Τρίτη, 18 Ιούν, 2024
Ο Δανός υπουργός Οικονομικών Λαρς Λόκε Ράσμουσεν.

Να διατηρηθούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα για την ένταξη νέων μελών, υποστηρίζει η Δανία

Σύμφωνα με δηλώσεις του Δανού υπουργού Οικονομικών Λαρς Λόκε Ράσμουσεν στους Financial Times, οι «γεωπολιτικές περιστάσεις» δεν δικαιολογούν την παράκαμψη των μεταρρυθμίσεων στη διακυβέρνηση, προκειμένου να διευκολυνθεί η ένταξη νέων χωρών.

Αν και η Δανία υποστηρίζει την ένταξη στην ΕΕ της Ουκρανίας, της Μολδαβίας, της Γεωργίας και των δυτικών Βαλκανίων, η ΕΕ κινδυνεύει «να εισαγάγει αστάθεια», αν χαλαρώσει τα κριτήριά της για τη δημοκρατία και τη διαφθορά για να επιταχύνει την ένταξή τους, τόνισε στη συνέντευξή του ο κ. Ράσμουσεν.

Για να ενταχθεί στην ΕΕ, μια χώρα πρέπει να ευθυγραμμίσει τη νομοθεσία της με πολλές προδιαγραφές της ΕΕ, που κυμαίνονται από το κλίμα μέχρι την εργασία. Η διαδικασία αυτή συνήθως απαιτεί πολλά χρόνια.

Όταν ερωτήθηκε σχετικά με την ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, ο Ράσμουσεν είπε ότι η ΕΕ δεν θα πρέπει «να χαμηλώσει τον πήχυ», αλλά αντίθετα να βοηθήσει την Ουκρανία με επενδύσεις και αρωγή, σύμφωνα με τους FT.

Μολονότι η Ουκρανία ανταποκρίνεται σε 2 από τις 7 προϋποθέσεις για την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας, αξιωματούχος της ΕΕ, που γνωρίζει τις συστάσεις της Ένωσης προς τη χώρα, δήλωσε πως χρειάζονται μερικές σημαντικές μεταρρυθμίσεις του δικαστικού συστήματος.

Το 2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε αλλαγές στο σύστημα ένταξης νέων χωρών στην ΕΕ ώστε να δοθεί μεγαλύτερος λόγος στα υφιστάμενα μέλη, αφού κράτη, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Δανία, έφεραν αντίρρηση στην επέκταση της ΕΕ προς έξι χώρες των Βαλκανίων.

Ο Ράσμουσεν είπε στους FT πως η Δανία άλλαξε τη θέση της και είναι ανοικτή στην εσωτερική μεταρρύθμιση της ΕΕ, περιλαμβανομένης της λήψης περισσότερων αποφάσεων με πλειοψηφία.

ΓΑ

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε