Πέμπτη, 07 Δεκ, 2023

Νέα νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης με σκοπό την εκ νέου απαγόρευση του κόμματος «Έλληνες» από τις εκλογές

Πρόσθετη νομοθετική παρέμβαση για να μην κατέλθει στις εκλογές το κόμμα «Έλληνες» του Ηλία Κασιδιάρη, προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

Η αναγκαιότητα για ψήφιση της εν λόγω ρύθμισης, προέκυψε ύστερα από έντονους προβληματισμούς που υπήρξαν στο ανώτατο δικαστήριο, κυρίως από ανώτατους δικαστικούς, που θα αναλάβουν το βάρος της δικαστικής κρίσης για το συγκεκριμένο κόμμα.

«Υπάρχουν δύο ζητήματα τα οποία κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να συγχέονται. Το ένα είναι οι πολιτικές προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξτρεμιστική ψήφος. Αυτό είναι ένα πολιτικό ζήτημα. Είναι ένα ζήτημα το οποίο συνδέεται με το πόσο αποτελεσματικές μπορούν να είναι κάθε φορά οι πολιτικές που ακολουθούν με το πόσο οικοδομούν μια κοινωνική συνοχή», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Βορίδης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Η κυβέρνηση είχε ψηφήσει στις αρχές Φεβρουαρίου νόμο με τον οποίο επιχείρησε να αποκλείσει το κόμμα «Έλληνες», χωρίς ωστόσο να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής. Στην συγκεκριμένη τροπολογία, υπέρ ψήφησε η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφησε «παρών», ενώ «όχι» ψήφισε το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25 και η Ελληνική Λύση.

Από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου ο Γιάννης Οικονόμου είχε δηλώσει: «Ο κ. Τσίπρας είναι κατά συρροήν απών από τις μεγάλες προκλήσεις. Την ώρα αυτή -που η θεσμική και ιστορική ευθύνη επιβάλλει αρραγές μέτωπο για τη ριζική αντιμετώπιση των εγκληματικών οργανώσεων που εμφανίζονται σαν κόμματα- συνεχίζει να κρύβεται πίσω από προσχήματα, ανιστόρητους ισχυρισμούς και δικολαβικά τερτίπια, ώστε να δικαιολογήσει ότι αποτελεί και πάλι εξαίρεση.

Ο λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφησε την τροπολογία του Φεβρουαρίου ήταν σύμφωνα με πληροφορίες το ενδεχόμενο αυτή η ρύθμιση να βάλει στο κάδρο και ακροαριστερά κόμματα. Με την πρόφαση ότι είναι αντίθετα στο δημοκρατικό πολίτευμα, ενδεχομένως, η ρύθμιση να συμπαρασύρει στο μέλλον κόμματα όπως το ΚΚΕ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Την νέα νομοθετική ρύθμιση σχολίασε επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ.Οικονόμου λέγοντας πως «οτιδήποτε θεσμικά χρειαστεί να συμπληρωθεί μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη, Μεγάλη Τετάρτη που θα κλείσει η Βουλή, εδώ είμαστε να το κάνουμε» και πως, «η μια διάσταση είναι να μην επιτρέψουμε, να μην αφήσουμε κανένα περιθώριο να ξεγελάσουν μαχαιροβγάλτες, νεοναζί, εγκληματικές οργανώσεις την ελληνική Δικαιοσύνη. Το άλλο πλαίσιο, που είναι ευθύνη όλων μας -και της Νέας Δημοκρατίας και των υπόλοιπων πολιτικών κομμάτων- η πολιτική περιθωριοποίηση και αποδοκιμασία αυτών των μορφωμάτων».

Διχασμένοι συνταγματολόγοι

Κορυφαίοι συνταγματολόγοι φαίνονται διχασμένοι καθώς η ρύθμιση της κυβέρνησης εναποθέτει στον Άρειο Πάγο να κρίνει για το εάν ένα κόμμα, στην προκειμένη περίπτωση το κόμμα «Έλληνες» θα πρέπει να κατέλθει στην στις εκλογές ή όχι.

«Το άρθρο 29 δεν προβλέπει τέτοιου είδους απαγορεύσεις και δεν μπορεί ο Άρειος Πάγος να κάνει ουσιαστικό έλεγχο», δήλωσαν οι Συνταγματολόγοι, Δρόσος, Βλαχόπουλος και Καμτσίδου.

«Πολύ δυσάρεστη και επικίνδυνη για τη δημοκρατία μας» χαρακτηρίζει την κυβερνητική ρύθμιση ο Δημήτρης Τάκης επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας του Δικαίου στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, προσθέτοντας ότι είναι ευκαιριακή και εξυπηρετεί μια εκλογική σκοπιμότητα η οποία παραβλέπει ότι με αυτόν τον τρόπο υπονομεύεται η δημοκρατική λειτουργία αντί να προστατεύεται.

Νέο πρόεδρος του κόμματος «Έλληνες»

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του εθνικού κόμματος «Έλληνες», νέος πρόεδρος αποτελεί από τις 4 Απριλίου ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αναστάσιος Κανελλόπουλος.

Ο ίδιος για την προσπάθεια απαγόρευσης του κόμματος δήλωσε σε ραδιοφωνική εκπομπή: «Η συντριπτική πλειοψηφία των συνταγματολόγων δηλώνει πως ο νόμος αυτός είναι αντισυνταγματικός» και πως «ο κ. Κασιδιάρης θα κατέβει σαν υποψήφιος βουλευτής στην Α’ Αθήνας».

Λόγο έκανε δε για το «τεκμήριο της αθωότητας», λέγοντας πως ο κάθε κατηγορούμενος μέχρι εκδόσεως αμετακλήτου καταδικαστικής αποφάσεως είναι αθώος και έχει το δικαίωμα να ψηφίζει και να ζητάει την ψήφο των πολιτών.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Twitter @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε