Πέμπτη, 23 Μαΐ, 2024
Το μενού του Netflix εμφανίζεται σε μια οθόνη στο Πίτσμπουργκ, τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022. (AP Photo/Gene J. Puskar)

Netflix: Πιθανότητα ποινικής δίωξης συνδρομητών που μοιράζονται τον κωδικό πρόσβασής τους

Οι πελάτες του Netflix μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουν ποινικές κατηγορίες για την κοινοποίηση του κωδικού πρόσβασής τους μέσα στο επόμενο έτος.

Η δημοφιλής υπηρεσία streaming σχεδιάζει να βάλει τέλος στην κοινή χρήση κωδικών πρόσβασης από τις αρχές του 2023, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Το Netflix διερευνά τρόπους για να το περιορίσει εδώ και αρκετό καιρό και αυτή είναι η πρώτη επίσημη ειδοποίηση ότι οι αλλαγές θα γίνουν τελικά.

Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι από τα 222 εκατομμύρια νοικοκυριά σε όλο τον κόσμο με έγκυρες συνδρομές, υπήρχαν τουλάχιστον «100 εκατομμύρια επιπλέον νοικοκυριά» που χρησιμοποιούσαν τις υπηρεσίες της μέσω κοινής χρήσης κωδικού πρόσβασης.

Τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν το Netflix μέσω κοινής χρήσης κωδικού πρόσβασης φέρονται να περιλαμβάνουν περισσότερα από 30 εκατομμύρια νοικοκυριά στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, ανέφερε η Newsweek.

Το Netflix προσφέρει κοινόχρηστους λογαριασμούς με ξεχωριστά προφίλ και πολλαπλές ροές στα προγράμματά του, αλλά ισχύουν μόνο για άτομα που ζουν κάτω από την ίδια στέγη.

Η διαδικτυακή πλατφόρμα χάνει εδώ και χρόνια έσοδα από τη μη εξουσιοδοτημένη κοινή χρήση κωδικών πρόσβασης, αλλά ήταν πρόθυμη να παραβλέψει το θέμα, λόγω της αύξησης των συνδρομών τα τελευταία δύο χρόνια.

Ωστόσο, τα έσοδα μειώνονται από τις αρχές του τρέχοντος έτους, καθώς αντιμετωπίζει την πρώτη μείωση των συνδρομητών της εδώ και μια δεκαετία.

Η εταιρεία εισήγαγε τέλη για άτομα που μοιράζονται λογαριασμούς και δεν ζουν στο ίδιο νοικοκυριό, προκειμένου να καταπολεμήσει τη μείωση των συνδρομητών.

Ο διαμοιρασμός συνδρομών έχει επίσης καταστήσει πιο δύσκολο για την εταιρεία να επεκτείνει τις υπηρεσίες και τις παραγωγές της σε νέες αγορές, σύμφωνα με την εταιρεία.

Το λογότυπο του Netflix στην κορυφή του κτιρίου γραφείων του στο Χόλυγουντ της Καλιφόρνια, στις 20 Ιανουαρίου 2022. (Robyn Beck/AFP via Getty Images)

 

Οι όροι παροχής υπηρεσιών του Netflix δεν επέτρεπαν ποτέ την κοινή χρήση από πολλαπλά νοικοκυριά, οι οποίοι ανέφεραν ότι είναι ευθύνη «του μέλους που δημιούργησε το λογαριασμό Netflix , στον οποίον χρεώνεται η μέθοδος πληρωμής» για κάθε δραστηριότητα που πραγματοποιείται μέσω του λογαριασμού.

«Για να διατηρηθεί ο έλεγχος του λογαριασμού και να αποτραπεί η πρόσβαση οποιουδήποτε στο λογαριασμό, ο κάτοχος του λογαριασμού θα πρέπει να διατηρεί τον έλεγχο των συσκευών που χρησιμοποιούνται για το Netflix … και να μην αποκαλύπτει τον κωδικό πρόσβασης ή τα στοιχεία της μεθόδου πληρωμής που συνδέεται με το λογαριασμό σε κανέναν», σύμφωνα με τους όρους.

«Μπορούμε να τερματίσουμε τον λογαριασμό σας ή να θέσουμε τον λογαριασμό σας σε αναμονή, προκειμένου να προστατεύσουμε εσάς, το Netflix ή τους συνεργάτες μας από κλοπή ταυτότητας ή άλλη δόλια δραστηριότητα».

Τα στελέχη του Netflix επιβάλλουν κανόνες διαμοιρασμού λόγω έλλειψης εσόδων

Εν τω μεταξύ, ο Reed Hastings, ο συνδιευθύνων σύμβουλος του Netflix, αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να δράσει στο θέμα της κοινής χρήσης κωδικών πρόσβασης, το οποίο είχε παραμεληθεί για πολύ καιρό.

Ο συν-διευθύνων σύμβουλός του Ted Sarandos συμφώνησε και δήλωσε ότι η υπηρεσία streaming θα το πατάξει επιτέλους.

Οι θεατές γενικά αντιτίθενται στις αυξήσεις των τιμών και η εταιρεία πρέπει να βρει έναν τρόπο να χειριστεί το θέμα της κοινής χρήσης, ώστε οι άνθρωποι να «δουν την αξία» της εταιρείας, δήλωσε ο Sarandos στο CNBC.

«Υπάρχουν άνθρωποι που απολαμβάνουν το Netflix, κυριολεκτικά δωρεάν σήμερα», δήλωσε ο Sarandos.

«Οπότε, παίρνουν μεγάλη αξία από αυτό. Νομίζω ότι θα χαρούν να έχουν τον δικό τους λογαριασμό».

Το Netflix θα καταργήσει σταδιακά την κοινή χρήση κωδικών πρόσβασης με την πάροδο του χρόνου αντί να την τερματίσει αμέσως, ώστε να μην αποξενώσει τους πελάτες και θα ζητήσει από όσους μοιράζονται λογαριασμούς με άλλους εκτός του νοικοκυριού τους να αρχίσουν να πληρώνουν το 2023.

Παρακολούθηση χρηστών ώστε να επιβληθούν περιορισμοί σε όσους δεν είναι συνδρομητές

Όσοι συνεχίζουν να μοιράζονται έναν λογαριασμό εκτός του άμεσου νοικοκυριού του κύριου συνδρομητή θα πρέπει να πληρώνουν πρόσθετα τέλη σύμφωνα με τους νέους κανόνες.

Το Netflix είπε ότι ενδέχεται να χρεώσει το πρόγραμμα που υποστηρίζει διαφημίσεις, λιγότερα από 6,99 $ για μη οικιακούς χρήστες για να αυξήσει τα έσοδά του και θέλει όσους μοιράζονται παράνομα κωδικούς πρόσβασης να εγγραφούν για τη δική τους συνδρομή. Η υπηρεσία streaming αναμένει επίσης να εισαγάγει και άλλα συνδρομητικά πακέτα με υποστήριξη διαφημίσεων με την πάροδο του χρόνου.

Για παράδειγμα, το τρέχον premium πακέτο του Netflix επιτρέπει τη ροή Ultra HD 4K και την υποστήριξη για παρακολούθηση σε τέσσερις υποστηριζόμενες συσκευές, όπως iPhones, iPads και Mac, ταυτόχρονα, εφόσον οι συσκευές αυτές ανήκουν σε άτομα του ίδιου νοικοκυριού, αλλά δεν επιτρέπει την παρακολούθηση από πολλούς θεατές εκτός του ίδιου νοικοκυριού.

Η εταιρεία θα εξετάσει το ενδεχόμενο παρακολούθησης συγκεκριμένων πληροφοριών, όπως αναγνωριστικά συσκευής, διευθύνσεις IP και  δραστηριότητα λογαριασμού, για να βοηθήσουν να αναγνωριστεί κατά πόσον οι θεατές ανήκουν στο ίδιο νοικοκυριό, ώστε να εφαρμοστούν οι νέοι κανόνες, ανέφερε η εφημερίδα The Dallas Morning News.

Η διαδικτυακή υπηρεσία έχει ήδη ξεκινήσει δοκιμαστικές πρόσθετες πληρωμές για την κοινή χρήση κωδικών πρόσβασης σε ορισμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής, με ένα πρόσθετο τέλος των 3ων δολαρίων.

Το δοκιμαστικό πρόγραμμα φέρεται να υποχρεώνει τους κατόχους πρωτογενών λογαριασμών να παρέχουν έναν κωδικό επαλήθευσης σε οποιονδήποτε εκτός του νοικοκυριού τους, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στο λογαριασμό τους και ακολούθως ζητά επανειλημμένα τον κωδικό, μέχρι να καταβληθεί ένα μηνιαίο τέλος, για τους συνδρομητές εκτός νοικοκυριού.

Μια παρόμοια μέθοδος ενδέχεται να επιβληθεί στους χρήστες στη Βόρεια Αμερική το επόμενο έτος.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε