Τρίτη, 05 Δεκ, 2023
Εργαζόμενος στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης γεμίζει σύριγγα με το εμβόλιο COVID-19 της Pfizer σε εικόνα αρχείου. (Robyn Beck/AFP via Getty Images)

Μελέτη περίπτωσης: Το εμβόλιο COVID-19 μπορεί να προκαλέσει οξεία ηπατίτιδα

Μια πρόσφατη περιπτωσιολογική μελέτη ενός άνδρα που έλαβε mRNA εμβόλιο κατά της COVID-19 υποδεικνύει ότι η λήψη του εμβολίου «μπορεί να προκαλέσει ανοσοδιαμεσολαβούμενη ηπατίτιδα», έγραψαν οι ερευνητές.

Η μελέτη περίπτωσης δεν υποδεικνύει πόσο συχνή θα ήταν μια τέτοια περίπτωση, αν και οι ερευνητές δήλωσαν ότι ένα τέτοιο σενάριο αναγνωρίζεται ως «σπάνια ανεπιθύμητη ενέργεια που δεν εντοπίστηκε σε πρώιμες δοκιμές».

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Hepatology στα τέλη Απριλίου, περιγράφει την περίπτωση ενός άνδρα στη Γερμανία ηλικίας 52 ετών, ο οποίος εμφάνισε οξεία ηπατίτιδα – φλεγμονή του ήπατος – δύο έως τρεις εβδομάδες αφότου έλαβε ένα εμβόλιο COVID-19 με βάση το mRNA από την Pfizer-BioNTech (το εμβόλιο BNTb163b2).

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι διαπίστωσαν ότι τα υψηλά ενεργοποιημένα Τ-κύτταρα «συσσωρεύονται και κατανέμονται ομοιόμορφα στις διάφορες περιοχές» του ήπατος του άνδρα αφού έλαβε το εμβόλιο COVID-19 και ανέπτυξε οξεία ηπατίτιδα. Τα Τ κύτταρα είναι ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων που αποτελούν βασικό τμήμα του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα κύτταρα αυτά επικεντρώνονται στην καταπολέμηση νέων λοιμώξεων.

Ο ασθενής παρουσίασε ναυτία και κόπωση περίπου 10 ημέρες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου και στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι έπασχε από οξεία ηπατίτιδα. Η ηπατίτιδα υποχώρησε από μόνη της μετά από περίπου τρεις ημέρες. Έκανε μια δεύτερη δόση του εμβολίου 41 ημέρες μετά την πρώτη του δόση. Τα συμπτώματα της ναυτίας και της κόπωσης επέστρεψαν 20 ημέρες αργότερα-του χορηγήθηκε δια του στόματος στεροειδές φάρμακο και αρχικά βελτιώθηκε. Υποτροπίασε 39 ημέρες αργότερα, μετά την οποία αντιμετωπίστηκε επιτυχώς με συστηματική ανοσοκατασταλτική θεραπεία που περιλάμβανε επίσης στεροειδή. Οι εξετάσεις ηπατικής λειτουργίας του άνδρα «στη συνέχεια ομαλοποιήθηκαν εντός 8 εβδομάδων».

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η ανοσολογική απόκριση του άνδρα στο εμβόλιο COVID-19 μπορεί να συνέβαλε στη φλεγμονή του ήπατός του. Το εμβόλιο COVID-19 από την Pfizer «μπορεί να προκαλέσει ανοσοδιαμεσολαβούμενη ηπατίτιδα μέσω μηχανισμών που συνδέονται με την επαγόμενη από το εμβόλιο κυτταρική ανοσία», ανέφεραν στην μελέτη περίπτωσης.

Εντός των Τ-κυττάρων που βρέθηκαν στο ήπαρ, οι επιστήμονες παρατήρησαν «έναν εμπλουτισμό των Τ-κυττάρων που αντιδρούν στον SARS-CoV-2, γεγονός που υποδηλώνει ότι αυτά τα κύτταρα που προκαλούνται από το εμβόλιο μπορούν να συμβάλουν στη φλεγμονή του ήπατος σε αυτό το πλαίσιο».

Συγκεκριμένα, ο τύπος Τ-κυττάρων που ονομάζεται CD8 Τ-κύτταρα «αντιπροσώπευε το πιο άφθονο υποσύνολο ανοσοποιητικών κυττάρων» που βρέθηκε στο ήπαρ. «Η ανάλυσή μας αναδεικνύει ότι τα ενεργοποιημένα κυτταροτοξικά CD8 Τ κύτταρα, συμπεριλαμβανομένων των επαγόμενων από το εμβόλιο ακίδων CD8 Τ κυττάρων, θα μπορούσαν να συμβάλουν στην παθογένεια της νόσου», έγραψαν οι ερευνητές.

«Με βάση τον έντονο εμπλουτισμό τους … υποθέσαμε ότι τα CD8 Τ κύτταρα θα μπορούσαν να είναι το αίτιο της ηπατικής φλεγμονής».

Οι συγγραφείς χαρακτήρισαν την περίπτωση αυτή ως μία που φαίνεται να είναι αυτοάνοση ηπατίτιδα, αλλά δεν είναι.

«Η νόσος που μοιάζει με αυτοάνοση ηπατίτιδα μετά τον εμβολιασμό κατά του SARS-CoV-2 αναγνωρίζεται πλέον ως ένα σπάνιο ανεπιθύμητο συμβάν που δεν εντοπίστηκε στις πρώτες δοκιμές», έγραψαν. «Η ευρεία χρήση του εμβολίου με τη χορήγηση εκατοντάδων εκατομμυρίων δόσεων παγκοσμίως εγείρει επίσης ερωτήματα αιτιότητας έναντι σύμπτωσης».

Οι συγγραφείς έγραψαν ότι είναι σημαντικό να διαφοροποιείται η αυτοάνοση ηπατίτιδα από την ηπατίτιδα που προκαλείται από ανοσολογικές αντιδράσεις μετά τον εμβολιασμό κατά της COVID-19. Η πρώτη απαιτεί δια βίου ανοσοκατασταλτική θεραπεία σε πολλούς ασθενείς, ενώ η δεύτερη είναι ενδεχομένως παροδική, σημείωσαν.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε