Το κέντρο της Μόσχας δέχθηκε επίθεση από μη επανδρωμένα αεροσκάφη -για τρίτη φορά μέσα σε τρεις μήνες- σε αυτό που Ρώσοι αξιωματούχοι αποκαλούν «πράξη διεθνούς τρομοκρατίας» από το Κίεβο.
«Επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε δύο μη οικιστικά κτίρια σημειώθηκαν περίπου στις 4 π.μ. [ώρα Μόσχας], χωρίς να προκληθούν σημαντικές ζημιές ή θύματα», έγραψε ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν στο Telegram το πρωί της 24ης Ιουλίου.
Σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος καταρρίφθηκε στο κέντρο της Μόσχας, ενώ ένα δεύτερο έπληξε κτίριο γραφείων σε μια από τις νότιες συνοικίες της πόλης.
Το πρώτο μη επανδρωμένο αεροσκάφος φέρεται να καταρρίφθηκε σε απόσταση μικρότερη του 1,5 μιλίου από ένα κτίριο του υπουργείου Άμυνας.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, από την πλευρά του, κατηγόρησε το Κίεβο για απόπειρα «τρομοκρατικής επίθεσης» σε «εγκαταστάσεις στη Μόσχα».
Η επίθεση, πρόσθεσε, αφορούσε δύο εναέρια μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία εξουδετερώθηκαν και τα δύο από συστήματα ηλεκτρονικής παρεμβολής πριν πλήξουν τους προβλεπόμενους στόχους τους.
Οι φαινομενικοί στόχοι της επίθεσης, ωστόσο, παραμένουν μέχρι στιγμής ασαφείς.
Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε αργότερα το περιστατικό ως «πράξη διεθνούς τρομοκρατίας».
Τρίτη φορά μέσα σε 3 μήνες
Ενώ το Κίεβο δεν ανέλαβε ρητά την ευθύνη, Ουκρανοί αξιωματούχοι χαιρέτισαν την επίθεση.
«Σήμερα τη νύχτα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτέθηκαν στην πρωτεύουσα των «Ορκ» [υποτιμητικός όρος για τους Ρώσους] και την Κριμαία», δήλωσε ο Μιχαήλο Φεντόροφ, αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ουκρανίας.
«Ο ηλεκτρονικός πόλεμος και η αεράμυνα είναι ήδη λιγότερο ικανά να υπερασπιστούν τον ουρανό των κατακτητών», έγραψε ο Φεντόροφ στο Telegram.
«Ό,τι κι αν συμβεί», πρόσθεσε, «θα υπάρξουν περισσότερα από αυτά».
Δεν ήταν η πρώτη επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους με στόχο τη ρωσική πρωτεύουσα από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία στις αρχές του περασμένου έτους.
Στις 2 Μαΐου, το ίδιο το Κρεμλίνο δέχθηκε επίθεση από δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη, κανένα από τα οποία δεν προκάλεσε σημαντικές ζημιές. Στις 30 Μαΐου, τρία κτίρια κατοικιών στο κέντρο της Μόσχας υπέστησαν μικρές ζημιές σε παρόμοια επίθεση.
Τότε, Ρώσοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν και τις δύο επιθέσεις στο Κίεβο και υποσχέθηκαν να απαντήσουν.
Μετά την επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στις 30 Μαΐου, ο Μιχαήλο Ποντόλιακ, κορυφαίος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, αρνήθηκε την ανάμειξη του Κιέβου, αλλά πρόσθεσε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να παρακολουθούμε».
Προέβλεψε επίσης περισσότερες τέτοιες επιθέσεις στο μέλλον.
Μετά τις δύο προηγούμενες επιθέσεις στη Μόσχα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ διαβεβαίωσε ότι «δεν υποστηρίζει επιθέσεις [της Ουκρανίας] εντός του ρωσικού εδάφους».
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει ακόμη απαντήσει στο αίτημα της Epoch Times για σχολιασμό σχετικά με την τελευταία επίθεση.
Η Κριμαία στο στόχαστρο
Η Μόσχα έχει επίσης κατηγορήσει το Κίεβο για τη διοργάνωση επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε πολλούς στόχους στη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία η Ρωσία ουσιαστικά προσάρτησε το 2014.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, η πιο πρόσφατη επίθεση -τις πρώτες πρωινές ώρες της 24ης Ιουλίου- περιελάμβανε 17 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία καταρρίφθηκαν επιτυχώς από την αεράμυνα και τα συστήματα παρεμβολής.
Ενώ η επίθεση δεν προκάλεσε θύματα, χτυπήθηκε μια αποθήκη πυρομαχικών στην περιοχή Ντζανκόι, δήλωσε ο Σεργκέι Αξιόνοφ, διορισμένος από τη Μόσχα κυβερνήτης της Κριμαίας.
Οι κάτοικοι της περιοχής Ντζανκόι απομακρύνθηκαν, ενώ η σιδηροδρομική και οδική κυκλοφορία στην περιοχή διακόπηκε προσωρινά, πρόσθεσε ο Αξιόνοφ.
Στις 18 Ιουλίου, ο ρωσικός στρατός ισχυρίστηκε ότι απέτρεψε ένα παρόμοιο κύμα επιθέσεων στην Κριμαία, στο οποίο συμμετείχαν 28 μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Μία ημέρα νωρίτερα, μια γέφυρα που συνδέει την Κριμαία με τη ρωσική ενδοχώρα δέχθηκε επίθεση από δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι και να καταστραφεί ένα οδόστρωμα.
Το Κίεβο, από την πλευρά του, δεν έχει ακόμη αναλάβει την ευθύνη για καμία από τις πρόσφατες επιθέσεις στην Κριμαία.
Παρ’ όλα αυτά, στις 23 Ιουλίου, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι υποσχέθηκε «αντίποινα» για τις συνεχιζόμενες ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις στην Οδησσό και γύρω από αυτήν.
Τις τελευταίες έξι ημέρες, οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν κατά διαστήματα την πόλη-λιμάνι της Οδησσού στην Ουκρανία, ως δήθεν αντίποινα για την επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας την περασμένη εβδομάδα.
«Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν ομαδική επίθεση με όπλα ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς σε εγκαταστάσεις [κοντά στην Οδησσό] όπου προετοιμάζονταν τρομοκρατικές ενέργειες κατά της Ρωσίας με τη χρήση μη επανδρωμένων σκαφών», δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στις 23 Ιουλίου.
Την ίδια ημέρα, ο Ζελένσκι υποστήριξε ότι ένα ρωσικό πυραυλικό πλήγμα άφησε ένα άτομο νεκρό στην πόλη του λιμανιού και τραυμάτισε άλλα 20.
Σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, τα ρωσικά πλήγματα προκάλεσαν επίσης ζημιές σε έναν ορθόδοξο χριστιανικό ναό στο κέντρο της Οδησσού.
«Αυτοί οι πύραυλοι δεν στοχεύουν μόνο πόλεις, χωριά ή ανθρώπους, αλλά την ανθρωπότητα και τα θεμέλια ολόκληρου του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού», δήλωσε ο Ουκρανός ηγέτης.
Στις 24 Ιουλίου, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ισχυρίστηκε ότι ο ναός υπέστη ζημιές από έναν εκ παραδρομής ουκρανικό πύραυλο αεράμυνας.
«Ο στρατός μας δεν πλήττει ποτέ εγκαταστάσεις κοινωνικής υποδομής, πόσο μάλλον ναούς, εκκλησίες ή άλλες τέτοιες δομές», δήλωσε.
«Απορρίπτουμε τέτοιες κατηγορίες», πρόσθεσε ο Πεσκόφ, χαρακτηρίζοντάς τες «απολύτως ψεύτικες».
Η Epoch Times δεν μπόρεσε να επαληθεύσει τους ισχυρισμούς των δύο πλευρών.
Σε απάντηση στην τελευταία επίθεση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Μόσχα, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αναπληρωτής επικεφαλής του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, προέτρεψε τον ρωσικό στρατό να αρχίσει να πλήττει «μη τυποποιημένους στόχους … όχι μόνο αποθηκευτικούς χώρους, ενεργειακούς κόμβους και πετρελαϊκές βάσεις».
Μιλώντας στο Telegram, ο Μεντβέντεφ δήλωσε: «Υπάρχουν και άλλα μέρη όπου κανείς δεν μας περιμένει, όπου τα χτυπήματα θα είχαν ένα ευρέως αισθητό αντίκτυπο».
Το Reuters συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.