Σάββατο, 13 Απρ, 2024
Παιδιά δέχονται ορό σε παιδιατρικό νοσοκομείο στο Πεκίνο στις 23 Νοεμβρίου 2023. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε από την Κίνα περισσότερα στοιχεία σχετικά με μια αναπνευστική ασθένεια που εξαπλώνεται στο βόρειο τμήμα της χώρας. (JADE GAO/AFP μέσω Getty Images)

Μυστηριώδες ξέσπασμα παιδικής πνευμονίας ταλανίζει την Κίνα

Πόσο σοβαρή είναι η επιδημία παιδικής πνευμονίας στην Κίνα;

Αν ρωτούσατε τις κινεζικές αρχές, η απάντηση θα ήταν ότι δεν χρειάζεται να ανησυχείτε ιδιαίτερα.

Το Πεκίνο δήλωσε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι δεν υπάρχουν «ασυνήθιστα ή νέα παθογόνα» ή κλινικά συμπτώματα.

Ορισμένες από τις αναφορές των κινεζικών μέσων ενημέρωσης έχουν περιγράψει την ασθένεια ως «αποτρέψιμη και ελεγχόμενη» – ίσως θυμάστε την ίδια φράση που χρησιμοποιήθηκε στις αρχές του 2020, όταν η επιδημία COVID-19 άρχισε να εξαπλώνεται στη Γουχάν.

Όπως και να έχει, οι ανησυχίες των Κινέζων γονέων είναι πραγματικές.

Οι οικογένειες περιμένουν σε μεγάλες ουρές στα κινεζικά νοσοκομεία επί ώρες για να μπορέσουν να δουν έναν γιατρό. Πολλά μαθήματα διακόπτονται επειδή τα περισσότερα παιδιά είναι άρρωστα.

“Όλοι στην τάξη βήχουν -δεν μπορείς καν να ακούσεις τι λέει ο δάσκαλος”, δήλωσε στους Epoch Times ένας άνδρας με το επώνυμο Τσεν, αφηγούμενος τα όσα άκουσε από την κόρη του που πηγαίνει στο σχολείο από το Πεκίνο.

Οι άνθρωποι χρειάστηκε να περιμένουν νωρίς το πρωί για να πάρουν αριθμό κατανομής στα νοσοκομεία και ορισμένοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας δήλωσαν ότι πρέπει να κάνουν το ίδιο. Ένας αριθμός της τάξης των 1.000 δεν είναι ασυνήθιστος. Ο χρόνος αναμονής είναι τόσο μεγάλος που κάποιοι άνθρωποι φέρνουν καρέκλες και σκηνές και χορηγούν ενδοφλέβιες σταγόνες στον εαυτό τους κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Ενώ ο ΠΟΥ αναζητά περισσότερες πληροφορίες από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας, η συγκάλυψη του κινεζικού καθεστώτος έχει επισημανθεί από αρκετούς Αμερικανούς νομοθέτες.

«Δεν έχουμε καμία απολύτως δυνατότητα να εμπιστευτούμε τους Κινέζους», δήλωσε ο αντιπρόσωπος Μόργκαν Γκρίφιθ (R-Va.), στην αδελφή έκδοση της εφημερίδας The Epoch Times, NTD, στις 30 Νοεμβρίου.

Ο ίδιος έχει υπογράψει επιστολή με την οποία ζητά από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ να ερευνήσουν το ξέσπασμα της επιδημίας στην Κίνα.

Ο βουλευτής Γκρεγκ Μέρφι (R-N.C.), που ασκεί το επάγγελμα του χειρουργού, δήλωσε επίσης ότι πιστεύει ότι «η Κίνα θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μην φανεί ότι είναι η γενεσιουργός αιτία μιας ακόμη πανδημίας».

«Δεν εμπιστεύομαι τίποτα από όσα λένε οι Κινέζοι – ούτε λέξη», δήλωσε στο NTD. «Αν καείς μια φορά, δεν πρόκειται να ξανακαείς».

Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι, συμπεριλαμβανομένου του γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο από τη Φλόριντα, έχουν ζητήσει ταξιδιωτική απαγόρευση.

«Μια ταξιδιωτική απαγόρευση τώρα θα μπορούσε να σώσει τη χώρα μας από θάνατο, λοκτνάουν, εντολές και περαιτέρω επιδημίες αργότερα», γράφουν σε επιστολή τους προς τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Προς το παρόν δεν σχεδιάζεται καμία ταξιδιωτική απαγόρευση.

Ερωτηθείς αν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστηρίζει την ταξιδιωτική απαγόρευση, ο εκπρόσωπος Μάθιου Μίλερ δήλωσε ότι «θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά την κατάσταση και θα παρέχουν σημαντικές ενημερώσεις σε περίπτωση που η κατάσταση αλλάξει».

«Σε αυτό το σημείο το CDC έχει δηλώσει δημοσίως ότι δεν έχει αποδείξεις ότι πρόκειται για νέο παθογόνο», είπε απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας The Epoch Times κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Οι κινεζικές αρχές φαίνεται να χρησιμοποιούν την ίδια στρατηγική που χρησιμοποίησαν πριν από τρία χρόνια για να πείσουν το κοινό ότι η επιδημία δεν είναι και τόσο σοβαρή.

Έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στην επίπτωση της γρίπης και άλλων λοιμώξεων που εξαπλώνονται αυτή την περίοδο και θα μπορούσαν να έχουν συμβάλει στις συστάδες των κρουσμάτων- η πνευμονία από μυκόπλασμα είναι μια άλλη αιτία που αναφέρεται.

Αλλά ο Σον Λιν, πρώην διευθυντής εργαστηρίου στον κλάδο των ιογενών ασθενειών του Ινστιτούτου Έρευνας του Στρατού Walter Reed, δεν είναι ευχαριστημένος με αυτή την εξήγηση. Οι εποχές αναπνευστικών ασθενειών στο παρελθόν δεν είχαν φτάσει σε τέτοια κλίμακα όπως τώρα.

Ένας πληροφοριοδότης που βρίσκεται κοντά στην ανώτατη κινεζική ηγεσία δήλωσε στους Epoch Times ότι ο Κινέζος κομμουνιστής ηγέτης Σι Τζινπίνγκ έχει δώσει εντολή στους αξιωματούχους να υποβαθμίσουν τη σοβαρότητα της επιδημίας και να τονίσουν ότι δεν είναι αποτέλεσμα της μετάλλαξης COVID-19.

Ορισμένες χώρες και περιοχές εκφράζουν αυτή τη στιγμή ανησυχίες.

Η Ταϊβάν συμβούλεψε τους ηλικιωμένους, τους πολύ νέους και όσους έχουν χαμηλή ανοσία να αποφεύγουν τις μετακινήσεις στην Κίνα.

Στην Κίνα, ο COVID-19 δεν αναφέρεται ιδιαίτερα, αλλά υπάρχει αυξανόμενη δημόσια εικασία ότι μπορεί να πρόκειται για μετάλλαξη.

Μέχρι στιγμής, οι κινεζικές αρχές επεκτείνουν τη χωρητικότητα των νοσοκομείων, προωθούν την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, λένε στους πυρετόπληκτους μαθητές και τους καθηγητές να μην έρχονται στα μαθήματα.

Τι θα ακολουθήσει; Θα σας κρατάμε ενήμερους.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε