Κυριακή, 29 Ιαν, 2023
(Apu Gomes/AFP via Getty Images)

Μελέτη: Οι μάσκες προσώπου αύξησαν την παγκόσμια ρύπανση πάνω από 8.000 τοις εκατό

Από τον Daniel Y. Teng

Οι κυβερνητικά επιβεβλημένες πολιτικές για τη χρήση προστατευτικών μασκών συνέβαλαν σε μια αύξηση της παγκόσμιας ρύπανσης από μάσκες περισσότερο από 8.000 τοις εκατό, με τους επιστήμονες να καλούν τις αρχές να εξετάσουν πολιτικές που θα ενθαρρύνουν τα επαναχρησιμοποιήσιμα προϊόντα ΜΑΠ στο μέλλον.

Στις 9 Δεκεμβρίου, το επιστημονικό περιοδικό Nature Sustainability δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας μελέτης που εξέτασε τη συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων απορριμμάτων του ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού (ΜΑΠ), και του χρόνου εφαρμογής πολιτικών από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), καθώς και από 11 εθνικές κυβερνήσεις -Αυστραλία, Βέλγιο, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Ισπανία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι επιστήμονες εξέτασαν δύο εκατομμύρια εγγραφές δεδομένων από το Litterati, έναν ιστότοπο αφιερωμένο στην παρακολούθηση των απορριμμάτων.

Διαπίστωσαν ότι το ποσοστό των μασκών στα απορρίμματα αυξήθηκε εκθετικά από τη στιγμή που ο ΠΟΥ ανακοίνωσε για πρώτη φορά έκτακτη υγειονομική ανάγκη τον Μάρτιο του 2020 έως τον Οκτώβριο του 2020.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τον 84πλασιασμό (8.400%) των απορριμμάτων μάσκας σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, από λιγότερο από 0,01% των παγκόσμιων απορριμμάτων σε ποσοστό μεγαλύτερο από 0,8%.

 

Οι αδελφοί Eisawy μοιράζονται τον αριθμό των πεταμένων μασκών προσώπου που ανακαλύπτουν κάθε μέρα για να ευαισθητοποιήσουν το κοινό για το πρόβλημα των απορριμμάτων των ΜΑΠ. (Ευγενική προσφορά της Charlotte Raveney)

 

«Η καθιέρωση πολιτικών για τη χρήση μάσκας είχε σαφή αντίκτυπο στη δυναμική των απορριμμάτων ΜΑΠ. Οι μάσκες παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ανταπόκριση με ~0,01% κατά μέσο όρο πριν από τη νομοθεσία, αλλά αυξάνονται στη συνέχεια», δήλωσαν οι συγγραφείς της μελέτης.

«Καθώς τα έθνη που νομοθέτησαν τη χρήση μάσκας αυξήθηκαν, οι μάσκες αυξήθηκαν επίσης ως ποσοστό των απορριμμάτων με την πάροδο του χρόνου», συνέχισαν. «Η υποχρεωτική χρήση μάσκας έχει σημαντική επίδραση στη ρίψη απορριμμάτων με υγρά μαντιλάκια, ενώ τα γάντια παρουσιάζουν μείωση, γεγονός που υποδηλώνει ότι άλλοι παράγοντες σχετίζονται με τη ρίψη απορριμμάτων με γάντια».

Οι εμπειρογνώμονες σημείωσαν ποικίλες αυξήσεις και μειώσεις στα απορρίμματα γαντιών και υγρών μαντηλιών χεριών κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Τα ποσοστά απορριμμάτων μάσκας, γαντιών και μαντηλιών επηρεάστηκαν από την καθιέρωση της νέας νομοθεσίας που απαιτεί τη χρήση μάσκας και την ανάγκη καθαρισμού των επιφανειών και των χεριών», ανέφεραν.

Από τις εννέα χώρες που εξετάστηκαν, το Ηνωμένο Βασίλειο είχε το υψηλότερο ποσοστό απορριμμάτων μάσκας, γαντιών και μαντηλιών, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 5% από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο του 2020.

Άλλες χώρες, όπως η Σουηδία, είχαν πολλούς μήνες χωρίς να καταγραφούν απορρίμματα που σχετίζονται με τον COVID-19. Παρεμπιπτόντως, η σκανδιναβική χώρα απέφυγε να αναπτύξει σημαντικούς περιορισμούς στη δημόσια υγεία κατά το μεγαλύτερο μέρος της πανδημίας.

Ο Keiron Roberts, ερευνητής του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ότι η Αυστραλία δεν είδε σημαντική αύξηση των απορριμμάτων επειδή βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό σε αυστηρά λοκντάουν και περιορισμούς στις μετακινήσεις-περιορίζοντας την ανάγκη για μάσκες.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε