Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων καλούν την G7 και άλλες χώρες να αναλάβουν δράση ενάντια στο έγκλημα των εξαναγκαστικών αφαιρέσεων οργάνων από ζωντανούς κρατούμενους συνείδησης, κυρίως από ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ, το οποίο διαπράττεται στα σύγχρονα νοσοκομεία της Κίνας.
Οι Γιατροί Ενάντια στις Εξαναγκαστικές Αφαιρέσεις Οργάνων (Doctors Against Forced Organ Harvesting – DAFOH) με έδρα την Ουάσιγκτον και ο Διεθνής Συνασπισμός για τον Τερματισμό της Κατάχρησης Μεταμοσχεύσεων στην Κίνα (International Coalition to End Transplant Abuse in China – ETAC) ξεκίνησαν ένα παγκόσμιο αίτημα, που έχει ως στόχο να διαπεράσει το «μεγάλο τείχος σιωπής που έχτισε το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ) γύρω από τη φρίκη» των εξαναγκαστικών αφαιρέσεων οργάνων, σύμφωνα με δήλωση της 22ης Ιουλίου.
«Μετά από πάνω από δύο δεκαετίες δολοφονιών ασκούμενων του Φάλουν Γκονγκ για τα όργανά τους, σε μια αδυσώπητη γενοκτονία μέσω φθοράς, ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα επείγον συνειδησιακό ζήτημα: θα παραμείνουμε σιωπηλοί και θα ενθαρρύνουμε τους αυτουργούς στο Πεκίνο ή θα ορθώσουμε με κουράγιο το ανάστημά μας και θα πούμε σταθερά πως κανένα ανθρώπινο ον δεν πρέπει να δολοφονείται για τα όργανά του/της και πως δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε σε καμία χώρα, περιλαμβανομένης της Κίνας, να παραμένει ατιμώρητη για τέτοιου είδους εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας;», ανέφερε σε δήλωσή του ο εκτελεστικός διευθυντής των DAFOH Δρ Τόρστεν Τρέυ.
«Για να επικρατήσει η ανθρώπινη αξιοπρέπεια σε αυτόν τον κόσμο, πρέπει να σταματήσουμε τις εξαναγκαστικές αφαιρέσεις οργάνων τώρα.»
Οι ισχυρισμοί για εξαναγκαστικές αφαιρέσεις οργάνων από ζωντανούς ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ που κρατούνται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης πρωτοεμφανίστηκαν το 2006, επτά χρόνια αφού το ΚΚΚ εξαπέλυσε μια διεθνή εκστρατεία για την εξάλειψη της ομάδας, φοβούμενο πως η δημοτικότητα της εξάσκησης αποτελούσε απειλή για την αυταρχική διακυβέρνησή του.
Το Φάλουν Γκονγκ, γνωστό και ως Φάλουν Ντάφα, συστήθηκε στο κοινό της Κίνας το 1992. Η πρακτική αποτελείται από αργές ασκήσεις διαλογισμού και ηθικές διδαχές βασισμένες στις αρχές της αλήθειας, της καλοσύνης και της ανεκτικότητας. Σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις, τουλάχιστον 70 εκατομμύρια άνθρωποι ασκούσαν την πρακτική έως το 1999.
Η δίωξη συνεχίζεται αμείωτη μέχρι και σήμερα, ενώ εκατομμύρια ασκούμενοι έχουν τεθεί υπό κράτηση σε φυλακές, στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας και άλλες εγκαταστάσεις, με εκατοντάδες χιλιάδες να βασανίζονται ενώ είναι φυλακισμένοι και αναρίθμητοι να δολοφονούνται, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης Φάλουν Ντάφα.
Από το 2015, το Πεκίνο υποστηρίζει πως παρέχει όργανα μόνο από εθελοντές δότες, αλλά ερευνητές έχουν καταρρίψει τον ισχυρισμό. Μελέτη του 2019, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό του BMC Ιατρικές Ηθικές (Medical Ethics), ανακάλυψε αδιάσειστα στοιχεία πως το κινεζικό καθεστώς είχε δημιουργήσει πλαστά δεδομένα σχετικά με τις δωρεές οργάνων.
Επίσης το 2019, το Δικαστήριο για την Κίνα με έδρα το Λονδίνο αποφάσισε πως το καθεστώς αφαιρεί βιαίως τα όργανα από κρατούμενους συνείδησης χωρίς τη συναίνεσή τους, για χρόνια, «σε σημαντική κλίμακα», με τους ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ να αποτελούν την κύρια πηγή οργάνων.
Το ΚΚΚ χρησιμοποιεί την οικονομική και διπλωματική του δύναμη για να φιμώνει τους ανθρώπους, ώστε να μην μιλούν για τις εξαναγκαστικές αφαιρέσεις οργάνων. Σε συνέντευξη που παραχώρησε τον περασμένο χρόνο στο NTD, θυγατρική εταιρεία μέσων ενημέρωσης των Epoch Times, ο Δρ Τρέυ είπε πως το ΚΚΚ είχε ξεκινήσει ένα «εκλεπτυσμένο δίκτυο επιρροής», που αποτρέπει την πληροφόρηση του κοινού γύρω από αυτά τα εγκλήματα.
Πέρα από την G7, το αίτημα καλεί επίσης την Αργεντινή, την Αυστραλία, την Ινδία, το Ισραήλ, το Μεξικό, τη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν να αναλάβουν δράση για να διευθετηθεί το ζήτημα.
Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να «κάνουν μια κοινή δήλωση καταδικάζοντας την πρακτική [της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας] των εξαναγκαστικών αφαιρέσεων οργάνων, ζητώντας τον άμεσο τερματισμό και την εφαρμογή ενός διακυβερνητικού σχεδίου δράσης», δηλώνει το αίτημα.
Το σχέδιο δράσης θα πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα για την προστασία των πολιτών από την πραγματοποίηση μεταμοσχεύσεων στην Κίνα, την απαγόρευση ανταλλαγής οιασδήποτε πρακτικής σχετικά με τις μεταμοσχεύσεις με τη χώρα και την έναρξη ετήσιων βουλευτικών ακροάσεων, σύμφωνα με το αίτημα.
Επιπροσθέτως, το αίτημα καλεί για την έναρξη «ερευνών για τον προσδιορισμό της ευθύνης σχετικά με οποιεσδήποτε πράξεις είναι αντίθετες στους όρους της Σύμβασης Γενοκτονίας που διαπράχθηκαν ενάντια σε ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ, σε Ουιγούρους και άλλους στη ΛΔΚ.»
«Ο κόσμος πρέπει να σταματήσει να κάνει τα στραβά μάτια στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που συμβαίνουν στην Κίνα. Αθώοι κρατούμενοι συνείδησης δολοφονήθηκαν και συνεχίζουν να δολοφονούνται για τα όργανά τους, τα οποία χρησιμοποιούνται σε μεταμοσχεύσεις», είπε σε δήλωσή της η Γουέντυ Ρότζερς, διακεκριμένη καθηγήτρια από το Πανεπιστήμιο Μακουάρι της Αυστραλίας και πρόεδρος της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής του ETAC.
«Οι G7 έχουν την ευκαιρία να δείξουν ηγετικό ρόλο πάνω στο θέμα, τους προτρέπω να αναλάβουν δράση.»
Του Frank Fang
Μετάφραση: Βλαδίμηρος Αλεξάντρωφ
Επιμέλεια: Αλία Ζάε