Παρασκευή, 01 Μαρ, 2024
Κλειστά καταστήματα στην οδό Νταμ και το Βασιλικό Παλάτι στην πλατεία Νταμ στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας, στις 14 Ιανουαρίου 2021. (Φωτογραφία Peter Dejong / AP)

Νέα έκθεση προειδοποιεί για την επιρροή του κινεζικού καθεστώτος στην Ολλανδία

Μια νέα έκθεση προειδοποιεί την ολλανδική κυβέρνηση για την επιρροή του κινεζικού κομμουνιστικού καθεστώτος στις Κάτω Χώρες μέσω εκπαιδευτικών και πολιτιστικών διεισδύσεων.

Η ερευνητική έκθεση, η οποία κυκλοφόρησε στα τέλη Μαρτίου, συντάχθηκε από τον καθηγητή Φρανκ Πιέκε στο Κέντρο Ασίας του Πανεπιστημίου Λέιντεν της Ολλανδίας. Η έκθεση χρηματοδοτήθηκε από το Δίκτυο Κινεζικής Γνώσης της ολλανδικής κυβέρνησης.

Η έκθεση αναφέρει, «Η βάση για την επιρροή των Κινεζο-Ολλανδών έχει καθοριστεί και υπάρχει ενδεχόμενο παρέμβασης». Ο Πιέκε προέτρεψε την κυβέρνηση της Ολλανδίας να επαγρυπνεί και να λάβει προληπτικά μέτρα για να αποτρέψει το κινεζικό καθεστώς από το να επηρεάσει αρνητικά την κινεζική κοινότητα της Ολλανδίας.

Η έκθεση αναλύει τους άμεσους δεσμούς που έχει το Πεκίνο με οκτώ τοπικούς Ολλανδο-Κινεζικούς οργανισμούς και έξι μεγάλα Κινέζικα μέσα ενημέρωσης της Ολλανδίας.

Αφότου το Ολλανδικό κοινοβούλιο ψήφισε, στα τέλη Φεβρουαρίου, μια μη δεσμευτική πρόταση όπου καταδικάζει τη γενοκτονία των Ουιγούρων στο Σιντζιάνγκ από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ),  η κινεζόφωνη εφημερίδα Shunhe δημοσίευσε, στις 8 Μαρτίου, κοινή δήλωση με 55 κινεζικές ενώσεις ομογενών, επιπλήττοντας το ολλανδικό κοινοβούλιο για την έγκριση της πρότασης. Η δήλωση παρήγαγε το ίδιο μήνυμα που ανακοίνωσε νωρίτερα η κινεζική πρεσβεία στην Ολλανδία ως απάντηση στην πρόταση.

Κοινή δήλωση 55 κινεζικών ενώσεων ομογενών, επιπλήττοντας το ολλανδικό κοινοβούλιο για την έγκριση της πρότασης.

 

Μια παρόμοια δήλωση εκδόθηκε από τη Κινέζικη Επιτροπή για την Προώθηση της Ειρηνικής Εθνικής Επανένωσης στην Ολλανδία, η οποία είναι μια άλλη κινεζική οργάνωση ομογενών στη χώρα.

Προκειμένου να αντιμετωπίσει την προώθηση των σοσιαλιστικών και κομμουνιστικών ιδεολογιών του ΚΚΚ μέσω τοπικών κινεζόφωνων ΜΜΕ, η έκθεση αναφέρει ότι η ολλανδική κυβέρνηση πρέπει να καθιερώσει υπηρεσίες κινεζόφωνων ΜΜΕ για τις ολλανδο-κινεζικές κοινότητες.

Η έκθεση ασχολήθηκε επίσης με ζητήματα που σχετίζονται με την διδασκαλία της κινεζικής γλώσσας στα σχολεία και πρότεινε ότι το περιεχόμενο πρέπει να πληροί τις απαιτήσεις και τις ανάγκες του ολλανδικού λαού και όχι τις απαιτήσεις της Κίνας.

Εν τω μεταξύ, το Πανεπιστήμιο του Γκρόνινγκεν στην Ολλανδία ανακοίνωσε επίσης ότι δεν θα ανανεώσει τη σύμβασή του με το Ινστιτούτο Κομφούκιος λόγω ανησυχιών για τους δεσμούς του με το κινεζικό καθεστώς. Τα ινστιτούτα Κομφούκιος λειτουργούν υπό την Υπηρεσία Hanban του Υπουργείο Παιδείας της κινεζικής κυβέρνησης. Προωθούν την κομμουνιστική ιδεολογία και την ατζέντα του Κ.Κ.Κ. και λογοκρίνουν θέματα που το καθεστώς θεωρεί ευαίσθητα, όπως η δίωξη των υποστηρικτών του Φάλουν Γκονγκ και των Ουιγούρων.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι ο διάλογος μεταξύ της κυβέρνησης της Ολλανδίας και των εκπροσώπων των κινεζικών κοινοτήτων της Ολλανδίας είναι απαραίτητος για την αντιμετώπιση της επιρροής του κινεζικού καθεστώτος στις κοινότητες των ομογενών, καθώς «θα προωθήσει την κοινωνική ενσωμάτωση, τη συμμετοχή, την ποικιλομορφία και την δεκτικότητα καθώς θα στείλει επίσης ένα μήνυμα στην ίδια την Κίνα».

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε