Κυριακή, 27 Απρ, 2025
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Κηρ Στάρμερ, και ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Κρίστοφερ Λούξον, κοιτάζουν drone σε επίδειξη του SYOS, κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε μια στρατιωτική βάση που εκπαιδεύει ουκρανικά στρατεύματα στη Δυτική Αγγλία, στις 22 Απριλίου 2025. (Finnbarr Webster/Getty Images)

Μικρή εταιρεία της Νέας Ζηλανδίας κερδίζει σύμβαση για την προμήθεια στο Ηνωμένο Βασίλειο drone με προορισμό την Ουκρανία

Οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών ανακοίνωσαν ότι θα καταρτιστεί μια νέα κοινή αμυντική εταιρική σχέση, που θα αντικαταστήσει αυτήν που υπεγράφη το 2015

Μια εταιρεία τεσσάρων ετών από τη Νέα Ζηλανδία, που λειτουργεί από μια απλή αποθήκη στην Ταουράνγκα —γνωστή ως παραθαλάσσιος τόπος διακοπών και συνταξιοδότησης— έχει κερδίσει σύμβαση 66,8 εκατομμυρίων δολαρίων NZ (39,88 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) για να προμηθεύσει την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου με drone για χρήση στην Ουκρανία.

Η Syos Aerospace ιδρύθηκε το 2021 και ειδικεύεται στην κατασκευή οχημάτων χωρίς πληρώματα για αεροπορική, χερσαία και θαλάσσια χρήση.

Κατασκευάζει μη επανδρωμένα ελικόπτερα «βαρέως φορτίου» κατάλληλα για εναέριες επιχειρήσεις σε απομακρυσμένες τοποθεσίες. Το κορυφαίο μοντέλο της είναι το SA200, με χωρητικότητα ωφέλιμου φορτίου 200 κιλά και αντοχή πτήσης 2 ώρες.

Η εταιρεία διαθέτει ήδη εργοστάσιο παραγωγής στο Ηνωμένο Βασίλειο και σχεδιάζει να επεκταθεί στην Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Syos έχει αναπτύξει ένα ιδιόκτητο σύστημα ελέγχου που μπορεί να λειτουργεί σε περιοχές όπου η δορυφορική πλοήγηση δεν είναι διαθέσιμη ή αναξιόπιστη λόγω διαφόρων παραγόντων όπως παρεμβολές, μπλοκάρισμα σήματος ή σκόπιμη εμπλοκή.

Τα drone χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για την υποστήριξη απομακρυσμένων ανθρώπων πιλότων, αλλά μπορούν επίσης να λειτουργούν αυτόνομα. Χτισμένα στο εργοστάσιό της στο Χάμσαϊρ, νοτιοανατολικά του Λονδίνου, είχαν σταλεί στο παρελθόν σε ζώνες μάχης.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε από τον Βρετανό πρωθυπουργό Κηρ Στάρμερ καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο και η Νέα Ζηλανδία αυξάνουν τις αμυντικές τους δαπάνες στο 2,5% και 2% του ΑΕΠ, αντίστοιχα, και ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Κρις Λούξον επισκέπτεται τη Βρετανία.

Η επέκταση των αμυντικών δαπανών οδήγησε τη Syos να προβλέψει ότι τα έσοδά της θα τριπλασιαστούν το επόμενο έτος.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κηρ Στάρμερ (κέντρο) και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκυ (2ος από δεξιά) παρευρίσκονται σε παρουσίαση ουκρανικών στρατιωτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Κίεβο, στις 16 Ιανουαρίου 2025. (Tatiana Dzhafarova/AFP μέσω Getty Images)

 

Ο Στάρμερ ανέφερε σε δήλωση ότι οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να εργάζονται «για να βάλουν την Ουκρανία στην ισχυρότερη δυνατή θέση για να αποτρέψουν μια ολοένα και πιο επιθετική Ρωσία».

«Από τις παραλίες της Καλλίπολης μέχρι το ζωτικό έργο που κάνουμε μαζί για την επιχείρηση Interflex και την υποστήριξή μας προς την Ουκρανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Νέα Ζηλανδία στάθηκαν ώμο με ώμο για γενιές στην επιδίωξη της ειρήνης και της σταθερότητας», είπε.

Η Νέα Ζηλανδία, η οποία συμβάλλει επίσης σε προγράμματα υποστήριξης μετά τη διαφωνία για την Ουκρανία, μέσω του Συνασπισμού των Πρόθυμων, επιβεβαίωσε στις 23 Απριλίου ότι θα επεκτείνει την υποστήριξή της για την επιχείρηση Interflex.

Η επιχείρηση έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 54.000 Ουκρανούς στρατιώτες στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι σήμερα και τώρα θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους. Ο Λούξον επισκέφτηκε στις 22 Απριλίου για να δει από κοντά την εκπαίδευση.

Οι δύο χώρες σχεδιάζουν να αυξήσουν τη συνεργασία τους σε θέματα άμυνας και ασφάλειας.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επιβεβαίωσε ότι οι αντίστοιχοι υπουργοί Άμυνας έλαβαν εντολή να εργαστούν για μια νέα κοινή αμυντική εταιρική σχέση που θα αντικαταστήσει αυτή που υπογράφηκε το 2015.

«Θα αναγνωρίσει επίσης τη ζωτικής σημασίας εταιρική σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Νέας Ζηλανδίας για τη διατήρηση της σταθερότητας και της ασφάλειας σε όλη την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τον Ινδο-Ειρηνικό», αναφέρεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Η φρεγάτα του Βασιλικού Ναυτικού της Νέας Ζηλανδίας HMNZS Te Kaha εντάχθηκε στο UK Carrier Strike Group, το οποίο αναχώρησε σήμερα από το Πόρτσμουθ με προορισμό τον Ινδικό Ωκεανό.

Tου Ρεξ Βίντερστρομ

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε