Δευτέρα, 29 Απρ, 2024
Ο ινδικός διαστημικός πύραυλος PSLV-C57 εκτοξεύεται μεταφέροντας το διαστημικό σκάφος Aditya-L1 από το διαστημικό κέντρο Σατίς Νταουάν της Σριχαρικότα της Ινδίας, στις 2 Σεπτεμβρίου 2023.

Μετά τη Σελήνη, η Ινδία εκτοξεύει πύραυλο για να μελετήσει τον Ήλιο

ΜΠΕΓΚΑΛΟΥΡΟΥ – Αμέσως μετά την επιτυχία της προσελήνωσης της Ινδίας στο φεγγάρι, η διαστημική υπηρεσία της χώρας εκτόξευσε το Σάββατο έναν πύραυλο για να μελετήσει τον ήλιο στην πρώτη της ηλιακή αποστολή.

Ο πύραυλος άφησε ένα ίχνος καπνού και φωτιάς που επιδοκιμάστηκε από τους επιστήμονες, όπως έδειξε η ζωντανή μετάδοση στον ιστότοπο του Ινδικού Οργανισμού Διαστημικής Έρευνας (ISRO).

Η διαστημική υπηρεσία της Ινδίας στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twitter) δήλωσε αργότερα ότι ο δορυφόρος βρίσκεται πλέον σε τροχιά.

Την εκπομπή παρακολούθησαν περισσότεροι από 860.000 τηλεθεατές, ενώ χιλιάδες συγκεντρώθηκαν σε μια αίθουσα προβολής κοντά στον χώρο εκτόξευσης για να δουν την απογείωση του σκάφους, το οποίο έχει ως στόχο να μελετήσει τους ηλιακούς ανέμους, οι οποίοι προκαλούν διαταραχές στη γη, που γίνονται συνήθως αντιληπτές ως σέλας.

Το διαστημόπλοιο Aditya-L1, που πήρε το όνομά του από την ινδική λέξη για τον ήλιο, πέταξε μόλις μια εβδομάδα αφότου η Ινδία έγινε η πρώτη χώρα που προσγειώθηκε στο νότιο πόλο της σελήνης.

Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι πιέζει ώστε οι διαστημικές αποστολές της Ινδίας να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στην παγκόσμια σκηνή όπου κυριαρχούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα. Ο υπουργός Εσωτερικών Αμίτ Σαχ δήλωσε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X ότι η εκτόξευση ήταν ένα «τεράστιο βήμα» προς το όραμα του κου Μόντι.

Το Aditya-L1 έχει σχεδιαστεί για να διανύσει 1,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα μέσα σε τέσσερεις μήνες πολύ κοντά στον ήλιο, ο οποίος απέχει 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη. Σκοπός του είναι να σταματήσει το ταξίδι του σε ένα είδος διαστημικού πάρκινγκ που ονομάζεται σημείο Λαγκράνζ, όπου τα αντικείμενα τείνουν να παραμένουν στη θέση τους λόγω της εξισορρόπησης των βαρυτικών δυνάμεων, μειώνοντας την κατανάλωση καυσίμων για το διαστημόπλοιο.

«Έχουμε διασφαλίσει ότι θα έχουμε ένα μοναδικό σύνολο δεδομένων που δεν είναι επί του παρόντος διαθέσιμο από καμία άλλη αποστολή», δήλωσε ο Σανκάρ Σουμπραμανιάν, επικεφαλής επιστήμονας της αποστολής.

«Αυτό θα μας επιτρέψει να κατανοήσουμε τον ήλιο, τη δυναμική του, καθώς και την εσωτερική ηλιόσφαιρα, η οποία αποτελεί σημαντικό στοιχείο για τη σημερινή τεχνολογία, καθώς και πτυχές του διαστημικού καιρού», πρόσθεσε.

Η αποστολή έχει επίσης τη δυνατότητα να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην επιστήμη, δήλωσε ο Σομάκ Ραϊτσάουντχουρι, ο οποίος συμμετείχε στην ανάπτυξη ορισμένων στοιχείων του παρατηρητηρίου, προσθέτοντας ότι τα σωματίδια ενέργειας που εκπέμπονται από τον ήλιο μπορούν να πλήξουν δορυφόρους που ελέγχουν τις επικοινωνίες στη γη.

«Υπήρξαν επεισόδια κατά τα οποία σημαντικές επικοινωνίες διακόπηκαν επειδή ένας δορυφόρος χτυπήθηκε από μια μεγάλη στεμματική εκπομπή μάζας (ή στεφανιαία μαζική εκτίναξη). Οι δορυφόροι σε χαμηλή γήινη τροχιά είναι το κύριο μέλημα των παγκόσμιων ιδιωτικών παικτών, γεγονός που καθιστά την αποστολή Aditya-L1 ένα πολύ σημαντικό έργο», δήλωσε.

Οι επιστήμονες ελπίζουν να μάθουν περισσότερα για την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας στους χιλιάδες δορυφόρους σε τροχιά, αριθμός που αυξάνεται με την επιτυχία εγχειρημάτων όπως το δίκτυο επικοινωνιών Starlink της SpaceX του Έλον Μασκ.

Μακροπρόθεσμα, τα δεδομένα από την αποστολή θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση της επίδρασης του ήλιου στα κλιματικά πρότυπα της Γης και στην προέλευση του ηλιακού ανέμου, του ρεύματος σωματιδίων που ρέει από τον ήλιο μέσω του ηλιακού συστήματος, δήλωσαν οι επιστήμονες του ISRO.

Με την ώθηση του κου Μόντι, η Ινδία ιδιωτικοποίησε τις διαστημικές εκτοξεύσεις και επιδιώκει να ανοίξει τον τομέα σε ξένες επενδύσεις, καθώς στοχεύει να πενταπλασιάσει το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά εκτοξεύσεων μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Καθώς το διάστημα μετατρέπεται σε παγκόσμια επιχείρηση, η χώρα βασίζεται επίσης στην επιτυχία του ISRO για να αναδείξει τις ικανότητές της στον τομέα αυτό.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε