μας – είναι ένα πρωτοποριακό αποτέλεσμα». Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες μελέτες, είπε.

«Πρέπει όμως να επεκτείνουμε την έρευνα και να αυξήσουμε τα μεγέθη των δειγμάτων, τον αριθμό των πολυμερών που αξιολογούνται κ.λπ.», συνέχισε.

Οι επιστήμονες στην Ολλανδία έλαβαν δείγματα αίματος από 22 ανώνυμους υγιείς ενήλικες δότες και τα ανέλυσαν για σωματίδια τόσο μικρά όσο 0,00002 της ίντσας. Δεκαεπτά, ή το 77,2%, είχαν μικροπλαστικά στο αίμα τους, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η έρευνά τους δημοσιεύθηκε στο Environment International, εξετάζοντας πέντε τύπους πλαστικών: πολυμεθυλομεθακρυλικό (PMMA), πολυπροπυλένιο (PP), πολυστυρένιο (PS), πολυαιθυλένιο (PE) και τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (PET).

Και ο όρος μικροπλαστικό πρόσθεσαν, αναφέρεται σε «πλαστικά σωματίδια για τα οποία δεν υπάρχει καθολικά καθιερωμένος ορισμός», αλλά σε κάποια επιστημονική βιβλιογραφία, «συχνά ορίζεται ως πλαστικά σωματίδια με διαστάσεις έως 5 χιλιοστά, χωρίς καθορισμένο κατώτερο όριο μεγέθους».

Όρισαν ότι τα πλαστικά σωματίδια που αναλύθηκαν στη μελέτη τους μπορούν να «απορροφηθούν διαμέσου των μεμβρανών στο ανθρώπινο σώμα», στοχεύοντας σε σωματίδια που «θα μπορούσαν να συγκρατηθούν σε ένα φίλτρο με μέγεθος πόρων 700 nm (νανόμετρα)», δηλαδή πρόκειται για σωματίδια που έχουν διάσταση 700 νανόμετρα ή μεγαλύτερη.

«Είναι σίγουρα λογικό να ανησυχούμε», δήλωσε ο Βεθάκ στην Guardian. «Τα σωματίδια υπάρχουν και μεταφέρονται σε όλο το σώμα».

Προηγούμενες εργασίες έχουν δείξει ότι τα μικροπλαστικά ήταν 10 φορές υψηλότερα στα κόπρανα των μωρών σε σύγκριση με τους ενήλικες, είπε, προσθέτοντας ότι τα μωρά που τρέφονται με πλαστικά μπουκάλια καταπίνουν καθημερινά πολυάριθμα μικροπλαστικά σωματίδια.

«Γνωρίζουμε επίσης γενικά ότι τα μωρά και τα μικρά παιδιά είναι πιο ευάλωτα στην έκθεση σε χημικές ουσίες και σωματίδια», δήλωσε επίσης ο Βεθάκ. «Αυτό με ανησυχεί πολύ».

Οι επιπτώσεις της κατάποσης μικροπλαστικών στην υγεία δεν είναι σαφείς. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Hull που δημοσιεύθηκε το 2021 υποστήριξε ότι μπορούν να προκαλέσουν κυτταρικό θάνατο ή αλλεργικές αντιδράσεις.

«Το μεγάλο ερώτημα είναι τι συμβαίνει στο σώμα μας;» δήλωσε ο Βεθάκ στην Guardian. «Τα σωματίδια διατηρούνται στο σώμα; Μεταφέρονται σε ορισμένα όργανα, όπως το να περνούν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό;» Και είναι αυτά τα επίπεδα επαρκώς υψηλά για να προκαλέσουν ασθένειες; Πρέπει επειγόντως να χρηματοδοτήσουμε περαιτέρω έρευνα ώστε να μπορέσουμε να το μάθουμε».

Η μελέτη έγινε, εν μέρει, κατ’ εντολή του Common Seas, μιας ακτιβιστικής ομάδας που πιέζει για νέες πολιτικές αντιμετώπισης της ρύπανσης και της μόλυνσης από πλαστικά, σύμφωνα με το έγγραφο.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε