Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εμφανίζεται διστακτικός να συναινέσει σε συμφωνία που θα παραχωρεί στις ΗΠΑ πρόσβαση στις σπάνιες γαίες και άλλους φυσικούς πόρους της χώρας του, χωρίς πρώτα να λάβει ισχυρότερες εγγυήσεις ασφαλείας.
Οι συζητήσεις μεταξύ Ζελένσκι και Τραμπ ξεκίνησαν πρόσφατα, με τον Αμερικανό πρόεδρο να δηλώνει ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε φυσικούς πόρους αξίας έως και 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με αντάλλαγμα τη συνέχιση της αμερικανικής βοήθειας προς την Ουκρανία.
Εντατικές διαπραγματεύσεις
Ο Ουκρανός πρόεδρος συναντήθηκε διαδοχικά με τον υπουργό Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ στις 12 Φεβρουαρίου και με τον αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς και τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο στις 14 Φεβρουαρίου, χωρίς ωστόσο να επιτευχθεί τελική συμφωνία.
Μιλώντας στο πλαίσιο της ετήσιας Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, ο Ζελένσκι τόνισε: «Αυτό που είναι πολύ σημαντικό για μένα είναι η σύνδεση μεταξύ συγκεκριμένων εγγυήσεων ασφαλείας και κάποιου είδους επένδυσης». Όταν ρωτήθηκε για τις λεπτομέρειες της αμερικανικής πρότασης, απάντησε χαρακτηριστικά: «Δεν είναι προς το συμφέρον μας σήμερα. Όχι προς το συμφέρον της κυρίαρχης Ουκρανίας».
Το οικονομικό σκέλος
Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022, οι ΗΠΑ έχουν διαθέσει περίπου 174 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια προς την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων όπλων, οικονομικής στήριξης και άλλης μη στρατιωτικής βοήθειας. Σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τραμπ, η συνολική αμερικανική δέσμευση ξεπερνά τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι ευρωπαϊκές συνεισφορές ανέρχονται σε περίπου 100 δισεκατομμύρια.
Το ζήτημα του ΝΑΤΟ
Στη Διάσκεψη του Μονάχου, ο Ζελένσκι κάλεσε για τη δημιουργία μιας νέας πολυεθνικής ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης. «Πιστεύω πραγματικά ότι έφτασε η ώρα. Πρέπει να δημιουργηθούν οι ένοπλες δυνάμεις της Ευρώπης», είπε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, ο υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ, μιλώντας από την έδρα του ΝΑΤΟ στις 12 Φεβρουαρίου, ενημέρωσε τη συμμαχία ότι οι ΗΠΑ μετατοπίζουν το ενδιαφέρον τους μακριά από το ευρωπαϊκό θέατρο και απέρριψε τις συζητήσεις για ένταξη της Ουκρανίας στη συμμαχία. «Οποιαδήποτε εγγύηση ασφαλείας πρέπει να υποστηρίζεται από ικανά ευρωπαϊκά και μη ευρωπαϊκά στρατεύματα. Εάν αυτά τα στρατεύματα αναπτυχθούν ως ειρηνευτικές δυνάμεις στην Ουκρανία, θα πρέπει να αναπτυχθούν ως μέρος μιας αποστολής εκτός ΝΑΤΟ και δεν θα πρέπει να καλύπτονται από το Άρθρο 5», δήλωσε ο Χέγκσεθ στους συμμάχους του ΝΑΤΟ.