Τρίτη, 28 Μαρ, 2023
Pixabay

Μια γεύση αποτοξίνωσης με ωμοφαγία

Για την επιβίωση, τα προβλήματα υγείας και την ευεξία του, εδώ και χιλιάδες χρόνια, ο άνθρωπος ακολουθώντας τη φύση κατέφευγε σε θεραπευτικές μεθόδους οι οποίες περιλάμβαναν κατανάλωση βοτάνων, μαλάξεις, βελονισμό και άλλα. Μια ακόμη θεραπευτική μέθοδος, που ίσως είναι η πιο αρχαία, φημισμένη και πιο αποτελεσματική, είναι η νηστεία, η οποία οδηγεί στην αποτοξίνωση. Η αποτοξίνωση είναι τρόπος ζωής για ένα συγκεκριμένο διάστημα και σε χρόνια προβλήματα υγείας μπορεί να διαρκέσει κάποια χρόνια.

Επίσης θα πρέπει να ξέρουμε πως η ωμοφαγία από μόνη της είναι κατά ένα μεγάλο μέρος αποτοξινωτική όταν γίνεται σωστά. Όμως δε θα πρέπει να βλέπουμε μια νηστεία ως καταναγκασμό ή στέρηση, αλλά σαν ένα όμορφο ταξίδι που θα αλλάξει τη ζωή μας προς το καλύτερο. Να θυμάστε ότι «αποτοξίνωση express» δεν υπάρχει. Αν το κάνετε για 1 εβδομάδα ή 1 μήνα, μπορείτε απλά να πάρετε μια γεύση πως είναι να ελαφραίνει το σώμα. Ό,τι και να επιλέξετε, το βασικό είναι μετά τη νηστεία να μην επιστρέψετε ακριβώς στην ίδια διατροφή που είχατε τόσα χρόνια, επιτρέποντας έτσι το σώμα να ανέβει ένα σκαλοπάτι πιο πάνω. Υπάρχουν διάφορα είδη και επίπεδα νηστείας όπως και διαφορετική αντίληψη του καθενός για τον προσδιορισμό της νηστείας.

Για παράδειγμα:

Για κάποιον παμφάγο, η πλήρης αποχή από ζωικά, θαλασσινά προϊόντα και τα παράγωγά τους θεωρείται νηστεία και μάλιστα δύσκολη.

Για κάποιον που είναι φυτοφάγος (vegan), η ωμοφαγία θεωρείται επίσης νηστεία.

Για κάποιον ήδη ωμοφάγο, η ιδέα να μεταβεί στην φρουτοφαγία είναι νηστεία.

Για κάποιον φρουτοφάγο, το επόμενο βήμα είναι η νηστεία με ένα είδος φρούτου, για παράδειγμα σταφύλι (σταφυλοθεραπεία).

Και τέλος έχουμε τα 2 τελευταία είδη νηστείας, μόνο για πολύ προχωρημένους και εκπαιδευμένους, τη νηστεία με νερό και την ξηρασία όπως λέγεται, όπου απέχουμε από κάθε είδος τροφίμων & υγρών.

Βλέπουμε λοιπόν, πως υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα νηστείας ανάλογα με τον σκοπό του καθενός. Υπάρχει και η νηστεία όπου πίνουμε μόνο χυμούς, κάτι που επίσης είναι αποδοτικό για κάποιον που δε θέλει να επιβαρύνει τη χώνεψη. Όμως για κάποιο λόγο στο στόμα έχουμε δόντια, γλώσσα και σάλιο με πεπτικά ένζυμα για να μασάμε την τροφή μας. Η πέψη ξεκινάει από το στόμα και εκεί διεξάγεται το 50% αυτής.

Μερικά βασικά πράγματα που αξίζει να θυμόμαστε

1) Να τρώμε πάντα φρούτα για πρωινό, αν μπορούμε και για δεκατιανό.

2) Ειδικά στα ζουμερά φρούτα όπως καρπούζι, σταφύλι, πορτοκάλι δεν υπάρχει όριο.

3) Τα φρούτα τρώγονται πάντα με άδειο στομάχι.

4) Οι ξηροί καρποί είναι «δύσκολη» και παχυντική τροφή οπότε τους τρώμε μαζί με λαχανικά.

5) Ποτέ δεν τρώμε φρούτα με ξηρούς καρπούς ή φρούτα με λαχανικά.

6) Το αβοκάντο είναι φρούτο αλλά λόγω της λιπαρότητας του τρώγεται με λαχανικά.

7) Να μη βάζουμε πάνω από 2 διαφορετικά λιπαρά σε μια σαλάτα.

8) Να μη τρώμε φρούτα μετά από μια μαγειρεμένη τροφή ή μια σαλάτα λαχανικών

9) Μπορούμε να πίνουμε χυμούς λαχανικών (το μήλο ως εξαίρεση ταιριάζει σε χυμό λαχανικών).

Επίσης να διευκρινίσουμε ότι τα προβλήματα υγείας εξαφανίζονται όχι υπό την παρουσία περισσότερης τροφής, αλλά με λιγότερη τροφή. Αν για παράδειγμα έχετε πόνους στο σώμα, είναι ανώφελο να πάρετε κουρκουμά αν πρώτα δεν κόψετε όλες τις πρωτεΐνες που προκαλούν πόνο. Και όσο πιο σύνθετο και δύσπεπτο είναι ένα γεύμα, τόσο περισσότερη ενέργεια απαιτεί από το σώμα για να:

1) το χωνέψει (στομάχι-συκώτι-χολή-πάγκρεας)

2) να το απορροφήσει (λεπτό έντερο-λεμφικό σύστημα)

3) να το μεταβολίσει/χρησιμοποιήσει (επινεφρίδια & παραθυρεοειδείς αδένες)

4) και να εξαλείψει τα κατάλοιπα που αφήνει (νεφρά-έντερο)

Δυστυχώς, ο σύγχρονος άνθρωπος σπαταλάει σχεδόν όλη του την ενέργεια στη χώνεψη και το σώμα του ταλαιπωρείται, κουράζεται και νιώθει εξασθενημένο. Δυστυχώς, ο μέσος άνθρωπος έχει μάθει να τρώει κάτι και να το χωνεύει για πολλές ώρες νομίζοντας πως έτσι χόρτασε ή όπως λένε «με κρατάει για ώρες», αλλά αυτό είναι λάθος, κάτι που μας έμεινε από τα παιδικά μας χρόνια. Μάθαμε λανθασμένα πως αν έχουμε γεμάτο στομάχι για ώρες ότι είναι το σωστό. Η πέψη όμως πρέπει να διαρκεί μισή με μία ώρα.

Για να γίνει σωστά μια αποτοξίνωση, αυτό που προτείνεται είναι το άτομο να αρχίσει να κόβει σταδιακά τις βλαβερές τροφές και με πολύ αργό ρυθμό να εισέλθει στον υπέροχο κόσμο της ωμοφαγίας. Με αυτό τον τρόπο, το σώμα του δε θα βιώσει απότομα την αλλαγή κι αυτό συμβαίνει επειδή τόσα χρόνια είχε μάθει με τρόφιμα και ροφήματα που του προκάλεσαν εξαρτήσεις και τώρα δε μπορεί χωρίς αυτά.

Όταν αλλάζουμε διατροφή και αφαιρούμε τις στεγνές, αμυλούχες και πρωτεϊνικές τροφές τρώγοντας περισσότερα φρούτα, τότε τα λεμφικά υγρά του σώματός μας αρχίζουν να ενυδατώνονται, φεύγουν οι τοξίνες που ήταν αποθηκευμένες για χρόνια και ξεκινάει η αποτοξίνωση. Αυτή η αλλαγή δημιουργεί το φαινόμενο που λέγεται «θεραπευτική κρίση» κατά την οποία το άτομο μπορεί να βιώσει καταρροή, βήχα, πυρετό, διάρροια, πόνους σε διάφορα σημεία κτλ. Σίγουρα σκεφτήκατε πως αυτά είναι τα ίδια συμπτώματα γρίπης ή κρυολογήματος. Όχι δεν κολλήσατε κάτι ούτε κρυώσατε, αντιθέτως, αυτό που συμβαίνει είναι ότι φεύγουν οι τοξίνες και γι’ αυτό δημιουργούν αυτή την αναστάτωση για λίγες ώρες ή μέρες. Είναι όπως όταν κάνουμε γενική καθαριότητα στο σπίτι. Μέχρι να την τελειώσουμε υπάρχουν σκουπίδια και σκόνες και η κατάσταση φαίνεται χειρότερη από πριν έτσι δεν είναι;

Για το νερό θα λέγαμε ότι παρόλο που ξεδιψάει προσωρινά, δεν είναι ενυδατικό μέσο γιατί δε μπορεί να διαπεράσει την βλεννογόνο που είναι μέρος του λεμφικού συστήματος. Προσθέστε λίγο λεμόνι και τότε θα υπάρχει ενυδάτωση. Δεν είναι τυχαίο που παγκοσμίως γνωρίζουν ότι ένα ποτήρι λεμονόνερο το πρωί με άδειο στομάχι είναι ότι καλύτερο για να ξεκινάμε τη μέρα μας.

– Πόσο διατεθειμένος είμαι να πειθαρχήσω τον εαυτό του;

– Ποιο είδος νηστείας θα με βοηθήσει να πάρω μια γεύση της αποτοξίνωσης ;

– Με ποιο είδος νηστείας θα νιώσω ισορροπημένος συναισθηματικά;

– Πόσο έτοιμος είμαι να πάρει την υγεία στα χέρια μου και να αλλάξω ριζικά τη διατροφή μου;

Αυτά είναι ατομικά ερωτήματα που καθένας πρέπει να αναρωτηθεί εφόσον θέλει να επιλέξει αυτό το μονοπάτι. Μην αντιγράφετε τι κάνουν οι άλλοι γιατί καθένας έχει το δικό του μονοπάτι, τις δικές του αντοχές, τους δικούς του σκοπούς. Εδώ θα μπορούσαμε να πούμε με σιγουριά πως παρόλο που όλοι ανήκουμε στο ανθρώπινο είδος και χρειαζόμαστε την ίδια διατροφή, καθένας έχει διαφορετική προσωπικότητα, μεγάλωσε με διαφορετικές διατροφικές συνήθειες, έχει διαφορετικές γενετικές αδυναμίες και το σώμα του είναι τοξινωμένο με διαφορετικό τρόπο.

Αν έχετε σοβαρό πρόβλημα υγείας και κινδυνεύετε συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Ωστόσο, αν έχετε κάποιο χρόνιο πρόβλημα και συνεχίζετε να υποφέρετε, αν αποφασίσετε να μπείτε στον κόσμο της ωμοφαγίας και να αρχίσετε να υιοθετείτε κάποιο είδος νηστείας, είναι προσωπική σας επιλογή και αναλαμβάνετε την πλήρη ευθύνη των ενεργειών σας, απαλλάσσοντας τον συντάκτη του άρθρου και αυτό τον ιστότοπο από τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να έχει το αποτέλεσμα των επιλογών σας.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε