Τρίτη, 25 Μαρ, 2025
Στιγμιότυπο από την Σαντορίνη, Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2025. Το μπαράζ σεισμικών δονήσεων συνεχιζόταν και τα τελευταία 24ωρα είχε ενταθεί, προκαλώντας έντονες ανησυχίες στους κατοίκους του νησιού και της ευρύτερης περιοχής. (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Νέος σεισμός 4,8 Ρίχτερ στη Σαντορίνη το πρωί

Συνεχίζονται οι σεισμικές δονήσεις στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Χθες το βράδυ στις 22:16 σημειώθηκε η ισχυρότερη δόνηση της έως τώρα σεισμικής ακολουθίας στην περιοχή των Κυκλάδων, μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Η ισχυρή σεισμική δόνηση έγινε αισθητή ακόμη και σε περιοχές της Αττικής, ενώ όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική δεν υπήρξαν αναφορές για ζημιές.

Παράλληλα, σήμερα το πρωί από τις 07.14 έως 07.58 σημειώθηκαν άλλοι τέσσερεις σεισμοί άνω των 4 βαθμών, με ισχυρότερο αυτόν στις 07.58 μεγέθους 4,8 Ρίχτερ και με το επίκεντρο της δόνησης να εντοπίζεται 12 χιλιόμετρα νότια της Αρκεσίνης Αμοργού.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της νύχτας καταγράφηκαν τουλάχιστον πέντε σεισμοί άνω των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο νότια της Αμοργού, ο ισχυρότερος από τους οποίους σημειώθηκε στις 00.37 και ήταν μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με δεδομένα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας.

Όπως δήλωσε χθες το βράδυ στην ΕPΤ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας, μετά τη σεισμική δόνηση μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Pίχτερ, με την εκδήλωση αυτού του σεισμού, δεν αλλάζουν τα βασικά σενάρια που έχουν διατυπώσει όλοι οι επιστήμονες και των δύο επιτροπών πριν από 5 μέρες: «Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου και θα κάνουμε τις νέες εκτιμήσεις πάνω στην πορεία του. Εξακολουθεί να παραμένει η σμηνοσειρά χωρίς να μπορούμε να πούμε βεβαίως ότι είναι ο κύριος σεισμός, δεν έχει μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους σεισμούς, οριακή, επομένως παραμένουμε στα ίδια σενάρια», τόνισε.

Το απόγευμα αναμένεται να συνεδριάσουν για τη σεισμική δραστηριότητα στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού και οι δύο επιτροπές – η Μόνιμη Eπιστημονική Eπιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και η Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ – προκειμένου να εξετάσουν τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Σημειώνεται ότι σε γενική επιφυλακή παραμένει η ΠΕ.ΠΥ.Δ. Νοτίου Αιγαίου, ενώ σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται οι 8 ΕΜΑΚ της Επικρατείας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι δυνάμεις στο νησί έχουν ενισχυθεί με 46 πυροσβέστες και 8 οχήματα καθώς και 7 VAN, περιλαμβανομένων: του Κινητού Επιχειρησιακού Κέντρου ΟΛΥΜΠΟΣ, του διασωστικού οχήματος μίας ομάδας της 1ης ΕΜΑΚ (10 πυροσβέστες) με διασωστικό σκύλο, μίας ομάδας της 1ης ΕΜΟΔΕ (17 πυροσβέστες) και της Ομάδας Σ.μη.Ε.Α. (2 πυροσβέστες με 2 drone) της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Αττικής. Ακόμη, δυνάμεις έχουν μεταβεί και σε άλλα νησιά και συγκεκριμένα: στη Θηρασιά 2 πυροσβέστες, στην Αμοργό 15 πυροσβέστες με 2 οχήματα, στη Νάξο 1 ελικόπτερο με 3 άτομα από την ΕΜΑΚ, στην Ίο 4 πυροσβέστες με 1 όχημα, στην Αστυπάλαια 4 πυροσβέστες με 1 όχημα και στην Ανάφη 2 πυροσβέστες με 1 όχημα.

Ι.Κ.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε