Παρασκευή, 29 Σεπ, 2023
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατηγορούνται για κατάφορες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Να απελευθερώσουν τα ΗΑΕ τους αντιπολιτευόμενους φυλακισμένους της ομαδικής δίκης του 2013, ζητά η Διεθνής Αμνηστία

Η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία κάλεσε χθες Κυριακή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που θα φιλοξενήσουν φέτος την 28η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP28), να αποφυλακίσουν δεκάδες πολίτες τους «άδικα φυλακισμένους» έπειτα από ομαδική δίκη το 2013.

Σε ανακοίνωσή της με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δέκα ετών από τη δίκη αυτή, μερικούς μήνες πριν από την COP28, που προβλέπεται να διεξαχθεί στα τέλη της χρονιάς, η ΜΚΟ προειδοποίησε πως η διάσκεψη διατρέχει κίνδυνο να «αμαυρωθεί από την καταστολή» εάν οι φυλακισμένοι δεν αφεθούν ελεύθεροι άμεσα.

«Στα Εμιράτα πέφτουν τα «φώτα της διεθνούς δημοσιότητας διότι προσεχώς θα φιλοξενήσουν την COP28», τόνισε η Χεμπά Μουράγεφ, διευθύντρια του τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική.

Μολαταύτα, «η κυβέρνησή τους δεν έχει απελευθερώσει κανένα από τα 60 μέλη της κοινωνίας των πολιτών των εμιράτων που φυλακίστηκαν άδικα μετά τη διαβόητη ομαδική δίκη του 2013, παρότι οι 51 έχουν ήδη εκτίσει τις ποινές τους», πρόσθεσε.

Η δίκη αυτή είχε ακολουθήσει κύμα συλλήψεων και διώξεων που ξεκίνησε το 2012 και κορυφώθηκε με την προσαγωγή σε ομαδική δίκη 94 αντιπολιτευόμενων, συμπεριλαμβανομένων αγωνιστών, δικηγόρων, φοιτητών και εκπαιδευτικών.

Όταν ολοκληρώθηκε η δίκη κεκλεισμένων των θυρών τη 2η Ιουλίου 2013, 69 άνθρωποι καταδικάστηκαν για δεσμούς με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, που θεωρούνται από τις μοναρχίες του Κόλπου τρομοκρατική οργάνωση.

Ανάμεσά τους, 60 παραμένουν ακόμη φυλακισμένοι, οι 51 από τους οποίους εξέτισαν τις ποινές τους μεν αλλά εξακολουθούν να κρατούνται με πρόσχημα την υποβολή τους σε «συμβουλές για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού», επισημαίνει η ΜΚΟ.

«Η COP28 δεν θα καταλήξει στη φιλόδοξη δράση που χρειαζόμαστε για να το κλίμα εάν εκτυλιχτεί σε περιβάλλον όπου η οικοδέσποινα χώρα έχει νόμους που περιορίζουν την ελευθερία της έκφρασης», εκτίμησε η κυρία Μουράγεφ.

«Αν οι κυβερνήσεις όλου του κόσμου θέλουν να διασφαλίσουν ότι η COP28 δεν θα αμαυρωθεί από την καταστολή και ότι θα επιτύχει να θέσει σε εφαρμογή δράση για το κλίμα επείγουσα και αποτελεσματική, πρέπει να δράσουν και να πιέσουν την κυβέρνηση των Εμιράτων για να τους αφήσει ελεύθερους επειγόντως», έκρινε.

Τον Μάιο, πάνω από 40 οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζήτησαν με κοινή ανοικτή επιστολή τους την άμεση αποφυλάκιση των 60 φυλακισμένων.

Τον ίδιο μήνα, πολίτης των Εμιράτων, που είχε καταδικαστεί ερήμην σε 15 χρόνια κάθειρξης στην ίδια δίκη, εκδόθηκε από την Ιορδανία στο κράτος του Κόλπου.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε