Σάββατο, 20 Απρ, 2024
(Από αριστερά) Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο ηγέτης της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρου, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σιρίλ Ραμαφόσα και ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι ποζάρουν για μια οικογενειακή φωτογραφία κατά τη διάρκεια της 11ης Συνόδου Κορυφής των BRICS στη Μπραζίλια της Βραζιλίας, στις 14 Νοεμβρίου 2019. (Sergio Lima/AFP via Getty Images)

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ποιες χώρες βρίσκονται περισσότερο υπό την επιρροή της Κίνας

Της Hannah Ng

Μια νέα μελέτη που μετρά την επιρροή της Κίνας σε όλο τον κόσμο κατέταξε το Πακιστάν ως τη χώρα που βρίσκεται περισσότερο υπό την επιρροή του κομμουνιστικού καθεστώτος.

Δύο χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, η Καμπότζη και η Σιγκαπούρη, κατατάχθηκαν αντίστοιχα στη δεύτερη και τρίτη θέση, ακολουθούμενες από την Ταϊλάνδη στην τέταρτη θέση, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων China Index που δημοσιεύθηκε στις 8 Δεκεμβρίου.

Η China Index, μια πρωτοβουλία του Doublethink Lab, ενός ερευνητικού οργανισμού με έδρα την Ταϊβάν, μέτρησε την επιρροή του Πεκίνου σε 82 χώρες παγκοσμίως.

Μεταξύ των χωρών της Κεντρικής Ασίας, το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν, οι δύο χώρες που μοιράζονται σύνορα με την κινεζική περιοχή Σιντζιάνγκ, είναι οι πιο εκτεθειμένες στην Κίνα. Βρίσκονται στην όγδοη και ένατη θέση του δείκτη, αντίστοιχα.

Η Αυστραλία, ένα έθνος που βρισκόταν εν μέσω εμπορικού πολέμου με την Κίνα, τοποθετείται στη δωδέκατη θέση του καταλόγου.

Όσον αφορά τις ευρωπαϊκές χώρες, η Γερμανία βρίσκεται στην υψηλότερη θέση, στη θέση 19, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες ηγούνται της Βόρειας Αμερικής, στην 21η θέση.

Μέθοδος αξιολόγησης της επιρροής

Η μελέτη εξέτασε τους δεσμούς των χωρών με το Πεκίνο με βάση εννέα κατηγορίες, όπως η τριτοβάθμια εκπαίδευση, η εσωτερική πολιτική, οι οικονομικοί δεσμοί, η εξωτερική πολιτική, η στρατιωτική συνεργασία, η τεχνολογία και οι πολιτιστικοί δεσμοί.

Σύμφωνα με τον Min Hsuan-Wu, συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Doublethink Labs, η μελέτη αποσκοπεί κυρίως στην «ευαισθητοποίηση όλου του κόσμου σχετικά με τις διάφορες πτυχές της κινεζικής επιρροής και το πώς μπορεί να μοιάζει στην πραγματικότητα».

Ο Wu τόνισε ότι η μέθοδος θα βοηθήσει στην κατανόηση των μεθόδων επιρροής του καθεστώτος, ιδίως στους τομείς του εμπορίου και της οικονομίας.

«Έχουμε ρίξει μια πολύ ευρύτερη και διαφοροποιημένη ματιά στο τι μπορεί να είναι η επιρροή, η οποία μπορεί να μας πει περισσότερα για το τι πραγματικά κάνει το Πεκίνο και τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους μπορεί να ασκήσει πίεση», δήλωσε ο Wu στο Radio Free Europe.

Κατά τη γνώμη του Wu, δεν υπήρχε κοινή μέθοδος με την οποία το κινεζικό καθεστώς οικοδομεί την επιρροή του στα έθνη.

«Δεν υπάρχει ένα ξεκάθαρο μοτίβο για το πώς η Κίνα επηρεάζει μια χώρα, αλλά από τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε, η οικονομία δεν είναι το καθοριστικό», πρόσθεσε. «Μπορεί να είσαι οικονομικά ανεξάρτητος αλλά να είσαι δεμένος με άλλους τρόπους, όπως με τον στρατό ή με μια μεγάλη κινεζική διασπορά που μπορεί να έχει μεγαλύτερη επιρροή».

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η επιρροή της Κίνας εκτιμάται ότι είναι πιο εμφανής στους τομείς της τεχνολογίας, της εξωτερικής πολιτικής και της εσωτερικής πολιτικής και πιο αδύναμη στους τομείς του στρατού και της κοινωνίας, σύμφωνα με τη μελέτη.

Σύμφωνα με τον Wu, δεν υπάρχει επίσης σαφές «εγχειρίδιο» για την κινεζική επιρροή και ότι μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ακριβώς πώς μια χώρα επηρεάζεται περισσότερο από μια άλλη. Πρόσθεσε ότι τα νέα δεδομένα καταδεικνύουν ότι οι κινεζικές αρχές συχνά επικεντρώνονται σε λίγες χώρες με λιγότερα μέτρα εισόδου πριν επεκταθούν σε άλλες χώρες ανάλογα με τις ευκαιρίες που προκύπτουν.

Εν τω μεταξύ, ο Puma Shen, πρόεδρος του Doublethink Lab, δήλωσε στο VOA ότι αυτή η έρευνα αποκαλύπτει στον κόσμο τον τρόπο με τον οποίο η Κίνα προσεγγίζει αυτές τις χώρες.

«Συγκρίνοντας όλες αυτές τις κατατάξεις και συγκρίνοντας όλες τις διαφορετικές στρατηγικές, όλες αυτές οι χώρες θα μπορούσαν να μάθουν [για] η μία την άλλη, όπως για παράδειγμα πώς να αντιμετωπίσουν τις κινεζικές επιχειρήσεις επιρροής», δήλωσε.

Η ομάδα σκοπεύει επίσης να επεκτείνει το πεδίο μελέτης της στο μέλλον, ιδίως στην Αφρική, η οποία πρόσφατα είδε μια αύξηση της κινεζικής επιρροής, και στη Ρωσία, η οποία τον Φεβρουάριο ανακοίνωσε μια συνεργασία «χωρίς όρια» με το Πεκίνο.

Σχέσεις Πακιστάν-Κίνας

Για τους παρατηρητές, δεν αποτέλεσε έκπληξη το γεγονός ότι το Πακιστάν βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου των εθνών που επηρεάζονται περισσότερο από το κινεζικό καθεστώς.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι η τεχνολογία, η εξωτερική πολιτική και ο στρατός είναι οι τρεις τομείς στους οποίους η Κίνα έχει τη μεγαλύτερη επιρροή στο Πακιστάν.

Οι δύο γειτονικές χώρες εγκαινίασαν τον Οικονομικό Διάδρομο Κίνας-Πακιστάν (CPEC) το 2015 ως μέρος μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας της Κίνας «Belt and Road».

Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, η Κίνα άρχισε να επενδύει στο Πακιστάν κατασκευάζοντας δρόμους, σιδηροδρόμους, δίκτυα τηλεπικοινωνιών και αναπτύσσοντας όπλα.

Τον Μάιο του 2017, το Πακιστάν και η Κίνα υπέγραψαν συμφωνία ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία περιελάμβανε την πλήρη χρηματοδότηση του φράγματος Diamer Basha και τεσσάρων άλλων φραγμάτων του Ινδού ποταμού. Στο πλαίσιο του CPEC, προωθήθηκε η κατασκευή δρόμων που συνδέουν το Σιντζιάνγκ στη δυτική Κίνα και τη πόλη Γκουαντάρ του Πακιστάν. Τον Δεκέμβριο του 2017, το Πακιστάν συμφώνησε επίσης να επιταχύνει την κατασκευή εννέα βιομηχανικών πάρκων στο πλαίσιο του CPEC.

Τον Ιανουάριο του 2018, η κεντρική τράπεζα του Πακιστάν επέτρεψε τη χρήση του κινεζικού γιουάν για διμερείς εμπορικές και επενδυτικές δραστηριότητες, αντικαθιστώντας το δολάριο για συναλλαγές σε έργα CPEC.

Αυτές οι εκτεταμένες διμερείς σχέσεις με το κομμουνιστικό καθεστώς έχουν ωθήσει το Πακιστάν σε παγίδα χρέους, σύμφωνα με ορισμένους παρατηρητές. Τον Ιούλιο του 2018, η Κρατική Τράπεζα του Πακιστάν δανείστηκε 2 δισεκατομμύρια δολάρια από την Κίνα. Τα κινεζικά δάνεια προς το Πακιστάν ανήλθαν σε 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια κατά το οικονομικό έτος 2018.

Μέχρι σήμερα, το Πακιστάν έχει εξωτερικό χρέος άνω των 130 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκ των οποίων τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια οφείλονται στην Κίνα.

Η στρατιωτική και στρατηγική σχέση Κίνας-Πακιστάν συνέχισε να βαθαίνει με την πάροδο του χρόνου.

Τον Φεβρουάριο του 2018, η πολεμική αεροπορία του Πακιστάν εγκαινίασε μια νέα μοίρα μαχητικών αεροσκαφών JF-17 (ένα μαχητικό αεροσκάφος που αναπτύχθηκε από κοινού από το Πακιστάν και την Κίνα) στην Κουέτα, στην επαρχία Μπαλουχιστάν.

Τον Ιούνιο του 2018, το Ναυτικό του Πακιστάν επιβεβαίωσε τη σύμβαση για την απόκτηση δύο φρεγατών τύπου 054A από την Κίνα.

Μια ακόμη ένδειξη της διευρυνόμενης σχέσης των δύο στρατών είναι η αύξηση των στρατιωτικών ασκήσεων Κίνας-Πακιστάν.

Τον Ιούλιο, οι δύο χώρες διεξήγαγαν κοινή ναυτική άσκηση στα ανοικτά της Σαγκάης, με τη συμμετοχή ενός πολεμικού πλοίου κινεζικής κατασκευής από το Πακιστάν.

Πολλοί Πακιστανοί μπορεί να εκπλαγούν βλέποντας τη χώρα τους να κατατάσσεται τόσο ψηλά, σύμφωνα με τον βετεράνο δημοσιογράφο Shahzeb Jillani, ο οποίος βοήθησε στη σύνταξη της έρευνας για το Πακιστάν για τη βάση δεδομένων. Ωστόσο, ο Jillani ελπίζει ότι τα αποτελέσματα θα προκαλέσουν περισσότερη συζήτηση και προβληματισμό σχετικά με τους αυξανόμενους δεσμούς του Ισλαμαμπάντ με το Πεκίνο.

«Μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι αυτό θα ενθαρρύνει τους Πακιστανούς να συζητήσουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της σχέσης και τι θα μπορούσε να σημαίνει για το μέλλον», δήλωσε, σύμφωνα με το Radio Free Europe.

Ο Yang Ning συνέβαλε σε αυτό το  άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε