Σύμφωνα με δηλώσεις του Δανού υπουργού Οικονομικών Λαρς Λόκε Ράσμουσεν στους Financial Times, οι «γεωπολιτικές περιστάσεις» δεν δικαιολογούν την παράκαμψη των μεταρρυθμίσεων στη διακυβέρνηση, προκειμένου να διευκολυνθεί η ένταξη νέων χωρών.
Αν και η Δανία υποστηρίζει την ένταξη στην ΕΕ της Ουκρανίας, της Μολδαβίας, της Γεωργίας και των δυτικών Βαλκανίων, η ΕΕ κινδυνεύει «να εισαγάγει αστάθεια», αν χαλαρώσει τα κριτήριά της για τη δημοκρατία και τη διαφθορά για να επιταχύνει την ένταξή τους, τόνισε στη συνέντευξή του ο κ. Ράσμουσεν.
Για να ενταχθεί στην ΕΕ, μια χώρα πρέπει να ευθυγραμμίσει τη νομοθεσία της με πολλές προδιαγραφές της ΕΕ, που κυμαίνονται από το κλίμα μέχρι την εργασία. Η διαδικασία αυτή συνήθως απαιτεί πολλά χρόνια.
Όταν ερωτήθηκε σχετικά με την ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, ο Ράσμουσεν είπε ότι η ΕΕ δεν θα πρέπει «να χαμηλώσει τον πήχυ», αλλά αντίθετα να βοηθήσει την Ουκρανία με επενδύσεις και αρωγή, σύμφωνα με τους FT.
Μολονότι η Ουκρανία ανταποκρίνεται σε 2 από τις 7 προϋποθέσεις για την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας, αξιωματούχος της ΕΕ, που γνωρίζει τις συστάσεις της Ένωσης προς τη χώρα, δήλωσε πως χρειάζονται μερικές σημαντικές μεταρρυθμίσεις του δικαστικού συστήματος.
Το 2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε αλλαγές στο σύστημα ένταξης νέων χωρών στην ΕΕ ώστε να δοθεί μεγαλύτερος λόγος στα υφιστάμενα μέλη, αφού κράτη, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Δανία, έφεραν αντίρρηση στην επέκταση της ΕΕ προς έξι χώρες των Βαλκανίων.
Ο Ράσμουσεν είπε στους FT πως η Δανία άλλαξε τη θέση της και είναι ανοικτή στην εσωτερική μεταρρύθμιση της ΕΕ, περιλαμβανομένης της λήψης περισσότερων αποφάσεων με πλειοψηφία.
ΓΑ