Οι πακιστανικές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν δυο αυτονομιστές αντάρτες χθες Κυριακή κατά τη διάρκεια επίθεσης εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε Κινέζους μηχανικούς στο Μπαλουτσιστάν, επαρχία του Πακιστάν όπου η κατάσταση είναι πιο έκρυθμη από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη.
«Τουλάχιστον δυο τρομοκράτες σκοτώθηκαν σε μάχη με τις δυνάμεις ασφαλείας στην Γκουαντάρ», ανέφερε η διεύθυνση ενημέρωσης του στρατού, αναφερόμενη σε λιμάνι στρατηγικής σημασίας.
Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η εκτός νόμου οργάνωση Στρατός Απελευθέρωσης του Μπαλουτσιστάν.
Το κινεζικό γενικό προξενείο στο Καράτσι διαβεβαίωσε πως δεν υπήρξαν τραυματισμοί υπηκόων της Κίνας στην επίθεση εναντίον της αυτοκινητοπομπής.
Η αυτονομιστική οργάνωση ισχυρίστηκε από την πλευρά της πως μέλη της διεξήγαγαν «επιτυχημένη» επίθεση, σκοτώνοντας τουλάχιστον τέσσερεις Κινέζους και εννιά στρατιωτικούς, κάτι που ο πακιστανικός στρατός διέψευσε.
Η επίθεση άρχισε με την πυροδότηση βόμβας προτού αντάρτες ανοίξουν πυρ και πετάξουν χειροβομβίδες εναντίον της φρουράς της αυτοκινητοπομπής, σύμφωνα με τον Μπασίρ Άχμαντ, εκπρόσωπο της αστυνομίας. Η μάχη διήρκεσε «ώρες», σύμφωνα με τον ίδιο.
Στην Γκουαντάρ, κοντά στα σύνορα με το Ιράν, η Κίνα έχει κατασκευάσει λιμάνι βαθέων υδάτων, στο πλαίσιο επένδυσης δισεκατομμυρίων στο Πακιστάν, που έχει βαφτιστεί Οικονομικός Διάδρομος Κίνας-Πακιστάν. Βελούχοι αυτονομιστές εναντιώνονται στο γιγαντιαίο επενδυτικό πρόγραμμα αυτό, αξίας 42 δισεκ. ευρώ και πλέον.
Το γενικό προξενείο της Κίνας καταδίκασε «αυτή την τρομοκρατική ενέργεια» και απαίτησε το Πακιστάν «να τιμωρήσει αυστηρά τους δράστες» και «να λάβει απτά και αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία των πολιτών, των θεσμών και των έργων» της χώρας στην πακιστανική επικράτεια.
Τα κινεζικά έργα προκαλούν συχνά την αγανάκτηση των Βελούχων, που θεωρούν ότι δεν έχουν κανένα όφελος από αυτά.
Τον Μάιο του 2019, πολυτελές ξενοδοχείο στο λιμάνι της Γκουαντάρ είχε γίνει στόχος επίθεσης με οκτώ νεκρούς.
Πιο πρόσφατα, τον Απρίλιο του 2022, τρεις Κινέζοι πανεπιστημιακοί και ο Πακιστανός οδηγός τους σκοτώθηκαν όταν γυναίκα ζωσμένη με εκρηκτικά τα πυροδότησε καθώς εισέρχονταν με αυτοκίνητο στο Ινστιτούτο Κομφούκιος του Πανεπιστημίου του Καράτσι.
Την ευθύνη για αυτές της επιθέσεις ανέλαβε επίσης ο Στρατός Απελευθέρωσης του Μπαλουτσιστάν.
Η συγκεκριμένη επαρχία, που έχει μικρότερο πληθυσμό από όλες τις άλλες στο Πακιστάν, διαθέτει τεράστιο ορυκτό πλούτο.
Ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Χε Λιφένγκ επισκέφθηκε την πακιστανική πρωτεύουσα τον περασμένο μήνα, με την ευκαιρία της 10ης επετείου της έναρξης των έργων στο πλαίσιο του Οικονομικού Διαδρόμου Κίνας-Πακιστάν, μέρους του λεγόμενου Νέου Δρόμου του Μεταξιού.