Δευτέρα, 29 Απρ, 2024
Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) ορίζει τους διεθνείς φορολογικούς κανόνες από τη δεκαετία του 1960.

Μη κυβερνητική οργάνωση κρίνει ως αποτυχημένες τις μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ και καλεί για τη δημιουργία φορολογικού οργάνου του ΟΗΕ

H βρετανική μη κυβερνητική οργάνωση Δίκτυο για τη Φορολογική Δικαιοσύνη (Tax Justice Network, TJN), σε έκθεση που γίνει στη δημοσιότητα σήμερα, αποφαίνεται ότι ο ΟΟΣΑ, παρά τις συμφωνίες τις οποίες προώθησε τα τελευταία χρόνια, ουσιαστικά «απέτυχε» να προχωρήσει σε αποτελεσματική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος ώστε να γίνει πιο δίκαιο σε διεθνή κλίμακα. Η οργάνωση προτείνει τη δημιουργία φορολογικού οργάνου του ΟΗΕ.

«Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) ορίζει τους διεθνείς φορολογικούς κανόνες από τα χρόνια του 1960. Την τελευταία δεκαετία, προσπάθησε να θέσει σε εφαρμογή σημαντικές μεταρρυθμίσεις», αναγνωρίζει η TJN.

«Όμως ο ΟΟΣΑ απέτυχε», στηλιτεύει η οργάνωση που είναι ειδικευμένη στον αγώνα εναντίον των «φορολογικών αδικιών» σε παγκόσμια κλίμακα.

«Δεν συμπεριλαμβάνει τα μη μέλη [σ.σ. του ΟΟΣΑ] στις αποφάσεις του (…) και δεν προωθεί αποτελεσματικά μέτρα για να φρενάρει τις καταχρήσεις», ιδίως από τις πολυεθνικές εταιρείες, εξηγεί.

Παρά την κατώτερη φορολογική κλίμακα για τις εταιρείες, το επίπεδο της οποίας ορίστηκε στο 15% έπειτα από πολυετείς διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ, «πολυεθνικές εταιρείες μεταφέρουν κάθε χρόνο κέρδη αξίας 1,1 τρισεκ. δολαρίων (993 δισεκ. ευρώ) σε φορολογικούς παραδείσους», υπογραμμίζεται στο κείμενο.

Αυτές οι μεταβιβάσεις σημαίνουν διαφυγόντα έσοδα για τις κυβερνήσεις των χωρών όλου του κόσμου που ανέρχονται σε 301 δισεκ. δολάρια (σχεδόν 272 δισεκ. ευρώ) ετησίως» από την άμεση φορολογία, υπολογίζει η TJN.

Όσο για τους έμμεσους φόρους, «ερευνητές του ΔΝΤ [σ.σ. του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου] εκτιμούν (…) πως είναι τριπλάσιοι από τους διαφυγόντες άμεσους φόρους», προσθέτει, χωρίς να δίνει συγκεκριμένο ποσό.

Σε ό,τι αφορά τους ιδιώτες, «ο κόσμος χάνει 171 δισεκ. δολάρια (154 δισεκ. ευρώ) εξαιτίας της εξωχώριας φοροδιαφυγής», κατά την TJN.

Αυτά τα 472 δισεκ. δολάρια, το ποσό των διαφυγόντων φόρων, είναι αυξημένο κατά 45 δισεκ. δολάρια (40,6 δισεκ. ευρώ) σε σχέση με προηγούμενο υπολογισμό της οργάνωσης, το 2020, όταν εκτιμούσε πως ανέρχονταν σε 427 δισεκ. δολάρια, 245 λόγω της μη καταβολής φόρων από επιχειρήσεις, 182 από ιδιώτες.

Η έκθεση δίνεται στη δημοσιότητα περίπου δέκα ημέρες μετά την ανακοίνωση από τον ΟΟΣΑ πως καταρτίστηκε σχέδιο «ιστορικής» συμφωνίας 138 χωρών για την καλύτερη κατανομή των φορολογικών εσόδων από τα κέρδη των πολυεθνικών.

Τον Οκτώβριο του 2021, τα κράτη όλου του κόσμου συμφώνησαν να θεσμοθετήσουν τον κατώτερο φορολογικό συντελεστή στο 15%, που υποτίθεται θα περιόριζε τον διεθνή φορολογικό ανταγωνισμό και θα εξασφάλιζε επιπρόσθετα φορολογικά έσοδα 220 δισεκ. δολαρίων (198,6 δισεκ. ευρώ) κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Εξαιτίας των ορίων των μεταρρυθμίσεων που προωθήθηκαν, η TJN καλεί αυτούς που παίρνουν πολιτικές αποφάσεις να δημιουργήσουν «φορολογικό όργανο» του ΟΗΕ, αναθέτοντάς του να ορίζει αυτό, αντί του ΟΟΣΑ, τους κανόνες για να τερματιστούν οι φορολογικές «καταχρήσεις».

Η TJN καλεί ακόμη να συμφωνηθεί «αυτόματη ανταλλαγή» φορολογικών πληροφοριών ανάμεσα στα κράτη και να υπάρχει «διαφάνεια» όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς, για να τερματιστούν «ο ανώνυμος έλεγχος εταιρειών και άλλα νομικά οχήματα».

«Μερικές φορές ξεχνάμε τον ζωτικό ρόλο που διαδραματίζει η φορολογία στις κοινωνίες μας», είναι όμως «η μοναδική βιώσιμη πηγή εσόδων για ανεξάρτητα και κυρίαρχα κράτη» και «εργαλείο-κλειδί στον αγώνα κατά των ανισοτήτων», τονίζει η πρόεδρος της TJN, η Αϊρίν Οβόντζι-Οντίντα, δικηγόρος από την Ουγκάντα.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε