Πέμπτη, 18 Σεπ, 2025
Η έδρα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) στην Ατλάντα της Γεωργίας, στις 25 Αυγούστου 2023. Madalina Vasiliu/The Epoch Times

Νέες προτεραιότητες του CDC: Έμφαση σε έρευνα για αυτισμό και ασφάλεια εμβολίων

Στις 17 Σεπτεμβρίου, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) ανακοίνωσε τις νέες προτεραιότητές του, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην έρευνα για τον αυτισμό και την ασφάλεια των εμβολίων.

Ο οργανισμός υπογράμμισε τη δέσμευσή του να ανακτήσει την εμπιστοσύνη του κοινού και να αξιολογήσει σε βάθος την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Σε σχετική ανακοίνωση, το CDC ανέφερε: «Δεσμευόμαστε να προωθήσουμε τους στόχους του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του υπουργού Υγείας Ρόμπερτ Φ. Κέννεντυ Τζούνιορ».

Έπειτα από την απομάκρυνση της πρώτης διευθύντριας του οργανισμού που είχε επικυρωθεί από τη Γερουσία, η οποία απολύθηκε από τον Κέννεντυ τον Αύγουστο, το CDC δήλωσε ότι «ο Τραμπ και ο Κέννεντυ έχουν ως προτεραιότητα την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, της διαφάνειας και της αξιοπιστίας στον οργανισμό».

Ο βασικός στόχος του CDC παραμένει η προστασία των Αμερικανών από ασθένειες, μέσω της έγκαιρης ανίχνευσης και της αποτελεσματικής αντίδρασης. Οι ειδικότερες προτεραιότητες που γνωστοποιήθηκαν περιλαμβάνουν:

– Ταχείες απαντήσεις στις κρίσεις, βασισμένες σε αποδείξεις  

– Έρευνα για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα των εμβολίων  

– Προώθηση της γνώσης γύρω από τον αυτισμό και άλλες νευροαναπτυξιακές διαταραχές

Το CDC δεσμεύθηκε επιπλέον να διασφαλίσει την πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων για τα εμβόλια και σχετικά σύνολα δεδομένων, μέσω των πιο απλών δυνατών συμφωνιών δημόσιας χρήσης, με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας, της λογοδοσίας, της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας. Εξέφρασε ακόμη πρόθεση να συνδράμει σε ευρύτερες κυβερνητικές προσπάθειες για τη διερεύνηση των αιτιών του αυτισμού.

Πρόσφατα, το CDC δήλωσε ότι θα χρηματοδοτήσει ερευνητές που εξετάζουν τυχόν συνδέσεις μεταξύ εμβολίων και αυτισμού.

Τόσο ο Τραμπ όσο και ο Κέννεντυ έχουν ασκήσει έντονη κριτική για τη διαχείριση του CDC κατά την πανδημία COVID-19. Ο Κέννεντυ , μιλώντας σε επιτροπή της Γερουσίας, ανέφερε: «Το CDC δεν θα έπρεπε να έχει συστήσει τη χρήση μάσκας σε παιδιά από την ηλικία των δύο ετών, ούτε να στηρίζει το κλείσιμο των σχολείων».

Στην επικαιροποιημένη διακήρυξη αποστολής του, το CDC παραδέχθηκε ότι η εμπιστοσύνη στον οργανισμό και στο δημόσιο σύστημα υγείας έχει διαβρωθεί, επικαλούμενο «αντιφατικά μηνύματα, έλλειψη διαφάνειας και δυσκολία στην κατάλληλη διαχείριση νέων υγειονομικών απειλών».

Όπως υπογράμμισε το CDC: «Αυτές οι αδυναμίες υπονόμευσαν την αποτελεσματική ηγεσία μας κατά τη διάρκεια κρίσεων και αποδυνάμωσαν τη συμμόρφωση του κοινού με τις υγειονομικές συστάσεις».

Για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, το CDC δεσμεύθηκε να βελτιώσει τη διαφάνεια των δεδομένων και να διασφαλίσει ότι όλες οι συστάσεις του θα βασίζονται σε αποδείξεις, παροτρύνοντας τα στελέχη του να ενισχύουν την επικοινωνία με το κοινό.

Στην ίδια διακήρυξη, γίνεται αναφορά στη σχετική εντολή του Τραμπ για «αποκατάσταση της επιστημονικής ακεραιότητας», στην οποία τονίζεται η ανάγκη για: 

– Διαφάνεια στα δεδομένα  

– Αναγνώριση αβεβαιοτήτων στην επιστήμη  

– Διαφάνεια σε υποθέσεις και πιθανά σενάρια  

– Αντικειμενική προσέγγιση στα επιστημονικά ευρήματα  

– Ακριβή επικοινωνία των επιστημονικών δεδομένων

Τέλος, το CDC επανέλαβε ότι δεν θα χρησιμοποιεί δημόσιους πόρους για την προώθηση αμβλώσεων, τη διευκόλυνση της παράνομης χρήσης ναρκωτικών ή την ενθάρρυνση παράνομης μετανάστευσης.

Η αποστολή αυτή επικαιροποιήθηκε τελευταία φορά τον Φεβρουάριο του 2024, ενώ στην προηγούμενη εκδοχή της διακήρυξης είχε δοθεί έμφαση στη δίκαιη προστασία της υγείας, της ασφάλειας και της ασφάλειας του πληθυσμού, μέσω δράσεων όπως η αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού και η μείωση της κατανάλωσης καπνού στους εφήβους.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε