Τετάρτη, 27 Νοέ, 2024
(Ander5/Shutterstock)

Μελέτη: Οι μάσκες έχουν μικρό αποτέλεσμα στην προστασία από τον κορωνοϊό

Μια πρόσφατη μελέτη σχετικά με τη χειρουργική μάσκα διατείνεται ότι η χρήση χειρουργικής μάσκας έχει ένα μικρό αποτέλεσμα στην προστασία από τον ιό του ΚΚΚ γνωστός και ως Κορωνοϊός COVID-19. Ωστόσο, η μελέτη πιθανότατα δεν προβλέπεται να έχει κάποιο σοβαρό αντίκτυπο, καθώς πολλές περιοχές επιβάλλουν «lockdowns» και υποχρεωτική χρήση μάσκας λόγω των αυξημένων κρουσμάτων.

Στη μελέτη, η οποία διεξήχθη στη Δανία και δημοσιεύθηκε στο Annals of Internal Medicine, συμμετείχαν περισσότερα από 6.000 άτομα, τα οποία πέρασαν πάνω από τρεις ώρες εκτός σπιτιού. Χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και παρακολουθούνταν επί ένα μήνα από τον Απρίλιο μέχρι τον Μάιο ή από τον Μάιο μέχρι τον Ιούνιο. Στους μισούς συμμετέχοντες δόθηκαν χειρουργικές μάσκες μαζί με οδηγίες για τη σωστή χρήση και τους δόθηκε η εντολή να τις φορούν εκτός σπιτιού. Οι άλλοι μισοί είχαν οδηγίες να μην φορούν μάσκα έξω από το σπίτι.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης εφαρμόστηκαν προληπτικά μέτρα όπως η φυσική απόσταση και η υγιεινή των χεριών.

Στο τέλος του μήνα οι συμμετέχοντες ελέγχθηκαν αν ήταν θετικοί στον ιό του ΚΚΚ και συνέκριναν τα αποτελέσματα των δύο ομάδων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η χρήση «χειρουργικής μάσκας από κάποιον που βρίσκεται εκτός σπιτιού, μεταξύ άλλων ανθρώπων, δεν μείωσε, σε επίπεδα στατιστικής σημασίας, τη μόλυνση SARS-CoV-2 σε σύγκριση με τη μη χρήση μάσκας».

42 άτομα (1,8%) στην ομάδα με τις μάσκες, μολύνθηκαν, σε σύγκριση με 53 (2,1%) στην ομάδα χωρίς μάσκες.

O SARS-CoV-2 είναι ένα άλλο όνομα για τον ιό του ΚΚΚ (Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα) που προκαλεί την ασθένεια COVID-19.

Τα ευρήματά  αυτής της εκτεταμένης, τυχαιοποιημένης κλινικής δοκιμής έρχονται σε αντίθεση με εκείνα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), τα οποία ανακοίνωσαν στις 10 Νοεμβρίου ότι «το προληπτικό όφελος της χρήσης μάσκας προέρχεται από τον συνδυασμό του ελέγχου πηγής της μόλυνσης και την προσωπική προστασία για αυτόν που φοράει τη μάσκα».

Πριν από την τελευταία ενημέρωση, το CDC είπε ότι η χρήση μάσκας προστατεύει εκείνους που βρίσκονται γύρω από τον χρήστη και όχι συγκεκριμένα το άτομο που φοράει τη μάσκα.

Ένα παιδί φοράει μάσκα καθώς ελέγχεται η θερμοκρασία του στην είσοδο του Άλτον Τάουερς στο Άλτον της Αγγλίας, στις 4 Ιουλίου 2020. (Christopher Furlong / Getty Images)

 

Έλλειψη δεδομένων σχετικά με τη χρήση μάσκας

Η Δανική μελέτη υπολείπεται στο να προσδιορίσει εάν οι μάσκες μετριάζουν την εξάπλωση του ιού του ΚΚΚ, σύμφωνα με την Δρ. Λι Μέριτ (Lee Merritt, MD), ορθοπεδικό χειρουργό και μέλος των Γιατρών Πρώτης Γραμμής της Αμερικής (America’s Frontline Doctors), καθώς «πάσχει από πολλά σφάλματα που και οι ίδιοι παραδέχονται: Ασαφή αποτελέσματα, ελλειπή δεδομένα, ευρήματα που αναφέρθηκαν από τον ασθενή σε δοκιμές στο σπίτι, χωρίς καμία αξιολόγηση του κατά πόσον οι μάσκες θα μπορούσαν να μειώσουν τη μετάδοση νόσων από τους χρήστες μάσκας σε άλλους».

Είπε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ελεγχόμενες μελέτες που να δείχνουν ότι η εκτεταμένη χρήση μάσκας μειώνει τη μετάδοση «λοιμώξεων από ιούς μικρού μεγέθους», παρόλο που έχει υπάρξει «ένας αριθμός εγγράφων [που] έχουν δημοσιευτεί και προσπάθησαν να αιτιολογήσουν τη χρήση μάσκας κατά του SARS -CoV-2, αλλά κανένα δεν παρουσιάζει πραγματικά δεδομένα».

Υπάρχουν, ωστόσο, τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες για τη γρίπη ή παρεμφερείς ασθένειες, οι οποίες διαπίστωσαν ότι οι μάσκες προστατεύουν ελάχιστα έως καθόλου ένα άτομο εάν μολυνθεί.

Τα ευρήματα της δανικής μελέτης ήταν «συμβατά με τα ευρήματα μιας επισκόπησης τυχαιοποιημένων ερευνών σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μασκών έναντι του ιού της γρίπης».

Αυτή η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Emerging Infectious Diseases του CDC τον Μάιο. Οι ερευνητές αξιολόγησαν τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές για τη μετάδοση της γρίπης και τη χρήση μάσκας και διαπίστωσαν ότι «δεν υπήρχαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι χειρουργικές μάσκες είναι αποτελεσματικές στη μείωση της γρίπης, είτε όταν φοριούνται από μολυσμένα άτομα (έλεγχος πηγής) είτε από μη μολυσμένα για προληπτικούς λόγους».

Οι υποστηρικτές της μάσκας υποστηρίζουν το αντίθετο, λέγοντας ότι οι μελέτες σχετικά με την προστασία της μάσκας έναντι του ιού της γρίπης, δεν πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν για την COVID-19, καθώς ο ιός του ΚΚΚ είναι διαφορετικός από τον ιό της γρίπης και οι δοκιμές δεν διεξήχθησαν κατά την περίοδο πανδημίας.

Αλλά η Μέριτ είπε ότι η γρίπη είναι «μια παρόμοια ασθένεια όσον αφορά το μέγεθος του ιού, τα χαρακτηριστικά και τη μεταδοτικότητα».

Μετά την ισπανική γρίπη, ο επικεφαλής χειρούργος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ έγραψε σε ετήσια έκθεση το 1919: «Η χρήση μάσκας από υγιή άτομα ήταν υποχρεωτική σε αρκετούς σταθμούς και σε μερικά αμαξοστάσια. Συνολικά, αυτό δεν ήταν πρακτικό μέτρο και δεν επιτεύχθηκε κάτι ουσιαστικό με τη χρήση μάσκας. Τα μάτια δεν προστατεύονταν. Οι μάσκες γρήγορα λερώθηκαν και απαιτούσαν συχνή αναπροσαρμογή με τα δάχτυλα».

Συνέχισε περαιτέρω: «Δεν παρουσιάστηκαν στοιχεία που να δικαιολογούν την υποχρεωτική χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας. Η μάσκα έχει σχεδιαστεί μόνο για να παρέχει προστασία από παθογόνους μικροοργανισμούς από το στόμα ενός φορέα».

Εκείνη την εποχή, οι μάσκες είχαν συσταθεί μόνο στους επισκέπτες και εκείνους που «εξέταζαν ή περίμεναν τους ασθενείς» στο νοσοκομείο. Και ενώ φορούσαν μάσκες συνεχώς στο νοσοκομείο, ο γενικός χειρούργος είπε, «Το ποσοστό νοσηρότητας, ωστόσο, ήταν πολύ υψηλό μεταξύ εκείνων που παρευρίσκονταν με τους ασθενείς».

Επιπλέον, όσοι φορούσαν μάσκα είχαν ελαφρώς υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης γρίπης από εκείνους που δεν φορούσαν μάσκα ενώ φρόντιζαν τους ασθενείς κατά τη διάρκεια της επιδημίας.

«Στο Ναυτικό Εκπαιδευτικό Σταθμό των Ηνωμένων Πολιτειών, Μεγάλες Λίμνες (The Great Lakes), Ill., Από τους 674 νοσοκόμους και εθελοντές άλλων παρατάξεων που φρόντιζαν τους ασθενείς κατά τη διάρκεια της επιδημίας, μόνο οι 96 φορούσαν μάσκες. Τα ποσοστά έδειξαν ότι ανάμεσα σε εκείνους που φορούσαν μάσκες μολύνθηκε το 8.3% ενώ ανάμεσα σε εκείνους που δεν φορούσαν μολύνθηκε το 7.9%».

Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε