Τρίτη, 05 Μαρ, 2024
Μια μετανάστρια στέκεται δίπλα στην αυτοσχέδια σκηνή της έξω από τον καταυλισμό της Μόριας βορειοανατολικά της Λέσβου, στις 11 Μαρτίου 2020. (Aggelos Barai / AP Photo)

Μητσοτάκης προς ΕΕ: Μην αφήνετε χώρες να χρησιμοποιούν μετανάστες ως γεωπολιτικά “πιόνια”

Μιλώντας την Παρασκευή κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της FRONTEX Fabrice Leggeri, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τη γειτονική Τουρκία να εργαστεί πιο ενεργά για την αποτροπή των παράτυπων αφίξεων στο Αιγαίο.

Η Ελλάδα υπήρξε μια από τις πιο δημοφιλείς διαδρομές της ΕΕ για ανθρώπους που διαφεύγουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια, με τους περισσότερους να πηγαίνουν από την τουρκική ακτή προς τα κοντινά ελληνικά νησιά με υπερπλήρεις βάρκες λαθρεμπόρων.

Τον Μάρτιο του 2020, χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που είχαν βρεθεί στην Τουρκία και κατέφτασαν στα ελληνικά σύνορα αφού η Τουρκία ανακοίνωσε ότι ανοίγει τα σύνορά της στην ΕΕ. Ακολούθησαν χαοτικές σκηνές στα ελληνικά σύνορα και η Αθήνα ανέστειλε προσωρινά τις αιτήσεις ασύλου.

Παρόμοιες σκηνές έγιναν αυτήν την εβδομάδα στον θύλακο της Θέουτα της Βόρειας Αφρικής, όταν περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι κολύμπησαν ή πήδηξαν πάνω από τους συνοριακούς φράκτες αφότου το Μαρόκο είχε χαλαρώσει τους συνοριακούς ελέγχους.

«Είναι αδιανόητο μετανάστες και πρόσφυγες να χρησιμοποιούνται ως γεωπολιτικά “πιόνια” ώστε να ασκηθεί πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως σύνολο. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα αυστηροί όποτε αυτό συμβαίνει. Συνέβη πέρυσι τον Μάρτιο, στα χερσαία σύνορά μας με την Τουρκία. Συνέβη ξανά πριν από λίγες ημέρες στη βόρεια Αφρική. Άρα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι ότι δεν θα δεχτούμε την άσκηση πίεσης από χώρες που επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν μετανάστες και πρόσφυγες ώστε να πιέσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα όποια συμφέροντά τους», δήλωσε ο Μητσοτάκης μετά από συνάντηση με τον επικεφαλής του Frontex Fabrice Leggeri.

Η Ελλάδα κατηγορήθηκε από την Τουρκία και τις ομάδες προσφύγων ότι πραγματοποίησαν ώθηση – συνοπτικές απελάσεις των αφίξεων μεταναστών χωρίς να τους δώσουν την ευκαιρία να υποβάλουν αίτηση ασύλου – μια κατηγορία που αρνείται έντονα.

 

Ο Μητσοτάκης προέτρεψε επίσης την Τουρκία να δεχτεί περίπου 1.500 άτομα από τα ελληνικά νησιά των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί, λέγοντας ότι «θα ήταν ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα για την ενίσχυση της συνεργασίας μας».

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε