Πέμπτη, 10 Οκτ, 2024
Ένα αιολικό πάρκο έξω από το Παλμ Σπρινγκς, Καλιφόρνια, στις 26 Μαΐου 2018. (John Fredricks/The EPoch Times)

Μελέτη: Ο πληθυσμός ενός υδρόβιου πτηνού κοντά σε υπεράκτια αιολικά πάρκα έχει μειωθεί κατά 94%

Μια νέα μελέτη από Γερμανούς επιστήμονες διαπίστωσε ότι οι πληθυσμοί μιας ομάδας υδρόβιων πτηνών που είναι γνωστά ως βουταναριές ή θαλασσοβούτια έχουν μειωθεί κατά περισσότερο από 90 τοις εκατό στη Βόρεια Θάλασσα μετά την κατασκευή υπεράκτιων αιολικών πάρκων εκεί.

Τα ευρήματα της μελέτης, με τίτλο “Large-scale effects of offshore wind farms on seabirds of high conservation concern”, δημοσιεύθηκαν στο Nature στις 13 Απριλίου.

Οι συγγραφείς της μελέτης σημείωσαν ότι «η αιολική ενέργεια, και συγκεκριμένα η εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών πάρκων (OWF), έχει συμβάλει σημαντικά στην παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας τις τελευταίες δεκαετίες, με τη Βόρεια Θάλασσα να αποτελεί σήμερα τη βασική περιοχή για OWF παγκοσμίως».

Οι ερευνητές ξεκίνησαν να αναλύουν πολλαπλές πηγές δεδομένων για να ποσοτικοποιήσουν τις επιπτώσεις αυτών των αιολικών πάρκων στα θαλασσοπούλια της οικογένειας Gaviidae (γαβιίδες ή κολυμβίδες) στη γερμανική Βόρεια Θάλασσα.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα που συλλέχθηκαν από πλοία, αεροσκάφη και ψηφιακές εναέριες έρευνες που συλλέχθηκαν μεταξύ 2000 και 2017, τα οποία ενοποιήθηκαν και συνδυάστηκαν για κοινή ανάλυση, προκειμένου να εξετάσουν τις αλλαγές στους πληθυσμούς των κολυμβίδων μετά την κατασκευή των αιολικών πάρκων.

Διαπίστωσαν ότι «η κατανομή και η αφθονία των κολυμβίδων άλλαξε σημαντικά από την περίοδο πριν στην περίοδο μετά την κατασκευή των αιολικών πάρκων», με τους πληθυσμούς τους να μειώνονται κατά 94% εντός μιας ζώνης 1 χιλιομέτρου από τα αιολικά πάρκα και κατά 52% εντός 10 χιλιομέτρων από τα αιολικά πάρκα.

«Αρνητικές επιπτώσεις στις πληθυσμιακές τάσεις»

Οι συνολικές εκτιμήσεις του πληθυσμού για όλες τις συστάδες αιολικών πάρκων (πολλαπλές τοποθεσίες OWF σε άμεση γειτνίαση) μειώθηκαν σχεδόν κατά το ένα τρίτο, από 34.865 ζώα πριν από την κατασκευή σε 24.672 μετά την κατασκευή τους, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

«Η παρατηρούμενη ανακατανομή είχε επιπτώσεις μεγάλης κλίμακας, με τα πουλιά να συγκεντρώνονται εντός της περιοχής μελέτης σε μεγάλες αποστάσεις από τα OWF», σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης. «Αν και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα χρειαστούν για να καλύψουν ένα μεγάλο μέρος των ενεργειακών μας αναγκών στο μέλλον, είναι απαραίτητο να ελαχιστοποιηθεί το κόστος όσον αφορά τα λιγότερο προσαρμοσμένα είδη, ώστε να αποφευχθεί η ενίσχυση της κρίσης της βιοποικιλότητας».

Οι συγγραφείς της μελέτης σημείωσαν ότι είναι δύσκολο να καθοριστούν οι πληθυσμιακές συνέπειες για τις κολυμβίδες ή το πώς η μετατόπιση θα επηρεάσει τόσο τα μεμονωμένα ζώα όσο και τους πληθυσμούς.

«Παρ’ όλα αυτά, η μειωμένη διαθεσιμότητα προνομιακών ενδιαιτημάτων και οι συνακόλουθες κατώτερες επιλογές τροφοληψίας μπορεί να αντιπροσωπεύουν κινδύνους για τους πληθυσμούς των κολυμβίδων μέσω της μειωμένης σωματικής κατάστασης, της καθυστερημένης αναχώρησης προς τις περιοχές αναπαραγωγής και της χαμηλότερης αναπαραγωγικής επιτυχίας, με αρνητικές επιπτώσεις στις πληθυσμιακές τάσεις», έγραψαν.

«Η παρατηρούμενη μείωση των αριθμών από πριν έως μετά τη δημιουργία των OWF υποδεικνύει μια ισχυρή αρνητική πίεση στις κολυμβίδες στη νοτιοανατολική Βόρεια Θάλασσα», κατέληξαν.

Νεκρές φάλαινες ξεβράζονται

Τα τελευταία ευρήματα έρχονται καθώς τους τελευταίους μήνες ένας αυξημένος αριθμός φαλαινών ξεβράζονται νεκρές στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ, γεγονός που ώθησε μια ομάδα δημάρχων στην πολιτεία του Νιου Τζέρσεϊ να ζητήσει άμεσο μορατόριουμ για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα στην περιοχή, έως ότου οι ομοσπονδιακές και πολιτειακές υπηρεσίες μπορέσουν να ερευνήσουν τους θανάτους και να «προσδιορίσουν με βεβαιότητα» ότι οι υπεράκτιες αιολικές δραστηριότητες δεν συμβάλλουν σε αυτούς.

Καθώς όλο και περισσότερες χώρες στρέφονται σε ανανεώσιμες μορφές ενέργειας και καταργούν σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα, ένας αυξανόμενος αριθμός αιολικών πάρκων ενισχύεται.

Σύμφωνα με μια παγκόσμια επισκόπηση της ηλεκτρικής ενέργειας από την ανεξάρτητη δεξαμενή σκέψης για την ενέργεια Ember την Τετάρτη, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την αιολική ενέργεια αυξήθηκε κατά 17% το 2022, αντιπροσωπεύοντας το 7,6% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με την έκθεση, περισσότερες από εξήντα χώρες παράγουν πλέον περισσότερο από το 10 τοις εκατό της ηλεκτρικής τους ενέργειας από αιολική και ηλιακή ενέργεια.

Τον Μάιο του περασμένου έτους, τα έθνη της Γερμανίας, του Βελγίου, της Δανίας και της Ολλανδίας ανακοίνωσαν σχέδια για την κατασκευή συνολικά 150 γιγαβάτ υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στη Βόρεια Θάλασσα έως το 2050.

«Αυτό μας ανησυχεί σημαντικά», δήλωσε στους Straits Times ο Stefan Garthe, συν-συγγραφέας των ευρημάτων της τελευταίας μελέτης και καθηγητής θαλάσσιας οικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κιέλου στη Γερμανία: «Ενώ αναγνωρίζουμε την επείγουσα ανάγκη για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα ότι τα αιολικά πάρκα δεν προσφέρουν σχεδόν κανένα όφελος για τα θαλασσοπούλια».

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να βοηθηθεί η κατανόηση των θαλάσσιων υδάτων που είναι καταλληλότερα για τη δημιουργία υπεράκτιων αιολικών πάρκων χωρίς να θυσιαστούν οι στόχοι διατήρησης των ειδών και ότι η απόφαση για την κατασκευή τέτοιων πάρκων θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την υπάρχουσα κρίση βιοποικιλότητας.

«Αυτό θα παρείχε ένα είδος συμβιβασμού μεταξύ της εγκατάστασης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της πρόληψης της απώλειας της βιοποικιλότητας», δήλωσε ο Garthe.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε