Δευτέρα, 27 Μαρ, 2023
Ένα αγόρι πηδά πάνω από κορμούς που κατασχέθηκαν από τη στρατιωτική αστυνομία του Αμαζονίου στον ποταμό Manacapuru στο Manacupuru, στην πολιτεία Amazonas, στη Βραζιλία, στις 16 Ιουλίου 2020. (Ricardo Oliveira/AFP via Getty Images)

Μια ενοχλητική αλήθεια για το τροπικό δάσος του Αμαζονίου

Σχολιασμός

Αυτό που σας έχουν πει για το τροπικό δάσος του Αμαζονίου δεν είναι απαραίτητα η αλήθεια, αλλά το αντίθετο.

Για παράδειγμα, το World Wildlife Fund (Παγκόσμιο Ταμείο για την Άγρια Ζωή) υποστηρίζει ότι περισσότερο από το ένα τέταρτο του τροπικού δάσους του Αμαζονίου θα στερηθεί τα δέντρα μέχρι το 2030, αν η κοπή συνεχιστεί με την ίδια ταχύτητα. Στην πραγματικότητα, η αποψίλωση των δασών στον Αμαζόνιο μειώθηκε τον Μάιο σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Σύμφωνα με τον περιβαλλοντολόγο Μάικλ Σέλενμπεργκερ, η αποψίλωση των δασών στον Αμαζόνιο της Βραζιλίας έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία 15 χρόνια. Παραμένει στο ένα τέταρτο του μέγιστου επιπέδου του 2004, όταν πρόεδρος της Βραζιλίας ήταν ο Λούλα ντα Σίλβα.

Ο Σέρχιο Μορέιρα Λίμα είναι πρέσβης της Βραζιλίας στην Αυστραλία. Εξηγεί ότι η Βραζιλία έχει μειώσει δραματικά την αποψίλωση των τροπικών δασών του Αμαζονίου κατά 72% τα τελευταία 15 χρόνια και ότι περισσότερα από 9,4 εκατομμύρια εκτάρια αυτοφυών δασών έχουν αναγεννηθεί και έχουν φυτευτεί άλλα 2 εκατομμύρια εκτάρια.

Ο πρέσβης εξηγεί επίσης ότι το 66 τοις εκατό του συνολικού τοπίου της Βραζιλίας εξακολουθεί να καλύπτεται εξ ολοκλήρου από αυτοφυή βλάστηση και ότι οι προστατευόμενες περιοχές της χώρας ανέρχονται περίπου στο ένα τέταρτο της εθνικής επικράτειας -και στο μισό της περιοχής του Αμαζονίου.

Μόνο στον Αμαζόνιο της Βραζιλίας, τουλάχιστον το 84 τοις εκατό του συνολικού τοπίου παραμένει παρθένο και ανέγγιχτο. Παρόλο που η χώρα έχει διατηρήσει περισσότερο από το 66 τοις εκατό της αυτόχθονης βλάστησής της, η χώρα εξακολουθεί να είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός τροφίμων στον κόσμο. Η Βραζιλία είναι πλήρως αυτάρκης σε βασικά τρόφιμα και κατέχει την πρώτη θέση παγκοσμίως στην παραγωγή μπανάνας, κακάο, μανιόκας, καφέ, καλαμποκιού, πορτοκαλιού, ρυζιού, σόγιας και ζάχαρης.

Προσπάθειες για την προστασία των τροπικών δασών

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας δημιούργησε πρόσφατα το Εθνικό Συμβούλιο Αμαζονίου για τον συντονισμό όλων των ολοκληρωμένων εργασιών για την προστασία, τη διατήρηση και τη βιώσιμη ανάπτυξη του τροπικού δάσους του Αμαζονίου. Το Σχέδιο Αμαζονίου 2021/22, που τέθηκε σε ισχύ τον Απρίλιο του 2021, θεσπίζει αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές για την παρακολούθηση και την καταπολέμηση της παράνομης αποψίλωσης, των πυρκαγιών και άλλων περιβαλλοντικών και εδαφικών εγκλημάτων που διαπράττονται στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου. Στις 10 Ιουνίου, μια «εθνική δύναμη» αναπτύχθηκε από τη βραζιλιάνικη κυβέρνηση στην περιοχή για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών και των οργανωμένων περιβαλλοντικών εγκλημάτων.

Μέσω αυτών των συντονισμένων δράσεων, ο αριθμός των συναγερμών αποψίλωσης των δασών στη Βραζιλία μειώθηκε για δύο συνεχόμενους μήνες και ο αριθμός των δασικών πυρκαγιών μειώθηκε σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια.

Αεροφωτογραφία που δείχνει μια βάρκα να τρέχει με ταχύτητα στον ποταμό Jurura στο δήμο Carauari, στην καρδιά του δάσους του Αμαζονίου της Βραζιλίας, στις 15 Μαρτίου 2020. (Florence Goisnard/AFP μέσω Getty Images)

 

Όπως γίνεται αντιληπτό, ο κόσμος έχει πολλά να μάθει από τη χώρα αυτή όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Και όμως, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο λέει ότι οι ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών (Τζο Μπάιντεν), της Γαλλίας (Εμανουέλ Μακρόν), του Καναδά (Τζάστιν Τρουντό) και του Ηνωμένου Βασιλείου (Μπόρις Τζόνσον) δεν χάνουν ποτέ την ευκαιρία να «στριμώχνουν τη Βραζιλία συνέχεια» για το τροπικό δάσος του Αμαζονίου.

Φυσικά, δεν συμβαίνει τίποτα το εξαιρετικό στην περιοχή αυτή. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση της Βραζιλίας αποφάσισε λογικά να απορρίψει την προσφορά των χωρών της G7 για βοήθεια (20 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) για την καταπολέμηση των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο τον Αύγουστο του 2019. Η Βραζιλία είναι η ένατη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο με βάση το ονομαστικό ΑΕΠ και σίγουρα δεν χρειάζεται μια τέτοια «βοήθεια» από άλλες χώρες.

Εκστρατεία παραπληροφόρησης για τα τροπικά δάση του Αμαζονίου

Βασιζόμενος σε υπερβολικές φωτογραφίες στο twitter, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατέστησε την υποτιθέμενη «διεθνή κρίση» των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο «πρώτης τάξεως» έκτακτη ανάγκη που θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της G7 το 2019. Πριν από την εν λόγω εκδήλωση, έγραψε στο Twitter: «Το σπίτι μας καίγεται. Κυριολεκτικά. Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου -οι πνεύμονες που παράγουν το 20% του οξυγόνου του πλανήτη μας- καίγεται. Πρόκειται για μια διεθνή κρίση. Μέλος της Συνόδου Κορυφής της G7, ας συζητήσουμε αυτή την έκτακτη ανάγκη ως πρώτη εντολή! #ActForTheAmazon».

Πρώτα απ’ όλα, όλα όσα έγραψε ο Γάλλος πρόεδρος σε αυτή την ανάρτηση στο Twitter ήταν εντελώς αναληθή. Για παράδειγμα, ο Νταν Νέπσταντ, ένας από τους κορυφαίους ειδικούς στα τροπικά δάση του Αμαζονίου στον κόσμο, εξηγεί ότι η περιοχή «παράγει πολύ οξυγόνο, αλλά χρησιμοποιεί την ίδια ποσότητα οξυγόνου μέσω της αναπνοής».

Στην πραγματικότητα, ακόμη και η φωτογραφία που είχε χρησιμοποιήσει ο Μακρόν για να δείξει τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο ήταν ψεύτικη – μια φωτογραφία αρχείου από έναν φωτογράφο που είχε ήδη πεθάνει. Οι πυρκαγιές που φαίνονται στη φωτογραφία έχουν στηθεί από αγρότες που προετοιμάζουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις δίπλα στον Αμαζόνιο για τις καλλιέργειες και τους βοσκότοπους της επόμενης χρονιάς. Σύμφωνα με την εθνική διαστημική υπηρεσία της Αμερικής, τη NASA, «στην περιοχή του Αμαζονίου οι πυρκαγιές είναι σπάνιες για μεγάλο μέρος του έτους, επειδή ο υγρός καιρός τις εμποδίζει να ξεκινήσουν και να εξαπλωθούν».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάνει χειρονομίες καθώς μιλάει κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του επενδυτικού σχεδίου “Γαλλία 2030” στο προεδρικό μέγαρο Ελιζέ στο Παρίσι, Γαλλία, στις 12 Οκτωβρίου 2021. (Ludovic Marin/Pool μέσω Reuters)

 

Με βάση αυτού του είδους τις ψευδείς και παραπλανητικές πληροφορίες, ο Μακρόν απείλησε μάλιστα να ακυρώσει μια σημαντική συμφωνία εξωτερικού εμπορίου μεταξύ της Βραζιλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναμφισβήτητα, αυτοί οι παγκόσμιοι ηγέτες δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για το τροπικό δάσος του Αμαζονίου ή το παγκόσμιο περιβάλλον. Αντιθέτως, απλώς υπερβάλλουν κυνικά για τις επιπτώσεις των πυρκαγιών και της αποψίλωσης των δασών στον Αμαζόνιο, σε μια προσπάθεια να δαιμονοποιήσουν τον πρόεδρο της Βραζιλίας, «τον Τραμπ των τροπικών περιοχών».

Φυσικά, ένας άλλος πιθανός λόγος είναι το παγκόσμιο οικονομικό ενδιαφέρον για τη βόρεια περιοχή της Βραζιλίας, όπου βρίσκεται το τροπικό δάσος του Αμαζονίου. Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου είναι μια τεράστια τράπεζα ατελείωτων φυσικών πόρων για τους Βραζιλιάνους. Η περιοχή διαθέτει το μεγαλύτερο ποσοστό γλυκού νερού, πολύτιμων ορυκτών και πετρελαίου στον κόσμο. Επίσης, εκτιμάται ότι φιλοξενεί το 20 τοις εκατό των φυτικών ειδών της Γης, πολλά από τα οποία δεν υπάρχουν πουθενά αλλού.

Δεν είναι περίεργο που αυτοί οι παγκόσμιοι ηγέτες επικαλούνται περιβαλλοντικά ζητήματα στην προσπάθειά τους να υπονομεύσουν την κυριαρχία της Βραζιλίας.

Διασφάλιση της προμήθειας λιπασμάτων για την προστασία του Αμαζονίου

Η κυβέρνηση Μπολσονάρο προστατεύει επίσης το τροπικό δάσος εξασφαλίζοντας συνεχή προμήθεια λιπασμάτων για την τεράστια γεωργική βιομηχανία της χώρας. Η Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας του προϊόντος στον κόσμο, εκ των οποίων το 44% προέρχεται από τη Ρωσία.

Εκτός από τη Ρωσία, από πού θα μπορούσε η Βραζιλία να βρει περισσότερα λιπάσματα;

Τα αποθέματα καλίου στη Βραζιλία βρίσκονται κυρίως στην περιοχή του Αμαζονίου. Σύμφωνα με τον Μάρτσιο Ρεμέντιο, διευθυντή της Γεωλογικής Υπηρεσίας της Βραζιλίας, μιας κρατικής εταιρείας που υπάγεται στο Υπουργείο Μεταλλείων και Ενέργειας, «τα αποθέματα αυτά είναι παγκόσμιας κλάσης. Έχουν το δυναμικό, αν όχι περισσότερο, από εκείνα των Ουραλίων που παράγονται από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, αλλά και του Σασκάτσουαν στον Καναδά».

Κάνοντας μια συμφωνία με τη Ρωσία για τη συνέχιση της αγοράς λιπασμάτων, η κυβέρνηση της Βραζιλίας απέτρεψε όχι μόνο την εξόρυξη καλίου που θα μπορούσε να βλάψει την περιοχή του Αμαζονίου, αλλά και ενδεχομένως έσωσε τον κόσμο από μια καταστροφική κρίση τροφίμων.

«Αν η Βραζιλία έπρεπε να μειώσει την παραγωγή της το επόμενο έτος λόγω έλλειψης λιπασμάτων, αυτό θα ήταν σίγουρα άσχημα νέα για μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση», λέει ο Τζόζεφ Σμίντχουμπερ, οικονομολόγος που έχει μελετήσει τον αντίκτυπο της σύγκρουσης στα τρόφιμα για τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών.

Όπως επισημαίνει ο Μπολσονάρο, «η Βραζιλία τρέφει ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους. Εγγυόμαστε την επισιτιστική ασφάλεια του ενός έκτου του παγκόσμιου πληθυσμού». Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση της Βραζιλίας όχι μόνο έχει αποφύγει μια καταστροφική επισιτιστική κρίση αναπληρώνοντας τα αποθέματα της χώρας με τη βοήθεια της Ρωσίας, αλλά παίζει επίσης ηγετικό ρόλο στην προστασία του Αμαζονίου από τις πυρκαγιές και την αποψίλωση των δασών. Οι παγκόσμιοι ηγέτες έχουν πολλά να μάθουν από τον ηγέτη της Βραζιλίας όσον αφορά την επισιτιστική ασφάλεια και τη διατήρηση του περιβάλλοντος.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν (Δ) και ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρου συμμετέχουν σε διμερή συνάντηση στο πλαίσιο της 9ης Συνόδου Κορυφής της Αμερικανικής Ηπείρου στο Λος Άντζελες, Καλιφόρνια, 9 Ιουνίου 2022. (Jim Watson/AFP via Getty Images)

 

Διεθνής πίεση

Ωστόσο, στη σύνοδο κορυφής Cúpula das Américas στο Λος Άντζελες, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 6 και 10 Ιουνίου, ο Μπολσονάρο κατήγγειλε με πικρία τη «διεθνή παραπληροφόρηση και πίεση» σχετικά με το τροπικό δάσος του Αμαζονίου. Στην ομιλία του υπενθύμισε στους άλλους ηγέτες ότι καμία άλλη χώρα στον κόσμο δεν έχει κάνει περισσότερα για την προστασία του παγκόσμιου περιβάλλοντος.

«Εξάλλου, είμαστε υπεύθυνοι για την εκπομπή λιγότερου από το 3% των εκπομπών αερίων στον πλανήτη, παρόλο που η Βραζιλία είναι η 10η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο», δήλωσε ο Μπολσονάρο. Εκμεταλλεύτηκε επίσης την ευκαιρία να επαινέσει την αγροτική βιομηχανία της χώρας, υπενθυμίζοντας σε όλους ότι, χωρίς αυτήν, «ένα μέρος του κόσμου θα πεινούσε».

Εν κατακλείδι, γινόμαστε μάρτυρες μιας σκόπιμης εκστρατείας εναντίον του ικανού ηγέτη ενός έθνους που έχει προστατεύσει το τροπικό δάσος του και έχει ενδεχομένως σώσει τον κόσμο από την επικείμενη μαζική πείνα. Αναμφισβήτητα, ο απώτερος στόχος αυτών της παγκόσμιας ελίτ δεν είναι απλώς να αποτρέψουν την επανεκλογή ενός συντηρητικού ηγέτη στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία, αλλά να στερήσουν από τον βραζιλιάνικο λαό τη γη του, παίρνοντας ένα μεγάλο μέρος της γης και των φυσικών πόρων του έθνους τους.

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο αποτελούν απόψεις του συγγραφέα και δεν αντανακλούν απαραίτητα τις απόψεις της Epoch Times.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε