Δευτέρα, 02 Δεκ, 2024
Η Ντενγκ Λίτινγκ ζητά βοήθεια έξω από την Υπηρεσία Προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης, στις 24 Ιουλίου 2024. (Ευγενική προσφορά της Ντενγκ Λίτινγκ)

Μια οικογένεια σε φυγή: Η οδυνηρή αναζήτηση ασύλου μιας Κινέζας συγγραφέως

Ο εφιάλτης της ξεκίνησε με μια φαινομενικά απλή πράξη: την ανάρτηση ενός διαδικτυακού μηνύματος που μνημόνευε ευγενικά τους θανάτους των φοιτητών στη σφαγή της πλατείας Τιενανμέν το 1989.

Στο διεθνές αεροδρόμιο Ταογιουάν της Ταϊβάν, ο αέρας ήταν τεταμένος καθώς μια Κινέζα συγγραφέας, ο σύζυγός της και ο 5χρονος γιος τους στριμώχνονταν, σφίγγοντας ο ένας τον άλλον σαν να μπορούσε να καταρρεύσει ο κόσμος γύρω τους ανά πάσα στιγμή. Τα μάτια τους, κούφια από την εξάντληση, έτρεχαν ανήσυχα στον κατάμεστο τερματικό σταθμό, ανιχνεύοντας για οποιοδήποτε σημάδι κινδύνου.

Αυτή δεν ήταν απλώς μια τουριστική επίσκεψη- ήταν μια απελπισμένη φυγή από έναν εφιάλτη που τους καταδίωκε από τότε που έφυγαν από την Κίνα στις 22 Ιουλίου. Η Ταϊβάν ήταν η τρίτη προσπάθειά τους, αφού απέτυχαν να εξασφαλίσουν προστασία στην Ταϊλάνδη και τη Σιγκαπούρη.

«Το μόνο που θέλουμε είναι μια κανονική ζωή χωρίς φόβο και όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα γίνονται σεβαστά», εκμυστηρεύτηκε η Ντενγκ Λίτινγκ, με τη φωνή της μόλις που ξεπερνούσε τον ψίθυρο, στους Epoch Times από μια άγνωστη τοποθεσία στη Νοτιοανατολική Ασία στις 22 Αυγούστου.

Για την Ντενγκ Λίτινγκ, γνωστή με το ψευδώνυμο Μο Λου, αυτός ο αγώνας για την ελευθερία είναι μια μάχη για τη σωματική της ασφάλεια και για τη διατήρηση της δημιουργικής της ελευθερίας. Ως Κινέζα συγγραφέας που τόλμησε να μιλήσει ενάντια στις θηριωδίες που διαπράττει το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ), η ίδια η ύπαρξή της είχε γίνει στόχος.

Τώρα, έχει βρεθεί να παλεύει για να κρατήσει την οικογένειά της ασφαλή και αντιμετωπίζει την πρόκληση να παραμείνει αυτή που είναι – με τη σπίθα της δημιουργικότητας και της αλήθειας που είχε καθορίσει τη ζωή της.

Ο εφιάλτης της ξεκίνησε με μια φαινομενικά απλή πράξη: δημοσίευσε ένα μήνυμα στο διαδίκτυο σχετικά με την «προσφορά ενός μπουκέτου λευκών λουλουδιών στην πλατεία» μια ημέρα πριν από την 35η επέτειο της σφαγής της πλατείας Τιενανμέν το 1989, μια βίαιη κυβερνητική καταστολή κατά των φιλοδημοκρατικών φοιτητών στις 4 Ιουνίου, που είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες, αν όχι δεκάδες χιλιάδες, νεκρούς.

Η ανεπαίσθητη νύξη για ένα μνημόσυνο προκάλεσε την πλήρη οργή των κινεζικών αρχών. Στις 4 Ιουνίου, μόλις λίγες ημέρες αφότου πήρε τον γιο της για να ταξιδέψει για τις διακοπές της Ημέρας του Παιδιού, η ζωή της Ντενγκ ανατράπηκε όταν η αστυνομία την εντόπισε σε ένα ξενοδοχείο στο Τσονγκτσίνγκ, μια νοτιοδυτική πόλη που διοικείται άμεσα από το κεντρικό καθεστώς του ΚΚΚ.

«Νόμιζες ότι δεν θα μπορούσαμε να σε βρούμε; Μόλις μπήκες σε αυτό το ξενοδοχείο, τα στοιχεία της ταυτότητάς σου φορτώθηκαν», είπαν οι αστυνομικοί καθώς την έσυραν σε ένα κοντινό αστυνομικό τμήμα, με τον τρομοκρατημένο γιο της να της σφίγγει το χέρι, θυμάται η ίδια.

Η ανάκριση ήταν βάναυση, μια υπολογισμένη προσπάθεια να σπάσει το πνεύμα της, λέει. «Με απείλησαν, με έσπρωχναν και μου τραβούσαν τα ρούχα, ενώ ο γιος μου παρακολουθούσε», θυμάται η Ντενγκ, με τη φωνή της να τρέμει καθώς ξαναζούσε το τραύμα.

«Κάθε φορά που δεν τους έλεγα τις απαντήσεις που ήθελαν να ακούσουν, χτυπούσαν το τραπέζι από θυμό. Ο γιος μου ήταν τρομοκρατημένος από την κατάσταση. Ήταν σαν ο γιος μου να ήταν όμηρός τους. Απειλούσαν συνεχώς ότι κάτι κακό θα συνέβαινε αν δεν συνεργαζόμουν».

Κατά τη διάρκεια της εξαντλητικής ανάκρισης, παρά τις αδυσώπητες απειλές και απαιτήσεις τους, η Ντενγκ παρέμεινε σταθερή. Δεν παραδέχτηκε την ενοχή της. Αυτή και ο γιος της τελικά οδηγήθηκαν πίσω στο ξενοδοχείο μετά από την τρίωρη δοκιμασία.

«Ο γιος μου ήταν τόσο φοβισμένος- του είπα να κλείσει τα μάτια του και να σκεφτεί κάτι άλλο, αλλά εξακολουθούσε να φοβάται ακόμη και με κλειστά μάτια – είναι απλώς ένα παιδί, τελικά», πρόσθεσε η Ντενγκ.

Ο μεγαλύτερος φόβος της -ότι αυτή η εμπειρία θα άφηνε ένα μόνιμο σημάδι στο 5χρονο παιδί της- έγινε γρήγορα πραγματικότητα. «Ανέπτυξε έντονο φόβο για τα αυτοκίνητα της αστυνομίας. Κάθε φορά που ακούει ένα περιπολικό, μαζεύεται πίσω από φόβο, με τον λαιμό του να σφίγγεται», είπε.

Συνειδητοποιώντας ότι η παραμονή στην Κίνα δεν αποτελούσε πλέον επιλογή, η Ντενγκ και η οικογένειά της εγκατέλειψαν τη χώρα στις 22 Ιουλίου, ξεκινώντας ένα επικίνδυνο ταξίδι μέσω Ταϊλάνδης και Σιγκαπούρης πριν φτάσουν τελικά στην Ταϊβάν. Ωστόσο, η σκιά του μακρύ χεριού του ΚΚΚ ακολούθησε.

Ακόμη και στο εξωτερικό, Κινέζοι αξιωματούχοι της εθνικής ασφάλειας από την επαρχία Γκουανγκσί επικοινώνησαν με τον σύζυγο της Ντενγκ, προτρέποντάς την να παραδοθεί. Προειδοποίησαν ότι το γεγονός ότι βρισκόταν εκτός Κίνας δεν εγγυάται την ασφάλειά της και ότι αν την έπιαναν, θα αντιμετώπιζε «τουλάχιστον επτά χρόνια φυλάκιση» και «δεν θα μείνουν ούτε τα κόκαλά της». Οι Κινέζοι αστυνομικοί επικοινώνησαν επίσης με τον πατέρα της και τους πρώην συμμαθητές της, λέγοντάς της πως όλοι γνώριζαν ότι ήταν καταζητούμενη εγκληματίας.

Λόγω της έλλειψης επίσημων νόμων για τους πρόσφυγες στην Ταϊβάν, η Ντενγκ και η οικογένειά της αναγκάστηκαν να διαφύγουν και πάλι, αυτή τη φορά σε μια άγνωστη τοποθεσία στη Νοτιοανατολική Ασία.

«Από τότε που ήρθα εδώ από την Ταϊβάν, η μεγαλύτερη ανησυχία μου ήταν η πιθανότητα να απελαθώ, επειδή αυτή είναι η Νοτιοανατολική Ασία», δήλωσε η Ντενγκ, προσθέτοντας ότι δεν αισθάνεται ασφαλής στη Νοτιοανατολική Ασία λόγω της επιρροής του ΚΚΚ στην περιοχή. Είπε ότι παραμένει ευγνώμων στην Ταϊβάν που δεν τους έστειλε πίσω στην Κίνα, αναγνωρίζοντας τη δύσκολη θέση του αυτοδιοικούμενου νησιού.

«Αλλά τώρα, έπρεπε να βρούμε κάποιο ασφαλές μέρος και σε ένα εύρος τιμών που θα μπορούσαμε να αποδεχτούμε», πρόσθεσε.

«Το πρόσωπο που λυπάμαι περισσότερο είναι το παιδί μου. Το έχω σύρει παντού, διαρκώς σε κίνηση, και ξέρει ότι μας καταδιώκουν», είπε η Ντενγκ, με τη φωνή της να σπάει από τη συγκίνηση.

«Ο σύζυγός μου έχει επίσης υπομείνει πολλές κακουχίες μαζί μου. Αυτό είναι που με πονάει περισσότερο και με κάνει να αισθάνομαι χειρότερα όταν το σκέφτομαι, και εξακολουθώ να αισθάνομαι βαθιά στενοχωρημένη γι’ αυτό τώρα».

Ωστόσο, οι ιστορίες που δεν έχει πει ακόμα, οι αλήθειες που δεν έχει αποκαλύψει ακόμα -αυτές είναι που την κρατούν σε εγρήγορση, ακόμα και όταν ο κόσμος γύρω της γίνεται όλο και πιο σκοτεινός.

Η Ντενγκ με τον γιο της σε ένα ταξίδι διακοπών για την Ημέρα του Παιδιού στο Γκουιλίν, στην επαρχία Γκουανγκσί, την 1η Ιουνίου 2024. (Ευγενική προσφορά της Ντενγκ Λίτινγκ)

 

Προσωπική αφύπνιση και το βάρος της αλήθειας

Καθώς το ταξίδι της Ντενγκ στην εξορία συνεχίζεται, οι αλήθειες που αποκάλυψε στην Κίνα την βαραίνουν. Η αγάπη της για το διάβασμα και τη συγγραφή της άνοιξε για πρώτη φορά τα μάτια της στη σκληρή πραγματικότητα της ζωής υπό το ΚΚΚ. Τώρα, οι ίδιες αυτές αλήθειες την οδηγούν μπροστά, ακόμη και όταν οι κίνδυνοι αυξάνονται.

Για εκείνη, τα βιβλία ήταν κάτι περισσότερο από μια απλή πηγή γνώσης- ήταν μια πύλη κατανόησης του κόσμου πέρα από τις αυστηρά ελεγχόμενες αφηγήσεις που προωθούσε το ΚΚΚ. Η παράκαμψη του τείχους προστασίας του ΚΚΚ στο διαδίκτυο και η ανάγνωση απαγορευμένων βιβλίων την οδήγησαν σε μια βαθύτερη συνειδητοποίηση των φρικαλεοτήτων που διέπραξε το κινεζικό καθεστώς, από την Πολιτιστική Επανάσταση μέχρι τις πιο πρόσφατες διώξεις αντιφρονούντων και θρησκευτικών ομάδων.

Και η συγγραφή έγινε ο δίαυλος μέσω του οποίου εκφράστηκε και μοιράστηκε όσα είχε μάθει. «Πάντα προσπαθούσα να εκφράσω τις αληθινές μου σκέψεις, την κατάσταση της ψυχής μου και τη συνολική πνευματική κατάσταση της Κίνας στα γραπτά μου. Γράφω για τις σκοτεινές, τραγικές πραγματικότητες και το συντριπτικό σκοτάδι όλων αυτών».

 

Ο αγώνας για την ελευθερία

Το 2021, η Ντενγκ δημοσίευσε ένα μυθιστόρημα με τίτλο «A World Without Souls» (Ένας κόσμος χωρίς ψυχές).

Το μυθιστόρημα ακολουθεί ένα νεαρό κορίτσι σε έναν δυστοπικό κόσμο απογυμνωμένο από την ελευθερία και το πνεύμα. Εν μέσω προσωπικών τραγωδιών, ξεκινά μια μυστικιστική περιπέτεια με τον παιδικό της φίλο. Οι αγώνες τους για επιβίωση και η αναζήτηση λύτρωσης αντικατοπτρίζουν τη σκληρή πραγματικότητα της σύγχρονης κινεζικής κοινωνίας υπό το ΚΚΚ, προσφέροντας έναν βαθύ προβληματισμό για έναν κόσμο σε αναταραχή.

Παρά τους κινδύνους, η Ντενγκ δεν έχασε ποτέ τον στόχο της: να γίνει μια φωνή που να υπερβαίνει την εποχή της και να γράψει μυθιστορήματα που να αποτυπώνουν τη μοναδική της οπτική.

«Τώρα, σκοπεύω να συνεχίσω να σκέφτομαι πώς θα φτάσω σε ένα ασφαλέστερο μέρος», είπε η Ντενγκ, με την αποφασιστικότητά της να παραμένει ακλόνητη παρά τις αντιξοότητες. «Χωρίς τις ζωές μας, πώς μπορούμε να επιδιώξουμε την ελευθερία;»

Το βάρος της αβεβαιότητας τη βαραίνει, αλλά η Ντενγκ παραμένει ακλόνητη στη δέσμευσή της για την αλήθεια και την ελευθερία.

 

Διατηρώντας την πίστη

Στις πιο σκοτεινές στιγμές της, η Ντενγκ αντλεί δύναμη από τη χριστιανική της πίστη – μια πίστη που την έχει καθοδηγήσει στις πιο δύσκολες στιγμές και της έχει δώσει το κουράγιο να συνεχίσει. Το ταξίδι της προς τον χριστιανισμό ήταν σταδιακό, διαμορφωμένο από χρόνια αναζήτησης πνευματικής καθοδήγησης. Αλλά στην Κίνα, η ανοιχτή άσκηση του χριστιανισμού ενέχει σοβαρούς κινδύνους.

Η Ντενγκ μεγάλωσε με βουδιστικές διδασκαλίες. Οι παραδοσιακές κινεζικές πεποιθήσεις διαμόρφωσαν την κοσμοθεωρία της μέχρι το 2020. Τα προηγούμενα έργα της συχνά αντανακλούσαν αυτή τη βαθιά ριζωμένη πίστη στο βουδισμό.

Καθώς συνέχισε να γράφει και να εξερευνά διαφορετικές ιδέες, η οπτική της άλλαξε. Και μέχρι το 2021, είχε γίνει χριστιανή. Μετά από αυτό, η Ντενγκ είπε ότι «δεν τολμούσε να το πει στους άλλους» από φόβο μήπως τη δουν να προσεύχεται. Στη γενέτειρά της, την κομητεία Λίνγκσαν στην επαρχία Γκουανγκσί στη νότια Κίνα, μια χριστιανική εκκλησία είχε κατεδαφιστεί, πιθανότατα λόγω διώξεων. «Όταν προσπάθησα να τη βρω, είχε εξαφανιστεί», θυμήθηκε. Αν και υπήρχαν φήμες για υπόγειες εκκλησίες, είπε ότι δεν μπορούσε να έρθει σε επαφή μαζί τους.

Στην Κίνα, η χριστιανική πίστη βρίσκεται επίσης υπό τον έλεγχο του ΚΚΚ. Είπε ότι οι διαδικτυακές της αναρτήσεις που ενσωματώνουν τη χριστιανική της πίστη μπλοκαρίστηκαν. Είπε ότι έλαβε ακόμη και μήνυμα από τη διαδικτυακή αστυνομία που τη ρωτούσε αν είχε διαπιστευτήρια από μια χριστιανική εκκλησία.

«Ουσιαστικά μου έλεγαν ότι έπρεπε να γίνω μέλος της ελεγχόμενης από το κράτος εκκλησίας και να πάρω άδεια, αλλιώς δεν θα με άφηναν να κάνω αναρτήσεις», πρόσθεσε.

Παρά τις προκλήσεις, η πίστη της Ντενγκ παραμένει η άγκυρα της. «Ό,τι κάνω καθοδηγείται από τον Θεό, όπως η απόδρασή μου από το ΚΚΚ», δήλωσε. «Παρά την απομάκρυνση από την Ταϊβάν και την αντιμετώπιση πολλών δυσκολιών, εξακολουθούμε να βλέπουμε το χέρι του Θεού στη ζωή μας. Αυτό μας έχει φέρει κάποια γαλήνη στο μυαλό».

«Πιστεύαμε ότι μπορεί να περάσουμε όλη μας τη ζωή παγιδευμένοι εκεί. Αλλά μετά από προσευχή, ο Θεός μου αποκάλυψε ότι πρέπει να φύγω από την Κίνα για χάρη του παιδιού μου», πρόσθεσε.

Αυτή η αίσθηση του σκοπού κρατάει την Ντενγκ συγκεντρωμένη στο μέλλον, ακόμη και όταν περνάει τη ζωή της στην εξορία. Είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να αγωνίζεται για μια καλύτερη ζωή για την οικογένειά της. Ελπίζει να βρει ένα ασφαλές καταφύγιο σε μια δυτική δημοκρατία, όπου θα μπορέσουν να σταματήσουν να τρέχουν.

Ξέρει ότι η ικανότητά της να γράφει και να σκέφτεται ελεύθερα θα περιορίζεται σημαντικά όσο βρίσκονται σε φυγή, αλλά η παραίτηση δεν αποτελεί επιλογή.

«Δεν μου αρέσει να ακολουθώ τάσεις ή να γράφω πράγματα που είναι ίδια με τα άλλα. Θέλω να εκφράσω την ατομικότητά μου μέσα από τα μυθιστορήματά μου, να γράψω κάτι πραγματικά μοναδικό», δήλωσε.

Των Sean Tseng and Xin Ning

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε