Τρίτη, 05 Μαρ, 2024
Μια γυναίκα πίνει ένα ποτό στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, στις 11 Ιουλίου 2017. (Michael Dodge/Getty Images)

Μελέτη: Το ποτό δεν έχει κανένα όφελος για την υγεία των ενηλίκων κάτω των 40 ετών

Οι νεαροί ενήλικες δεν πρέπει να πίνουν καθόλου, καθώς ακόμη και η περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ ενέχει κινδύνους, σύμφωνα με μια νέα παγκόσμια μελέτη.

Μια ανάλυση της εκτιμώμενης κατανάλωσης αλκοόλ σε 204 χώρες το 2020 από το Global Burden of Disease, που δημοσιεύθηκε στο The Lancet, δείχνει ότι για τους νεαρούς ενήλικες ηλικίας 15 έως 39 ετών, η κατανάλωση αλκοόλ δεν είχε κανένα όφελος για την υγεία.

Για τα άτομα ηλικίας 40 ετών και άνω, οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση μικρής ποσότητας αλκοόλ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Ωστόσο, οποιοδήποτε επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ αύξησε επίσης τους κινδύνους για διάφορους καρκίνους, εκούσιες και ακούσιες βλάβες και μολυσματικές ασθένειες.

Οι συνολικοί κίνδυνοι για την υγεία από την κατανάλωση αλκοόλ διαφέρουν από άτομο σε άτομο ανάλογα με την ηλικία και τη γεωγραφική θέση.

Με βάση αυτά τα ευρήματα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι παγκόσμιες κατευθυντήριες γραμμές για την κατανάλωση αλκοόλ θα ήταν πιο αποτελεσματικές αν έδιναν έμφαση στην ηλικία αντί για το φύλο.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές για τη χρήση αλκοόλ είναι πολύ υψηλές για τα νεαρά άτομα», δήλωσε η Ντάνα Μπριζάκα (Dana Bryzaka), ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης της Υγείας (IHME) του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον.

«Ακόμη και οι κατευθυντήριες γραμμές που προτείνουν ότι τα άτομα κατά μέσο όρο πίνουν ένα ποτό ή λιγότερο την ημέρα, αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές είναι πολύ υψηλές για τους νέους».

Σε κάθε περιοχή, οι νεαροί άνδρες ήταν το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού που κατανάλωνε μη ασφαλή επίπεδα αλκοόλ, με το 60% των βλαβερών επιπτώσεων που σχετίζονται με το αλκοόλ να συμβαίνουν σε αυτή την ομάδα.

«Αν και μπορεί να μην είναι ρεαλιστικό να πιστεύουμε ότι οι νέοι ενήλικες θα απέχουν από το ποτό, θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να κοινοποιήσουμε τα πιο πρόσφατα στοιχεία, ώστε όλοι να μπορούν να λαμβάνουν ενημερωμένες αποφάσεις για την υγεία τους», δήλωσε η ελληνίδα καθηγήτρια Επιστημών Μετρήσεων Υγείας Εμμανουέλα Γακίδου.

Το αλκοόλ είναι μια δελεαστική λύση για τα τόσα πολλά προβλήματα της ζωής. Μουδιάζει το μυαλό μας και πνίγει τον πόνο της καρδιάς μας, αλλά η στιγμιαία ανακούφισή του συνοδεύεται από συνέπειες. (gresei/Shutterstock)

 

Οι νεαροί άνδρες στη Δυτική Ευρώπη και την Κεντρική Ευρώπη παρατηρήθηκε ιδιαίτερα ότι καταναλώνουν επιβλαβείς ποσότητες αλκοόλ.

Οι συγγραφείς αναγνώρισαν τους περιορισμούς της μελέτης, καθώς δεν έλαβε υπόψη τα πρότυπα κατανάλωσης και βασίστηκε σε αυτοαναφερόμενα επίπεδα κατανάλωσης.

Οι επιπτώσεις του αλκοόλ στον εγκέφαλο

Μια άλλη μεγάλης κλίμακας μελέτη διαπίστωσε αυξανόμενες ενδείξεις ότι η κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει αρνητικά τη γνωστική λειτουργία ενός ατόμου.

Δημοσιευμένη στο PLOS Medicine, ερευνητές από το Oxford Population Health έθεσαν ως στόχο να διερευνήσουν αν η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τη συσσώρευση σιδήρου στον εγκέφαλο. Η πολύ μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ έχει ήδη συσχετιστεί με την κατάσταση.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Άνια Τοπιγουάλα (Anya Topiwala) δήλωσε ότι η μελέτη αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα έρευνα για τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και τη συσσώρευση σιδήρου στον εγκέφαλο.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι τα μεγαλύτερα επίπεδα σιδήρου στον εγκέφαλο θα μπορούσαν να είναι ένας πιθανός μηχανισμός για τη γνωστική έκπτωση που σχετίζεται με το αλκοόλ», δήλωσε η ίδια.

Διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν περισσότερα από 56 γραμμάρια καθαρού αλκοόλ εβδομαδιαίως είχαν υψηλότερο εγκεφαλικό σίδηρο.

Οι άνθρωποι που δεν έπιναν ποτέ αλκοόλ αποτελούσαν το 2,7% των συμμετεχόντων και φάνηκε να έχουν τα χαμηλότερα επίπεδα σιδήρου στον εγκέφαλο.

«Αυτό συνάδει με την προηγούμενη εργασία μας που δείχνει ότι μπορεί να μην υπάρχει ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ για την υγεία του εγκεφάλου», αναφέρει η μελέτη.

Όσοι είχαν υψηλότερα επίπεδα σιδήρου στον εγκέφαλο ήταν πιο αργοί στην ολοκλήρωση εργασιών επίλυσης προβλημάτων και είχαν χαμηλότερη ταχύτητα αντίδρασης. Ωστόσο, οι υποκείμενοι μηχανισμοί παραμένουν ασαφείς.

Της Rebecca Zhu

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε