Πέμπτη, 08 Δεκ, 2022
Ο πύραυλος SpaceX Falcon 9 ανυψώνεται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, στο Διαστημικό Κέντρο Κέννεντυ στο Κέιπ Καναβεράλ, Φλα., στις 30 Μαΐου 2020. (NASA)

NASA, SpaceX στέλνουν Αμερικανούς αστροναύτες στο διάστημα, για πρώτη φορά από το 2011

Η NASA και η SpaceX ολοκλήρωσαν μια ιστορική εκτόξευση του πυραύλου Falcon 9 από το Διαστημικό Κέντρο Κέννεντυ, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που μια ιδιωτική εταιρεία στέλνει ανθρώπους σε τροχιά και την πρώτη φορά σε σχεδόν μια δεκαετία που ένα διαστημικό αεροσκάφος απογειώθηκε από αμερικανικό έδαφος.

Ο πύραυλος απογειώθηκε σύμφωνα με το πρόγραμμα στις 3:22 μ.μ. ET, προωθώντας την κάψουλα Crew Dragon (Πλήρωμα Δράκου) που μεταφέρει τους αστροναύτες της NASA Νταγκ Χάρλεϋ και Μπομπ Μπένκεν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό σε μια δοκιμαστική πτήση με το όνομα Demo-2.

Η NASA είπε στα γεμάτα ένταση λετπά πριν την απογείωση: «Στέλνουμε αστροναύτες στον @Space_Station από το @NASAKennedy για πρώτη φορά σε εννέα χρόνια».

Η εκτόξευση είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 27 Μαΐου, αλλά η NASA την ανέβαλε λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών. Οι προβλέψεις είχαν βάλει τις πιθανότητες αποδεκτών συνθηκών στο 50-50 για την ιστορική άνοδο.

Το Crew Dragon είναι το πρώτο επανδρωμένο διαστημικό δρομολόγιο που ξεκινά από τις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2011.

 

Ο πύραυλος Falcon 9 στο Μαχ 1, στις 30 Μαΐου 2020. (NASA)

 

Οι SpaceX και NASA παρακολουθούσαν τον καιρό στο Διαστημικό Κέντρο Κέννεντυ, όπου η βροχή, τα πυκνά σύννεφα και η πιθανότητα αστραπής απειλούσαν για μια ακόμα αναβολή. Παρακολουθούσαν επίσης το αεροσκάφος μέχρι την Ανατολική Ακτή και μετά από τον Βόρειο Ατλαντικό μέχρι την Ιρλανδία.

Τα κύματα και ο άνεμος πρέπει να βρίσκονται εντός ορισμένων ορίων σε περίπτωση που οι αστροναύτες πρέπει να κάνουν επείγουσα προσθαλάσσωση στον δρόμο για να μπουν σε τροχιά.

Λίγα λεπτά μετά την απογείωση, ένας τεχνικός της NASA φώναξε με αυτοπεποίθηση: «Συνεχίζουν να προχωρούν προς την τροχιά!»

Από το 2011, Αμερικανοί αστροναύτες που ταξίδευσαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό απογειώθηκαν από τη Ρωσία. Θα αναχωρήσουν τώρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες με κάψουλες SpaceX, που στηρίζονται σε πυραύλους που μπορούν να προσγειωθούν σε πλατφόρμες και να επαναχρησιμοποιηθούν μερικώς.

Το Crew Dragon προωθείται από τον πύραυλο Falcon 9 του SpaceX, ο οποίος επιταχύνεται φτάνοντας ταχύτητα περίπου 17.000 μίλια ανά ώρα κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού που διαρκεί περίπου 19 ώρες.

Σε τροχιά περίπου 250 μίλια πάνω από τη Γη, ο διαστημικός σταθμός — περίπου στο μέγεθος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου — στεγάζει συνήθως έξι αστροναύτες που διεξάγουν επιστημονικά πειράματα.

Μια άποψη της ζωντανής μετάδοσης της NASA της κοινής αποστολής NASA/SpaceX, στις 30 Μαΐου 2020. (NASA)

 

Η αποστολή, Demo-2, είναι το τελευταίο βήμα στην πιστοποίηση της κάψουλας για μεγαλύτερες αποστολές, με σχέδια να φτάσει στη Σελήνη και τον Άρη τα επόμενα χρόνια.

«Το Demo-2 είναι η τελευταία μεγάλη δοκιμή για το επανδρωμένο σύστημα διαστημικών πτήσεων της SpaceX που πιστοποιείται από τη NASA για επιχειρησιακές αποστολές πληρώματος από και προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό», δήλωσε η SpaceX στην ιστοσελίδα της, προσθέτοντας ότι η εταιρεία «επιστρέφει την επανδρωμένη διαστημική πτήση στις Ηνωμένες Πολιτείες με ένα από τα ασφαλέστερα, πιο προηγμένα συστήματα που κατασκευάστηκαν ποτέ».

Το Crew Dragon θα παραμείνει στο διαστημικό σταθμό για ένα απροσδιόριστο χρονικό διάστημα πριν μεταφέρει τους Χάρλεϋ και Μπένκεν πίσω στη Γη.

Οι αστροναύτες της NASA Μπομπ Μπένκεν (Δ) και Νταγκ Χάρλεϋ μιλούν στα μέσα ενημέρωσης μπροστά από το διαστημικό σκάφος Crew Dragon στα κεντρικά γραφεία της SpaceX στο Χόθορν, Καλιφόρνια, στις 10 Οκτωβρίου 2019. (Alex Gallardo/AP Photo)

 

Η κύρια προτεραιότητα της αποστολής είναι να δοκιμάσει την κάψουλα και να μεταφέρει τους αστροναύτες στον σταθμό και πίσω με ασφάλεια.

Ο Μπένκεν, 49 ετών, πρώην πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, πέταξε δύο φορές στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, τελευταία τον Φεβρουάριο του 2010, καταγράφοντας περισσότερες από 708 ώρες στο διάστημα.

«Είμαι απλά πολύ ενθουσιασμένος», είπε ο Μπένκεν σε συνέντευξη Τύπου την 1η Μαΐου, αποκαλώντας το «όνειρο κάθε μαθητή εκπαιδευτικής σχολής πτήσης να πετάξει σε ένα ολοκαίνουργιο διαστημόπλοιο», είπε ότι ευχόταν ο γιος του να είναι μαζί του.

Ο Χάρλεϋ, 53 ετών, πρώην πιλότος μαχητικών στο Σώμα Καταδρομέων των ΗΠΑ, πέταξε επίσης δύο φορές στο διάστημα.

«Εμείς ως αστροναύτες, λατρεύεις [sic] κάθε αποστολή πτήσης, αν θέλεις να συνεχίσεις να πετάς στο διάστημα», είπε ο Χάρλεϋ. «Είμαι ενθουσιασμένος που συμμετέχω στην αποστολή».

Ο Zachary Stieber συνέβαλε σε αυτό το άρθρο. 

Ακολουθήστε τον Tom στο Twitter: @OZImekTOM

Γνωρίζατε ότι είμαστε ανεξάρτητοι;

Η Epoch Times είναι ανεξάρτητη από οποιαδήποτε επιρροή από εταιρείες, κυβερνήσεις ή πολιτικά κόμματα. Ο μόνος μας στόχος είναι να δίνουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι προς το κοινό.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε