Παρασκευή, 14 Ιούν, 2024
Χάρτης της Υεμένης με την πρωτεύουσά της, τη Σαναά. (Φωτογραφία AP)

Νέα πλήγματα στην Υεμένη από ΗΠΑ και Βρετανία, καθώς συνεχίζονται οι επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα

Οι αμερικανικές δυνάμεις κατέστρεψαν οκτώ μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε ελεγχόμενες από τους Χούθι περιοχές της Υεμένης και πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα, ανακοίνωσε η CENTCOM.

Οι αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν πολλαπλές επιδρομές στην Υεμένη την Πέμπτη, στοχεύοντας πολλές ύποπτες θέσεις τρομοκρατών των Χούθι.

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) ανακοίνωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις κατέστρεψαν οκτώ μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούθι και πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα, μεταξύ 15:15 και 17:00 τοπική ώρα, την Πέμπτη 30 Μαΐου. Ξεχωριστά, η CENTCOM δήλωσε ότι αμερικανικά και βρετανικά στρατιωτικά τμήματα κατάφεραν πλήγματα σε 13 ύποπτους στόχους σε ελεγχόμενες από τους Χούθι περιοχές της Υεμένης την Πέμπτη. Τα κοινά πλήγματα ΗΠΑ-Βρετανίας πραγματοποιούνται ενώ οι Χούθι επιτίθενται συστηματικά σε φορτία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν.

Οι Χούθι, επίσης γνωστοί ως Ανσάρ Αλλάχ (“Βοηθοί του Θεού”), είναι μια σιιτική μουσουλμανική παράταξη στην Υεμένη, η οποία επί του παρόντος περιλαμβάνεται στον κατάλογο των ειδικά χαρακτηρισμένων παγκόσμιων τρομοκρατών (SDGT) από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Χούθι πολεμούν με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, τη Δημοκρατία της Υεμένης, από το 2014.

Με την πρωταρχική σύγκρουση μεταξύ των Χούθι και της Δημοκρατίας της Υεμένης να έχει καταλαγιάσει τους τελευταίους μήνες, οι Χούθι έχουν στραφεί βορειότερα, κατά της ισραηλινής στρατιωτικής εκστρατείας στη Λωρίδα της Γάζας, εξαπολύοντας επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον πλοίων που υποπτεύονται ότι προμηθεύουν εισαγωγές στο Ισραήλ ή συνδέονται με άλλο τρόπο με το Ισραήλ ή τους συμμάχους του.

Οι ισραηλινές δυνάμεις άρχισαν να επιχειρούν στη Λωρίδα της Γάζας αφότου η παλαιστινιακή Χαμάς εισέβαλε στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, πραγματοποιώντας μία απροσδόκητη και εκτεταμένη επίθεση, με πολλά θύματα μεταξύ του άμαχου πληθυσμού. Έχοντας στόχο την ολοκληρωτική εξάλειψη της τρομοκρατικής οργάνωσης, οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποιούν έκτοτε ιδιαίτερα βίαιες και πιεστικές επιθέσεις κατά του παλαιστινιακού πληθυσμού, ξεσηκώνοντας διεθνείς αντιδράσεις.

Οι Χούθι καταγγέλλουν αυτό που περιγράφουν ως ισραηλινή καταπίεση του παλαιστινιακού πληθυσμού και έχουν ορκιστεί να συνεχίσουν τις προσπάθειες να πλήξουν το Ισραήλ και να διαταράξουν τη διεθνή ναυσιπλοΐα μέχρι να λήξει η τρέχουσα σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι Χούθι επιβεβαιώνουν απώλειες, ισχυρίζονται ότι ανταποδίδουν τα πυρά

Εκπρόσωποι των Χούθι αναγνώρισαν την Παρασκευή ότι πολλαπλά αμερικανικά και βρετανικά πλήγματα σημειώθηκαν στο εσωτερικό της Υεμένης.

Σε δελτίο Τύπου της Παρασκευής, ο εκπρόσωπος των δυνάμεων των Χούθι, Γιαχία Σαρί, δήλωσε ότι τα κοινά πλήγματα ΗΠΑ-Ηνωμένου Βασιλείου περιελάμβαναν τέσσερα χτυπήματα στην ελεγχόμενη από τους Χούθι πρωτεύουσα της Υεμένης, τη Σανα΄ά, δύο στην ευρύτερη επαρχία της Σανα΄ά, ένα στη νοτιοδυτική πόλη Τάιζ της Υεμένης και έξι σε ολόκληρη τη δυτική παράκτια επαρχία της Υεμένης, τη Χοντέιντα. Ο κος Σαρί δήλωσε ότι ένα άτομο τραυματίστηκε σε ένα από τα πλήγματα εντός της Σανα΄ά, ενώ άλλοι 41 τραυματίστηκαν και 16 σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των έξι πληγμάτων σε όλο το κυβερνείο Χοντέιντα.

Ο κος Σαρί και ένας άλλος εκπρόσωπος των Χούθι, ο Μοχάμεντ αλ-Μπουχαΐτι, ισχυρίστηκαν ότι πολλά από τα κοινά πλήγματα ΗΠΑ-Ηνωμένου Βασιλείου χτύπησαν μη στρατιωτικούς στόχους, περιλαμβανομένων σπιτιών, λιμανιών και ενός ραδιοφωνικού σταθμού στη Χοντέιντα.

Ο κος Σαρί δήλωσε ότι οι Χούθι απάντησαν σε αυτά τα πλήγματα εκτοξεύοντας πυραύλους κατά του αεροπλανοφόρου USS Ντουάιτ Ντ. Αϊζενχάουερ (CVN-69). Το NTD News απευθύνθηκε στη CENTCOM για να σχολιάσει τους ισχυρισμούς των Χούθι, αλλά η στρατιωτική διοίκηση δεν απάντησε μέχρι την ώρα δημοσίευσης του παρόντος.

Η αντιπαράθεση στην Ερυθρά Θάλασσα συνεχίζεται

Τα νέα κοινά χτυπήματα ΗΠΑ και Βρετανίας κατά των Χούθι έλαβαν χώρα αφότου η ομάδα της Υεμένης ανέλαβε την ευθύνη για επιθέσεις κατά μήκος της ναυτιλιακής λωρίδας της Ερυθράς Θάλασσας αυτή την εβδομάδα.

Ο κος Σαρί υποστήριξε τη Δευτέρα ότι οι Χούθι εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον τριών εμπορικών πλοίων και δύο πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ. Την Τετάρτη, ένας εκπρόσωπος των Χούθι υποστήριξε ότι η οργάνωση της Υεμένης εξαπέλυσε άλλες έξι επιθέσεις την Τετάρτη, μεταξύ των οποίων μία που προκάλεσε ζημιές στο εμπορικό πλοίο MV Laax και άλλες πέντε με στόχο άλλα εμπορικά πλοία.

Η CENTCOM ανέφερε με τη σειρά της αμερικανικά πλήγματα στις 28 και 29 Μαΐου, με στόχο ύποπτα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και εκτοξευτές πυραύλων των Χούθι.

Οι κοινές επιδρομές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου την Πέμπτη έγιναν επίσης μία ημέρα αφότου αξιωματούχοι των Χούθι ισχυρίστηκαν ότι οι δυνάμεις τους κατέρριψαν ένα μη επανδρωμένο εναέριο όχημα μάχης (UCAV) MQ-9 Reaper, το οποίο χειρίζονται οι ΗΠΑ. Βίντεο και φωτογραφίες που υποτίθεται ότι δείχνουν την κατάρριψη του μη επανδρωμένου αεροσκάφους αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο. Το NTD News επικοινώνησε με τη CENTCOM για επιβεβαίωση, αλλά ο αμερικανικός στρατός δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη το περιστατικό.

Μέχρι τώρα οι ΗΠΑ δείχνουν να αμφιταλαντεύονται ως προς το αν πρέπει να χαρακτηρίζουν τους Χούθι τρομοκρατική ομάδα.

Η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα είχε παράσχει αμερικανική στρατιωτική υλικοτεχνική και στοχοθετική υποστήριξη σε έναν στρατιωτικό συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας που πολεμούσε κατά των Χούθι, αν και η κυβέρνησή του δεν επέλεξε να τους χαρακτηρίσει ως τρομοκρατική ομάδα.

Η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ συνέχισε την αμερικανική υποστήριξη προς τον υπό σαουδαραβική ηγεσία συνασπισμό κατά των Χούθι καθ’ όλη τη διάρκεια της προεδρίας του, προχωρώντας στον χαρακτηρισμό των Χούθι ως ειδικά καθορισμένης παγκόσμιας τρομοκρατικής οργάνωσης (SDGT) και ως ξένης τρομοκρατικής οργάνωσης (FTO) μόνο τις τελευταίες ημέρες της θητείας του προέδρου Τραμπ.

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν ανακάλεσε τους παραπάνω χαρακτηρισμούς κατά των Χούθι εντός ολίγων ημερών από την ανάληψη των καθηκόντων του νέου προέδρου, αλλά επανέφερε τους Χούθι στον κατάλογο SDGT τον Ιανουάριο του τρέχοντος, καθώς οι επιθέσεις των Χούθι κατά της ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα αυξήθηκαν.

Ωστόσο, αυτή η απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν δεν είναι τελεσίδικη. Ανακοινώνοντας την εκ νέου προσθήκη των Χούθι στον κατάλογο SDGT, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην «προώθηση της λογοδοσίας για τις τρομοκρατικές δραστηριότητες της ομάδας», αλλά δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «θα επανεκτιμήσουν αυτόν τον χαρακτηρισμό» εάν σταματήσουν οι επιθέσεις.

Τον Απρίλιο, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Υεμένη, Τιμ Λέντερκινγκ, ανέφερε και πάλι ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα μπορούσε να αποσύρει τον χαρακτηρισμό SDGT εάν οι Χούτι σταματήσουν τις επιθέσεις τους.

«Η ελπίδα μου ως απεσταλμένου για την Υεμένη είναι ότι μπορούμε να βρούμε διπλωματικές παρακαμπτήριες οδούς που θα οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση, κάτι που θα μας επιτρέψει να αποσύρουμε τελικά τον χαρακτηρισμό και φυσικά να τερματίσουμε τα στρατιωτικά πλήγματα κατά της στρατιωτικής ικανότητας των Χούθι», δήλωσε ο κος Λέντερκινγκ στους δημοσιογράφους στις 3 Απριλίου.

Ανακοινώνοντας τις απώλειες από τα κοινά χτυπήματα των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου την Παρασκευή, ο κος Σαρί είπε ότι οι επιθέσεις των Χούθι θα συνεχιστούν «μέχρι να σταματήσει η επιθετικότητα και να αρθεί η πολιορκία του καταπιεσμένου παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας».

Του Ryan Morgan, από το NTD News

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε