Σάββατο, 20 Απρ, 2024
Γιατροί στην Ισπανία πραγματοποιούν μεταμόσχευση νεφρού σε ασθενή στη Μαδρίτη στις 28 Φεβρουαρίου 2017. (PIERRE-PHILIPPE MARCOU/AFP via Getty Images)

Μία «άνευ προηγουμένου φρικτή θηριωδία» Χώρες παροτρύνονται να ποινικοποιήσουν την βίαιη αφαίρεση οργάνων

Ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα προωθούν νομοσχέδιο για τη δημιουργία ενός διεθνούς δικτύου κυρώσεων για την τιμωρία του κομμουνιστικού κινεζικού καθεστώτος για αυτό που περιγράφουν ως μια «άνευ προηγουμένου φρικτή θηριωδία» της βίαιης συλλογής οργάνων.

Το νομοσχέδιο θα καταστήσει έγκλημα για οποιονδήποτε αφαιρεί βίαια όργανα από άλλο ζωντανό άτομο παρά τη θέλησή του, αποθηκεύει ή μεταφέρει τα όργανα, λειτουργεί εγκαταστάσεις που φιλοξενούν χειρουργικές επεμβάσεις μεταμόσχευσης αυτών των οργάνων, λαμβάνει τα όργανα, διαφημίζει, χρηματοδοτεί, διαμεσολαβεί ή κερδίζει από την αποτρόπαια πρακτική μέσω άλλων μορφών.

Το μέτρο γεννήθηκε από την επείγουσα ανάγκη να σταματήσει η κατάχρηση σε εθνικό επίπεδο, όταν οι διεθνείς οργανισμοί είχαν κάνει ελάχιστα για την αντιμετώπιση του ζητήματος, σύμφωνα με την Τερέζα Τσού, δικηγόρο ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έδρα την Ταϊβάν και πρόεδρο της ομάδας υπεράσπισης της Νομικής Επιτροπής της Οικουμενικής Διακήρυξης για την καταπολέμηση και την πρόληψη της βίαιης συλλογής οργάνων, μιας ομάδας υπεράσπισης με έδρα την Ταϊπέι.

Οι ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ, μιας θρησκευτικής ομάδας που διώκεται σκληρά από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα εδώ και δεκαετίες, είναι τα κύρια θύματα αναγκαστικής αφαίρεσης οργάνων υπό την εποπτεία του καθεστώτος.

Η Τσού, η οποία έχει εργαστεί για την υπεράσπιση των θυμάτων του Φάλουν Γκονγκ εδώ και περίπου 20 χρόνια, ανακάλεσε τη συνάντηση με τους αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) πριν από σχεδόν 10 χρόνια και την παρουσίαση ενός ψηφίσματος που είχε υπογραφεί από περίπου 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους από 53 χώρες και περιοχές και ζητούσε από τον ΟΗΕ να καταδικάσει την αφαίρεση οργάνων.

Η Τερέσα Τσού τον Σεπτέμβριο του 2016 (The Epoch Times)

 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η Τσού μίλησε στους αξιωματούχους για τα «στρατόπεδα θανάτου» και τα «μυστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης» όπου οι κρατούμενοι του Φάλουν Γκονγκ «δολοφονούνται μέσω της αναγκαστικής συλλογής οργάνων». Αυτά τα στρατόπεδα, είπε, υπάρχουν σχεδόν σε κάθε πόλη της Κίνας. Υπενθύμισε στους αξιωματούχους την ευθύνη τους να ερευνήσουν και να εντοπίσουν τους χώρους αυτούς.

«Οι αξιωματούχοι δεν αμφισβήτησαν την πηγή των ισχυρισμών για τα “στρατόπεδα θανάτου”», δήλωσε η Τσού σε μια εικονική παράλληλη εκδήλωση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στις 22 Μαρτίου σχετικά με τη συλλογή οργάνων. «Άκουσαν με πολύ προσοχή, κράτησαν σημειώσεις, αλλά δεν απάντησαν».

Καμία καταδίκη δεν είχε έρθει από τα Ηνωμένα Έθνη ούτε τότε ούτε τώρα. Εμπειρογνώμονες για τα ανθρώπινα δικαιώματα που συνδέονται με τον οργανισμό εξέφρασαν το σοκ και την απογοήτευσή τους για τις αξιόπιστες, όπως είπαν, καταγγελίες για εξαναγκαστική συλλογή οργάνων πέρυσι. Η δήλωση αυτή έγινε 14 χρόνια αφότου η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έθεσε το θέμα στις κινεζικές αρχές το 2007, αλλά δεν έλαβε ικανοποιητικά στοιχεία ως απάντηση.

Μπροστά στην «αδιαφορία και την αδράνεια» του διεθνούς δικαστικού μηχανισμού, το βάρος πέφτει σε «καθέναν από εμάς που έχει συνείδηση να λάβει κάθε δημοκρατικό και νομικό μέσο» για να σταματήσουν οι φρικαλεότητες, δήλωσε η Τσού. Χαρακτήρισε «επιτακτική ανάγκη» για όλες τις χώρες να υιοθετήσουν το σχέδιο, το οποίο, όπως είπε, αποτελεί επίσης ένα βασικό «διορθωτικό μέσο για να σταματήσει η καταστροφή της ανθρώπινης ηθικής».

«Σιωπή»

Νυν και πρώην νομοθέτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ισπανία, το Βέλγιο, τις Κάτω Χώρες και την Ταϊβάν συμφώνησαν στο πάνελ ότι το θέμα έχει λάβει πολύ λίγη προσοχή.

«Αυτή η απεχθής πρακτική επιτρέπει στην Κίνα να διατηρεί ένα καθεστώς μεταμοσχεύσεων οργάνων σχεδόν κατά παραγγελία, το οποίο είναι ανήκουστο ακόμη και στις περισσότερες σύγχρονες ανεπτυγμένες χώρες», δήλωσε ο βουλευτής Στίβ Τσάμποτ, περιγράφοντάς το ως «μία από τις πιο βάρβαρες πρακτικές στην ανθρώπινη ιστορία».

Ο Ολλανδός πολιτικός Πίτερ βαν Ντάλεν, ο οποίος είναι μέλος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωσε ότι θέλει να δει το θέμα της «παράνομης συλλογής οργάνων» στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης της συνόδου κορυφής Κίνας-ΕΕ την 1η Απριλίου, η οποία πρόκειται να συζητήσει μια εμπορική συμφωνία που είχε κολλήσει λόγω ανησυχιών για το ιστορικό του Πεκίνου όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ συγκεντρώνονται για να υποστηρίξουν την αποχώρηση 390 εκατομμυρίων ανθρώπων από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα και τις συνεργαζόμενες ομάδες του, στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, στις 27 Φεβρουαρίου 2022. (Chung I Ho/The Epoch Times)

 

Η «σιωπή» ήταν ένα επαναλαμβανόμενο θέμα κατά τη διάρκεια της συζήτησης από το πάνελ των γιατρών, των δικηγόρων, των αξιωματούχων και των υποστηρικτών της ιατρικής δεοντολογίας.

«Στην Κίνα, άνθρωποι που προσπαθούν να είναι ευγενικοί και ανεκτικοί δολοφονούνται για τα όργανά τους. Αν κάποιος δεν έχει μια σπαρακτική, ενστικτώδη αντίδραση σε αυτό το σημείο, τότε δεν έχει κατανοήσει τη φρίκη και τον τρόμο που βιώνουν καθημερινά οι ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ στην Κίνα», δήλωσε ο Δρ. Τόρστεν Τρέι, εκτελεστικός διευθυντής της ομάδας υπεράσπισης των Γιατρών κατά της Αναγκαστικής Αφαίρεσης Οργάνων (DAFOH) με έδρα την Ουάσιγκτον. Το 2019, η DAFOH έλαβε το βραβείο Mother Teresa Memorial Award for Social Justice για τις προσπάθειές της να ρίξει φως στην παράνομη πρακτική.

Ενώ η επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας προκαλεί διεθνή κατακραυγή, οι συμμετέχοντες σημείωσαν ότι η εκστρατεία εξάλειψης του Πεκίνου που έχει οργανωθεί κατά των ασκούμενων του Φάλουν Γκονγκ συνεχίζει να περνάει κάτω από το ραντάρ.

Ο Τρέι, σημειώνοντας τον άγνωστο αριθμό των θυμάτων που σκοτώθηκαν για τα όργανά τους τα τελευταία 23 χρόνια, σκέφτηκε ότι η έλλειψη προσοχής μπορεί να είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι το κινεζικό καθεστώς διεξάγει αυτές τις πράξεις πίσω από κλειστές πόρτες.

«Όλοι τώρα δικαίως σοκάρονται παρακολουθώντας την ανθρώπινη τραγωδία και την απώλεια ανθρώπινων ζωών στην Ουκρανία, αλλά πώς θα αντιδρούσαμε αν βλέπαμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στην τηλεόραση όλους τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που υφίστανται αφαίρεση οργάνων στην Κίνα;» είπε.

Μπροστά στη βαρβαρότητα, «η σιωπή δεν είναι ουδέτερη», δήλωσε ο Τρέι. «Η σιωπή σημαίνει ότι κάποιος έχει αποφασίσει να μην επιλέξει ενεργά την καλοσύνη».

Και η βουλευτής του Βελγίου Άννικ Πόνθιερ φαίνεται να συμφωνεί.

Το καθεστώς νοιάζεται για τις ανθρώπινες ζωές μόνο στο βαθμό που μπορεί να τις εκμεταλλευτεί για να προωθήσει την κομμουνιστική του ατζέντα σε παγκόσμιο επίπεδο, δήλωσε η Πόνθιερ. Έτσι, η στάση κατά του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος “γίνεται στάση υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο», είπε.

Ανοίγοντας το δρόμο

Σε σχέση με την πρόταση της Τσού, η γειτονική Ταϊβάν της Κίνας έχει ήδη προετοιμάσει έναν οδικό χάρτη.

Ο Τσίου-Τσιν Τιέν, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ταϊβάν και πρώην νομοθέτης, ήταν ο κύριος παράγοντας πίσω από τις προσπάθειες του νησιού να απαγορεύσει ρητά τον τουρισμό μεταμοσχεύσεων οργάνων το 2015.

Έκτοτε η Ταϊβάν έχει καταστήσει υποχρεωτικό για τους ασθενείς που πηγαίνουν στο εξωτερικό για μεταμόσχευση να καταχωρίζουν τη χώρα, το νοσοκομείο και τον γιατρό που θα συμμετάσχει στις επεμβάσεις τους, διαφορετικά να στερούνται της εθνικής κάλυψης για τα φάρμακα κατά της απόρριψης [του οργάνου], τα οποία πρέπει να λαμβάνουν για το υπόλοιπο της ζωής τους. Το νησί διατηρεί επίσης μια μαύρη λίστα κινέζων γιατρών που εμπλέκονται στη συλλογή οργάνων για να τους απαγορεύσει την είσοδο στην Ταϊβάν.

Αυτή η νομοθεσία έχει μειώσει σημαντικά τον τουρισμό μεταμοσχεύσεων προς την Κίνα, δήλωσε ο Τιέν, ο οποίος κάλεσε όλα τα έθνη του κόσμου να εξετάσουν το ενδεχόμενο αντιγραφής του συστήματος εποπτείας της Ταϊβάν.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά πόσο μεγάλο κέρδος συνεπάγεται η εξαναγκαστική συλλογή οργάνων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μια τέτοια φρικαλεότητα δεν είναι δυνατόν να σταματήσει από μόνη της», είπε.

Αν και η Ταϊβάν δεν είναι μέλος του ΟΗΕ, η ίδια παρακάλεσε το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ να συγκροτήσει μια ομάδα έρευνας.

«Τουλάχιστον πρέπει να κατανοήσουμε την κατάσταση- θα πρέπει να ερευνήσουμε τι στο καλό συμβαίνει στον κόσμο από αυτή την άποψη», είπε.

«Πρέπει να αναζητήσουμε την αλήθεια. Πρέπει να αποκαλύψουμε το πρόβλημα και να το αντιμετωπίσουμε, ώστε να μπορέσουμε να το επιλύσουμε και να σταματήσουμε μια τέτοια θηριωδία κατά της ανθρωπότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε