Τρίτη, 05 Μαρ, 2024
(Tim Boyle /Getty Images)

Μελέτη: Ορισμένα φαστ φουντ περιέχουν δυνητικά επιβλαβείς χημικές ουσίες

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, δημοφιλείς αλυσίδες φαστ φουντ περιέχουν μικρές ποσότητες ορισμένων χημικών ουσιών στα πλαστικά που χρησιμοποιούν, οι οποίες διαταράσσουν τις ανθρώπινες ορμόνες και πιθανώς προκαλούν και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον αγόρασαν 64 είδη γρήγορου φαγητού από καταστήματα όπως τα McDonald’s, Burger King, Pizza Hut, Domino’s, Taco Bell και Chipotle και βρήκαν 10 από τις 11 δυνητικά επιβλαβείς χημικές ουσίες στα δείγματα, συμπεριλαμβανομένων των φθαλικών ενώσεων.

Οι φθαλικές ενώσεις κάνουν τα πλαστικά όπως το πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC) πιο εύκαμπτα και χρησιμοποιούνται σε δάπεδα βινυλίου, κόλλες, απορρυπαντικά, λιπαντικά έλαια και πλαστικά αυτοκινήτων. Οι άνθρωποι μπορούν να λάβουν στον οργανισμό τους αυτές τις ουσίες, τρώγοντας και πίνοντας τρόφιμα και ποτά που έχουν έρθει σε επαφή με πλαστικά δοχεία, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Τα επίπεδα φθαλικών ενώσεων ρυθμίζονται στα τρόφιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά όχι στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Βρήκαμε ότι οι φθαλικές ενώσεις και άλλοι πλαστικοποιητές είναι ευρέως διαδεδομένοι σε παρασκευασμένα τρόφιμα που διατίθενται στις αλυσίδες φαστ φουντ των ΗΠΑ, ένα εύρημα που σημαίνει ότι πολλοί καταναλωτές λαμβάνουν δυνητικά ανθυγιεινές χημικές ουσίες μαζί με το γεύμα τους», δήλωσε η Λάρια Έντουαρντς, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και μεταδιδακτορικός επιστήμονας στο πανεπιστήμιο.

«Απαιτούνται ισχυρότεροι κανονισμοί για να κρατηθούν αυτές οι επιβλαβείς χημικές ουσίες εκτός του εφοδιασμού τροφίμων», είπε η Έντουαρντς.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα τρόφιμα που περιέχουν κρέατα, όπως τα cheeseburgers και τα μπουρίτο με κοτόπουλο, είχαν υψηλότερα επίπεδα χημικών ουσιών. Η ίδια χημική ουσία εντοπίστηκε επίσης στα πλαστικά γάντια που χρησιμοποιούν οι υπάλληλοι σε αυτές τις αλυσίδες φαστ φουντ, είπαν οι ερευνητές.

Η Epoch Times έχει προσεγγίσει τα έξι εστιατόρια φαστ φουντ που αναφέρονται στη μελέτη και την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων.

Η Άμι Ζότα, καθηγήτρια περιβαλλοντικής και επαγγελματικής υγείας στο πανεπιστήμιο, είπε ότι η ομάδα της ανησυχεί ότι ορισμένες φυλετικές ή μειονοτικές ομάδες ενδέχεται να επηρεαστούν δυσανάλογα από αυτές τις χημικές ουσίες.

«Κάποιες γειτονιές έχουν πολλά καταστήματα γρήγορου φαγητού, και περιορισμένη πρόσβαση σε πιο υγιεινά τρόφιμα όπως φρούτα και λαχανικά», είπε η Ζότα. «Πρέπει να γίνει πρόσθετη έρευνα για να διαπιστωθεί εάν οι άνθρωποι που ζουν σε τέτοιες “ερήμους τροφίμων” διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο έκθεσης σε αυτές τις επιβλαβείς χημικές ουσίες».

Οι επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία από την έκθεση σε φθαλικές ενώσεις δεν είναι γνωστές, σύμφωνα με το CDC, αλλά έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζουν τα αναπαραγωγικά συστήματα των πειραματόζωων.

«Οι φθαλικές ενώσεις προκαλούν ανησυχία, επειδή οι μελέτες σε ζώα και επιδημιολογικές μελέτες έχουν συνδέσει την έκθεση με μια σειρά από δυσμενείς συνέπειες για την υγεία, από την τοξικότητα έως το ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα, νευροαναπτυξιακά προβλήματα, αποβολές και πρόωρο τοκετό», δήλωσε ο Τζάστιν Κολατσίνο από το Πανεπιστήμιο Ιατρικής του Μίτσιγκαν στην πόλη Ανν Άρμπορ.

Ο FDA έχει εκδώσει έκτοτε ότι θα επανεξετάσει τα ευρήματα από τη μελέτη του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσινγκτον.

«Παρόλο που ο FDA έχει υψηλά πρότυπα ασφάλειας, καθώς γίνονται διαθέσιμες νέες επιστημονικές πληροφορίες, επανεκτιμούμε τις αξιολογήσεις μας για την ασφάλεια», δήλωσε εκπρόσωπος του FDA στην Washington Post. «Όταν νέες πληροφορίες εγείρουν ερωτήματα ασφάλειας, ο FDA μπορεί να ανακαλέσει τις εγκρίσεις πρόσθετων τροφίμων, εάν ο FDA δεν είναι πλέον σε θέση να συμπεράνει ότι υπάρχει εύλογη βεβαιότητα ότι δεν υπάρχει βλάβη από την εξουσιοδοτημένη χρήση».

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε